fbpx

Mijn mislukkingen in de urban jungle

 • interieurfotograaf

Hoewel ik durf te beweren dat ik best groene vingers heb, gaat er ook bij mij wel eens iets mis met het verzorgen van mijn planten. We hebben immers best een hoop planten en dat zorgt ervoor dat er soms een plant niet helemaal de juiste verzorging krijgt. Ik laat je vandaag zien waar het bij mij mis ging de laatste tijd. Want ook mét groene vingers zijn je planten niet altijd het leven zeker.

Plant dood

Geen uitleg nodig.

Plant zonder naam

Hier gaat het bij te titel al mis. Ik heb namelijk geen flauw idee wat de naam is van deze plant. Ik kocht hem ooit bij Praxis tuincentrum en het leek me in ieder geval op het oog een leuke vetplant. Dat is het waarschijnlijk ook en dat is dan ook direct de reden dat deze plant het niet heeft overleefd. Waar ik hem maandenlang nauwelijks water gaf, kreeg hij op een gegeven moment in een fanatieke bui toch iets teveel vocht van mij toegediend. Resultaat: bruine bladeren en afgebroken stengels. Niet meer te redden dus.

Erwtenplant dood

Erwtenplanten

Helaas meervoud inderdaad… Ik heb inmiddels twee erwtenplanten vermoord. Volgens vele plantensites zijn dit supermakkelijke planten om te houden. Geen idee dus waar dit steeds mis gaat bij mij. Ik vermoed dat ze toch te weinig licht hebben gekregen op de kasten waar ze stonden. Verder heb ik alles geprobeerd: weinig water, iets meer water, toch weer weinig water…. Niks mocht baten en bruine afgestorven erwten is tot nu toe het resultaat.

 

Cactus

Dit verhaal heb ik al eerder opgeschreven: de cactus die water kreeg. Wel een leuk experiment, want ik kan je nu wel vertellen wat er gebeurt als je je cactus teveel water geeft. Hij knakt gewoon om namelijk. Geen foto’s helaas (het zag er best hilarisch uit), want de teleurstelling was in eerste instantie zo groot dat de cactus rechtstreeks de prullenbak in is verdwenen. De cactussen hier krijgen nu dus echt maar eens in de twee maanden een klein scheutje water. Oh en vriend zal zich er nooit meer mee bemoeien zegt ie!

Kalanchoe thyrsiflora

De Kalanchoë in betere tijden.

Kalanchoë Thyrsiflora

Dit is een schattig klein vetplantje wat ik een tijdje geleden in het plaatselijke tuincentrum kocht. Helaas vergat ik hem iets te lang water te geven, omdat ie tussen mijn cactussen in stond. Om het goed te maken, besloot ik hem een lekkere flinke scheut te geven. Dit was natuurlijk een slecht idee bij een vetplant. Een dag later hingen zijn afgestorven blaadjes gedrapeerd om de pot heen.

Kruidenplantje Elho

Muntplantje uit de supermarkt.

Kruidenplantjes

Hoewel het in de moestuin buiten prima gaat, blijft het binnen houden van kruidenplantjes een absolute uitdaging voor mij. De plantjes die ik uit de moestuin naar binnen haalde, overleefden het wonderwel best een aantal weken. De plantjes uit de supermarkt echter, sterven allen binnen een week. Zelfs mijn speciale Elho kruiden-plantenpotje mocht niet baten. Voorlopig heb ik het weer even opgegeven.

 

Je ziet dat eigenlijk de meeste faalmomenten ontstaan bij vetplanten die teveel water krijgen. Daarom denk ik dat mensen die geen groene vingers hebben nog steeds het beste kunnen kiezen voor planten die wel tegen iets te royaal bewateren kunnen. In dit artikel geef ik je een aantal hippe voorbeelden van deze diehards.

Hebben jullie ook dit soort urban jungle mislukkingen meegemaakt?

 

 

 

2017-11-16T13:27:51+02:0017-11-2017|Planten|11 Comments

11 Comments

 1. Karlein @kleinhuisje 17 november 2017 at 18:28 - Reply

  Ik heb wel eens gehoord dat die kruidenplantjes ook niet gemaakt zijn om als decoratie te staan, maar juist om (natuurlijk) gewoon op te gebruiken. Kruidenplantjes zijn bij mij dus ook nooit een succes geworden haha, daarna ook nooit echt “goede” kruidenplantjes gekocht. Verder wel eens vetplantjes gehad die te hard gingen en gingen bloeien en toen dood gingen. Tot nu toe verder alleen kapotte planten door de katten en niet door mezelf 🙂

 2. Sofie 6 maart 2018 at 20:52 - Reply

  Net het zelfde verhaal met het erwtenplantje. Ik heb er zelf ook al twee vermoord en ik heb het ondertussen opgegeven. Echt jammer want het is zo’n mooie plant!

  • styledbysabine 7 maart 2018 at 09:45 - Reply

   Toevallig! Ik waag hier weer een poging, maar het plantje ziet er alweer een beetje zielig uit dus wordt weer niks ben ik bang…

 3. Kim 27 mei 2018 at 19:39 - Reply

  Och mijn 2de erwtennplant is ook bijna om zeep dacht dat ‘t aan mij lag… Toch maar iets anders kopen… De rest van mijn planten heb ik al meer als 10 jaar dus aan mijn groene vingers kan ‘t niet liggen. 🤣

  • styledbysabine 27 mei 2018 at 22:54 - Reply

   Pfff geen idee wat het met die erwtenplanten is want hier blijven ze ook het loodje leggen. Ik heb het ook opgegeven inmiddels. Gelukkig ben ik niet de enige 😉

 4. Manon 14 juli 2018 at 14:25 - Reply

  Mijn basilicum-plantje van de AH doet het inmiddels al meer dan een maand en is super groot gegroeid! Misschien dat het komt door de manier van watergeven; ik laat hem “zelf drinken” i.p.v. dat ik hem water geef.
  Dus water in de pot en de grond het zelf op laten zuigen.

  • styledbysabine 14 juli 2018 at 21:21 - Reply

   Goeie tip Manon! Ik heb inmiddels een basilicumplant in onze moestuin en dit gaat heel goed gelukkig.

 5. Marleenmvg 27 december 2018 at 19:31 - Reply

  De erwtenplant NOOIT water geven aan de bovenkant, enkel via absorptie aan de onderkant. De grond mag goed uitdrogen voordat je terug water geeft. De plant tegen een raam hangen waar er vol zonlicht is.

  • styledbysabine 28 december 2018 at 10:01 - Reply

   Ha Marleen, dank voor je goede tips! Fijne jaarwisseling alvast, Sabine

 6. Cynthia 23 januari 2019 at 09:38 - Reply

  Erwtenplant of Senecio rowleyanus, heb ik ook gekocht, inderdaad met het idee dat deze makkelijk te onderhouden is. Nu wat die van mij ook volledig uitgedroogd terwijl ik hem wekelijks (zoals op de verpakking vermeld stond) water gaf. Nu gaf ik hem dus wat meer water en zie ik dat hij nu een soort va schimmel heeft, toch niet zo makkelijk te onderhouden dus.

  • styledbysabine 28 januari 2019 at 13:18 - Reply

   Herkenbaar…. ik snap ook echt niet wat die plant wil… ik heb het nu maar opgegeven 😉

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Terugblik kinderslaapkamer
Terugblik: mijn slaapkamer als kind

Als kind vond ik het al leuk om mijn slaapkamer mooi in te richten. Het leek me dan ook een...

Sluiten