Geregeld kom ik bij interieuradvies klanten die mij vertellen dat zij wat warmte in huis missen. Vaak is het een kwestie van het veranderen van wat kleuren, bijvoorbeeld op de wanden. Maar je hoeft niet altijd met de verfkwast in de weer. Ik zet vandaag een aantal items op een rij die je kunnen helpen om een warmer gevoel in je interieur te krijgen.

Plaid

Meestal kom ik bij mensen thuis die wel al leuke kussentjes op de bank hebben liggen, maar een goed plaid mist dan nog. Een lekker wollig plaid of woondeken kan ontzettend veel bijdragen aan die knusse en warme sfeer. Zeker op een wat modernere bank met strakke afwerking mag een fluffy plaid wat mij betreft niet ontbreken. Door te kiezen voor natuurlijke materialen als wol en linnen geeft het je zithoek ook een chique uitstraling. Oh en vouw hem niet te netjes op ergens in een hoekje op de bank. Drapeer het plaid nonchalant over een deel van de bank, dat staat veel knusser.

Grote kamerplant

Zeker in een wat minimalistische stijl wordt het toevoegen van planten nog weleens vergeten. In dat geval raad ik altijd aan om tenminste één grote kamerplant toe te voegen. Dit maakt je interieur meteen een stuk levendiger en het staat allemaal net wat minder koel en afstandelijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een grote Ficus Lyrata op stam, een Strelitzia of een grote palm.

Vloerkleed

Heb je nog geen vloerkleed in de zithoek? Dan adviseer ik je daar eerst eens een leuk kleed toe te voegen. Liever te groot dan te klein trouwens, dus check even goed welke maat je nodig hebt. Ook in andere hoekjes die nog wat warmte missen, kan een vloerkleed een goede toevoeging zijn. Zo kom ik geregeld bij mensen die een hoekje als “leeshoekje” met een fauteuil en bijzettafeltje hebben ingericht, maar daar nog wat warmte missen. Een rond vloerkleed onder fauteuil + tafel kan dan al ontzettend veel doen om er wel meer een warm geheel van te maken.

warmte in interieur

Sfeerverlichting

Niet alleen raad ik vaak het toevoegen van sfeerverlichting aan voor specifiek het licht dat eraf komt. Vaak speelt ook mee dat mooie wandlampen bijvoorbeeld heel decoratief staan. Twee vliegen in één klap dus. Denk ook eens aan sfeerverlichting op de grond. Dus een mooie vloerlamp die je schuin naar boven richt op de wand in een donker hoekje. Of in plaats van alleen de basisverlichting in je keuken ook nog een aantal bijzondere hanglampjes boven je werkblad. Sfeerverlichting geeft niet alleen warmte en sfeer wanneer je de lampen aanzet, het is ook gewoon decoratief bijdragend.

Wanddecoratie

Ook dit is zo’n onderdeel dat eigenlijk niet mag ontbreken in een interieur, maar wat ik toch nog vaak mis als ik bij klanten thuiskom. Het is ook niet makkelijk om de juiste wanddecoratie te kiezen. Mijn tip is in elk geval om groots uit te pakken. Een te klein schilderij aan de wand is echt zonde en meestal werkt een groots gebaar nou eenmaal beter. Het hoeft trouwens ook niet altijd een schilderij of poster te zijn dat je ophangt. Een gaaf wandkleed is ook een hele leuke optie en voegt meteen nog net wat meer sfeer en warmte toe. Maar denk bijvoorbeeld ook eens aan een behangpaneel of -cirkel, vintage wandvogels of een bijzondere waaier.

Akoestiek

Dit laatste is natuurlijk niet echt een “item”, maar wel een probleem dat ik geregeld tegenkom. Vooral in nieuwbouwwoningen en in de wat meer minimalistische interieurstijlen kan het nog weleens lastig zijn om de akoestiek op orde te krijgen. Met een slechte akoestiek krijg je nooit dat warme gevoel in huis. Als dit voor jou geldt, dan kan je in elk geval bovenstaande items toevoegen. Maar je kunt ook in meer rigoreuze oplossingen denken als dat niet voldoende is. Een prachtige trend vind ik de akoestische houten wandpanelen. Dit staat in veel interieurs heel chique. Maar denk ook aan bijvoorbeeld het simpelweg toevoegen van speciaal dempend schuimmateriaal onder tafels.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!