Al eerder gaf ik je mijn beste tips voor het starten van een kleine moestuin in je tuin of op je balkon. Inmiddels hebben wij alweer enkele jaren een mini moestuin in onze achtertuin en wil ik je vandaag iets meer vertellen over het onderhoud ervan. Want starten is één ding, maar het gezond houden van je moestuin over de jaren is een tweede.

1. De bodem gezond houden

Als je mijn artikel met starterstips hebt gelezen, weet je dat ik je aanraad om voor een goede kwaliteit moestuingrond te gaan. Dit is even een flinke uitgave, maar het betekent wel een succesvolle start van je mini moestuin. Goede moestuingrond bevat natuurlijk veel voedingsstoffen, maar deze raken na verloop van tijd wel uitgeput. Om de bodem van je moestuin dus gezond te houden, zul je moeten bijvoeden. Omdat ik de moestuin het liefst zo biologisch mogelijk houd, ben ik dit jaar gegaan voor organische moestuinmest van Welkoop. Deze organische meststof geeft direct resultaat, maar zorgt er ook voor dat je moestuin de komende drie maanden voldoende voedingsstoffen heeft. Met een mini moestuin kun je best lang doen met de zak van 5 kg. Het is namelijk de bedoeling dat je de meststof verdeelt rond de plantjes in je moestuin. Bij voorkeur hark je het daarna door de bovenlaag heen, maar dat is natuurlijk lastig in een kleine moestuin. Ik gebruik dus een klein schepje om het goed te verdelen. Het bijvoeden met deze mest doe je in principe elke 3 maanden tussen februari en oktober.

mini moestuin gezond houden
De organische moestuinmest die ik dit jaar gebruik.
mini moestuin gezond houden
Daarna water geven om de mest te activeren.

2. Onkruid verwijderen

In een vierkante meter moestuinbak zul je hier niet enorm veel last van hebben, maar je moet het alsnog een beetje bijhouden. Er zal namelijk altijd wel wat onkruid gaan groeien in je kleine moestuin. Als je het op tijd verwijdert, kun je voorkomen dat de wortels verstrengelt raken met de wortels van je kruiden/groentes. Ook wil je niet dat het onkruid de aanwezige voedingsstoffen gebruikt, in plaats van je groenteplantjes. Ik verwijder het onkruid eigenlijk altijd gewoon met de hand. Ook moestuinplanten zelf kunnen zich tot onkruid ontpoppen, is mijn ervaring. Zo merkte ik dat bijvoorbeeld mijn munt- en frambozenplantjes zich door de gehele bak verspreiden als ik niet oppas…

3. Niet op vakantie gaan

Dit is natuurlijk een grapje, maar er zit een kern van waarheid in. Het is heel belangrijk dat de grond van je moestuin nooit uitdroogt. Zeker in een vierkante meter moestuinbak, is het zaak om altijd goed te blijven gieteren. Op de warme dagen kan de grond heel snel uitdrogen en dan zul je in elk geval om de dag moeten gieteren. Zorg dus altijd dat je iemand regelt om dit van je over te nemen als je bijvoorbeeld op vakantie bent.

4. Beestjes en andere plagen in je tuin voorkomen/bestrijden

Gelukkig is mij dit zelf nog niet echt overkomen, maar er kunnen natuurlijk altijd nare beestjes of ziekten in je moestuin komen. Ik heb zelf een tijdje last van slakken gehad. Toen ik net aan de slag wilde om hier iets aan te doen, waren ze eigenlijk al uit zichzelf verdwenen. Het enige waar ik nu nog af ten toe mee te maken heb, is vogels die het fruit uit de tuin pikken. Best grappig om te zien, maar ook zonde als ze m’n rijpe bessen of aardbeien voor m’n neus wegpikken.

Houd je tuintje dus altijd goed in de gaten en check geregeld even alle plantjes op gekke beestjes of verkleuringen. Heel veel problemen zijn goed te bestrijden met producten uit het tuincentrum. Ik probeer hierbij zelf wel altijd te kiezen voor de meest biologische optie, om mijn moestuin en de omgeving zo gezond mogelijk te houden.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!