Opruimen en schoonmaken; voor veel mensen niet echt een hobby. Hier kun je bij het samenstellen van je interieur al rekening mee houden. Door een aantal handige aanpassingen kun je ervoor zorgen dat je huis zo netjes mogelijk blijft, zonder al teveel moeite. Vandaag 4 tips voor je interieur om zo min mogelijk met poetsen bezig te hoeven zijn.

1. De basis

Een onderhoudsvrij interieur begint bij de basis. Kies ten eerste voor een vloer die goed past bij jouw leefstijl. Een houten vloer is prachtig, maar kan kwetsbaar zijn met huisdieren en/of kinderen. Een PVC vloer is een veel meer praktische keuze, die je makkelijk schoonhoudt en weinig vlekgevoelig is.

Een ander onderdeel van een goede onderhoudsvrije basis is de afwerking van de wanden in je huis. Zeker muurverf met een matte afwerking kan kwetsbaar zijn voor vlekken en vegen. Om hier langer plezier van te hebben, raad ik vaak aan om te gaan voor een goede afschrobbare muurverf. Let er wel even op dat je bij deze verf in elk geval twee lagen moet aanbrengen en dat de verf voldoende droogtijd krijgt. Pas na het verstrijken van die tijd is de verf echt goed afschrobbaar.

minder poetsen interieur

2. In de keuken

De afgelopen jaren zien we steeds meer keukens zonder tegeltjes tegen de achterwand. Dit kan een heel mooi strak resultaat geven, maar geeft natuurlijk ook meer kans op vlekken op de muur. Zeker vlekken achter het fornuis zijn vaak heel lastig te verwijderen en dat geeft al snel een vieze uitstraling aan je mooie keuken. Bestel je keuken achterwand op maat om een perfect te reinigen resultaat te bereiken. Zo’n achterwand is leverbaar in heel veel kleuren, waardoor je er ook echt een andere look mee aan je keuken kunt geven. Wat dacht je bijvoorbeeld van een koperkleur? Je kunt dit overigens zelf plaatsen volgens een stappenplan achterwand in je keuken vervangen.

minder poetsen interieur

3. Meubel keuzes

Ook bij het uitkiezen van de meubels voor je interieur kun je kiezen voor een zoveel mogelijk onderhoudsvrije optie. Natuurlijk is het logisch dat een witte bank met kinderen en/of huisdieren niet altijd de meest handige keuze gaat zijn. Maar wist je bijvoorbeeld dat je een velours stof vaak wel heel goed schoon kunt maken? Ook is mijn ervaring dat veel katten een fluwelen bank met rust laten, omdat ze er niet lekker aan kunnen krabben. Een grove stof of leer kan juist wel weer heel erg uitnodigen tot krabben aan de bank (maar je weet vaak zelf wel het beste wat voor jouw kat werkt of niet).

Een leren bank in een huishouden met kinderen kan dan juist wel weer heel praktisch zijn. Het is makkelijk schoon te maken en weinig kwetsbaar voor vlekken. Verder kun je vlekgevoelige banken en fauteuils natuurlijk altijd voorzien van een paar lekkere dekentjes. Het staat knus en gezellig en kan de bekleding beschermen. Een bank met een wasbare losse hoes is daarnaast ook een goede om in overweging te nemen.

4. Opbergruimte

Om je interieur netjes en schoon te houden, is opbergruimte vrij essentieel. Iedereen heeft rommeltjes en je maakt het jezelf een stuk makkelijker door hier opbergmogelijkheden voor te creëeren. Niet alleen in bijvoorbeeld de werkkamer, keuken en slaapkamer, maar juist ook in de woonkamer. Je kent het vast wel dat er zich al snel rommeltjes ophopen op een hoekje van de eettafel of ergens op een kast. Door hier rekening mee te houden en te zorgen dat er voldoende (dichte) kasten zijn om dit soort spullen snel op te bergen, houd je het geheel netjes. Ook een rommelmandje op een makkelijk te bereiken plek kan ervoor zorgen dat je minder troepjes verzamelt op plekken waar je het niet wilt hebben.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!