Hoewel ik dol ben op kleding en het combineren van kledingstukken tot toffe outfits, vind ik het zonde om hier veel geld aan uit te geven. Ik geef mijn geld nou eenmaal liever uit aan andere hobby’s (mijn oldtimers en vlieglessen), waardoor ik zo min mogelijk geld aan kleding probeer te spenderen. Maar hoe bespaar je nou op het kopen van kleding als fashion-liefhebber? Dit zijn mijn beste tips. En nee, dat betekent niet dat je vanaf nu alleen nog maar kleding bij fast fashion ketens moet kopen.

Goedkope kleding zonder fast fashion

Om allereerst dit misverstand maar even te tackelen; minder geld uitgeven aan kleding betekent niet perse winkelen bij fast fashion ketens. Ik ben persoonlijk helemaal geen voorstander van dit soort kleding en koop het dan ook zo min mogelijk. Het is totaal niet duurzaam, niet op een ethische wijze geproduceerd én de kwaliteit is vaak niet optimaal. Mijn tips gaan dus specifiek over goedkoper uit zijn met je garderobe, maar zonder te gaan shoppen bij Primark.

Koop tweedehands

Je kunt zo ontzettend veel geld besparen door tweedehands te shoppen! Er is meer dan genoeg kleding in deze wereld om de komende 6 generaties nog van kleding te voorzien, dus er is ook totaal geen noodzaak om nieuw geproduceerde kleding te kopen. Het feit dat het aanbod zo enorm is, zorgt er ook voor dat tweedehands kleding vaak voor kleine prijsjes van eigenaar wisselt. Tweedehands kopen is dus niet alleen duurzamer, maar ook een stuk minder duur.

Zo kocht mijn man recent een nieuwe merk jeans voor ruim €150. Toen ik dit hoorde, liet ik hem zien hoe ik exact deze jeans op Vinted voor hem kon vinden voor een heel klein prijsje. We namen de proef op de som en ik bestelde de jeans in exact hetzelfde model maar dan een andere wassing voor slechts €8. De broek arriveerde en is in perfecte staat.

Fast fashion tweedehands

De term “fast fashion” geeft het al aan; deze kleding is snel geproduceerd en de collecties van deze winkels wisselen snel. Geen enkele noodzaak dus om dit soort kleding nieuw in de winkel te kopen. Je zult zien dat vrij recente collecties van ketens als Zara en H&M al heel gauw prima tweedehands te shoppen zijn. Dat scheelt geld uit en hoewel fast fashion verre van duurzaam is, is het nog altijd beter dan dit soort ketens te steunen door het nieuw in de winkel te kopen.

Ga kringloop shoppen!

Nee, het is niet vies en ouderwets. De kringloopwinkels hangen tegenwoordig vol met mooie kleding! De prijzen zijn hier vaak laag en als je goed kunt speuren, kun je hier echt goed slagen. De kunst is om de parels er tussen uit te pikken. Iets meer moeite dus dan makkelijk online een bestelling plaatsen, maar het levert je echt veel betere deals op! En als je een beetje goed bent in speuren, dan kun je hier echt dure designerkleding vinden voor een prikkie. De kunst is wel om regelmatig een tripje te maken naar de kringloopwinkel en een oog te ontwikkelen voor de parels. Voor mij is dit echt een hobby en dé manier om goedkoper kleding te kopen.

Schrijf je in bij The Clothing Loop

Over de ketting kledingruil van het The Clothing Loop initiatief schreef ik al vaker. Een ideale manier om wel af en toe nieuwe kleding toe te voegen aan je garderobe, zonder er geld aan uit te geven. Meedoen is gratis en je ruilt hierdoor je kleding met andere mensen uit je groep. Het is dus meteen een manier om zelf wat overbodige kleding op te ruimen en een ander hier weer plezier mee te doen.

Maak nieuwe combinaties met oude kleding

Misschien een dooddoener, maar de beste manier om minder geld uit te geven aan kleding blijft toch minder kleding kopen. Je hebt waarschijnlijk een kast vol (net als ik) en het is helemaal niet nodig om wat nieuws te kopen. Ga dus eens lekker aan de slag met de kleding die je al hebt en creëer daar nieuwe outfits mee. Geen inspiratie? Dan kijk ik op Pinterest of andere social media naar toffe outfits. Pinterest werkt ook heel handig omdat je een bepaald kledingstuk echt als zoekterm kunt gebruiken. Bijvoorbeeld “zwarte blazer outfit” of “witte jeans outfit”. Tenslotte is het ook heel leuk om gewoon eens wat combi’s te proberen met je kleding. Trek het uit je kast en trek eens wat verschillende (niet voor de hand liggende) items bij elkaar aan.

Geld verdienen aan oude kleding?

In plaats van besparen op de aankoop van nieuwe kleding kun je ook geld gaan verdienen met items uit je kledingkast. Hoe? Door overbodige kleding te verkopen op Vinted. Lees mijn blog vol tips voor succesvol verkopen op Vinted óf schaf meteen mijn e-book vol tips aan voor een vliegende start!

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!