Iedereen heeft wel een bepaald aantal elektrische huishoudelijke apparaten in huis. Sommige apparaten zijn redelijk onmisbaar in het moderne leven, andere zijn een extra luxe. Wat deze elektrische apparaten gemeen hebben, is dat ze energie verbruiken en dus elke dag weer kosten met zich meebrengen. Welke huishoudelijke apparaten verbruiken veel energie en hoe kun je dit verminderen? Dit zijn mijn 5 tips.

Wasdroger

Om dan maar meteen te beginnen met een apparaat dat én heel veel energie verbruikt én niet perse noodzakelijk is om te gebruiken. Ik heb jarenlang zonder droger geleefd en ik moet zeggen dat dat op zich prima te doen was. Toen we in ons huidige huis kwamen wonen en ik de ruimte had voor een wasdroger, besloot ik er wel eentje aan te schaffen. Waar je op kunt letten bij de aankoop van een droger is hoe energiezuinig deze is. Zo is een warmtepompdroger een stuk zuiniger dan een condensdroger. Bij aanschaf is deze wel een stuk duurder, dus het duurt wel een tijdje voordat je deze investering eruit hebt. Verder gebruik ik de droger zo min mogelijk, dus alleen voor handdoeken en beddengoed. Zo blijft je kleding ook een stuk langer mooi én het bespaart dus geld in zowel nieuwe kleding als energieverbruik.

Televisie

Hier had ik eerlijk gezegd nooit zo op gelet, tot het moment dat we een aantal jaar geleden een nieuwe LED tv kregen. Ook een televisie heeft uiteraard een energielabel en dit kan behoorlijk verschillen tussen toestellen onderling. Zo kun je er bijvoorbeeld vanuit gaan dat een grotere tv ook meer stroom verbruikt. Verder kwam ik er zelf achter dat mijn tv behoorlijk wat stroom verbruikte op momenten dat we er niet naar keken. Dit kwam door de zogenaamde schilderijmodus die dan automatisch aan staat. Sinds we hier achter kwamen, zijn we de tv vaker helemaal uit gaan zetten in plaats van in die schilderijmodus. Dat scheelt ontzettend op je energieverbruik!

Wasmachine

Ook hierbij is het weer een kwestie van goed op het energielabel letten. Daarnaast vind ik zelf dat er behoorlijk verschil in kwaliteit zit tussen wasmachine merken. Ik ben dan ook een aantal jaar geleden overgestapt op een veel duurdere machine, maar heb hier veel meer plezier van. Daarnaast is deze zuinig in gebruik van elektriciteit, wast altijd goed schoon en doet dat ook op lagere temperaturen. Check ook even of je machine een ecomodus heeft. Dit kan nog verder schelen in energieverbruik. Houd er wel rekening mee dat zo’n programma draaien een stukje langer duurt dan het reguliere programma.

minder energieverbruik huishoudelijke apparaten

Koelkast

Dit is zo’n apparaat dat je per definitie altijd aan hebt staan. Extra belangrijk om goed te letten op het energielabel dus! Verder is het handig om goed te bepalen welk formaat koelkast je nodig hebt. Een grote koelkast verbruikt uiteraard meer stroom dan een klein model. Verder werkt een koelkast efficiënter naar gelang jij hem goed indeelt. Oudere koelkasten verbruiken significant meer stroom dan nieuwere modellen. In het geval van een koelkast kan het dus echt lonen om een oud en nog werkend apparaat toch al te vervangen voor een nieuwe. Dat kan je op den duur zeker geld schelen!

Vaatwasser

Net als de wasmachine (en droger) heeft je vaatwasser waarschijnlijk ook een eco programma. Deze duurt lang (bij onze machine echt ellenlang…), maar scheelt je wel in de kosten van energie. Verder kun je met de vaatwasser veel winst behalen door hem zo efficiënt mogelijk in te ruimen. Hoe meer servies er op praktische wijze ingezet kan worden, hoe minder vaak je hem hoeft te laten draaien.

Tenslotte

Er zijn gewoon best wat huishoudelijke apparaten die stiekem behoorlijk wat stroom verbruiken. Met wat kleine praktische aanpassingen en soms de aanschaf van een zuiniger apparaat valt er wel veel winst te behalen. Een prima idee dus om eens goed te duiken in het verbruik van jouw apparaten en te kijken waar je nog kunt bezuinigen!

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!