Sinds enkele jaren ben ik begonnen met het aanschaffen van vintage juwelen. Ik kocht al heel lang vintage kleding en meubels, maar pas later ging ik me ook interesseren voor vintage sieraden. Inmiddels heb ik best een aardige collectie antieke ringen en kettinkjes en heb ik wat tips verzameld voor als je ook op zoek bent naar vintage sieraden.

Ga naar een fysieke winkel

Allereerst de tip om de juwelen in het echt te gaan bekijken, zeker als je nog niet zoveel ervaring hebt. Op Instagram zie je tal van vintage sieraden accounts op-poppen en er zijn heel veel webshops online op het moment. Hier kun je zeker pareltjes scoren, maar het is soms lastig om een item goed te kunnen beoordelen van een foto of filmpje. Zeker met ringen is het heel belangrijk om goed te passen is mijn ervaring. Natuurlijk kan een ring vaak kleiner of groter worden gemaakt, maar het model moet ook bij je handen passen. Daarnaast kun je in het echt ook pas zien of een kleur je goed staat en uiteraard hoe het past bij de overige sieraden die je draagt.

tips vintage sieraden
Antieke juwelier
tips vintage sieraden
Ringen passen

Leer je stijl kennen

Er is enorm veel aanbod aan antieke sieraden en soms kun je door de bomen het bos niet meer zien. Ik vond het in het begin ook lastig om in te schatten wat nou echt iets voor mij zou zijn. Heel veel dingen lijken mooi, maar niet alles past ook specifiek bij jou. Voor mij hielp het om heel veel te passen bij een goede antieke juwelier. Zij kon me ook advies geven over kleuren die goed bij m’n huidtint passen en wat voor vormen en formaten goed bij mij passen. Zo weet ik inmiddels dat ik het beste kan gaan voor sieraden van zo geel mogelijk goud en dat ik qua ringen het beste kan gaan voor een klein en elegant model.

Combineren!

Wat ik zo leuk vind aan het verzamelen van vintage sieraden, is het combineren van allemaal verschillende items met elkaar. Neem dus als je op jacht gaat altijd je huidige sieraden mee om het bij elkaar te kunnen proberen. Vind je het lastig om bijvoorbeeld meerdere ringen te combineren? Dan kun je op Instagram heel veel inspiratie vinden om je een beetje op weg te helpen. Ook hier geldt; gewoon veel passen en uitproberen!

tips vintage sieraden

Check alle afmetingen

Als je wel online gaat speuren, let dan altijd goed op afmetingen van een vintage item. Op foto’s kan een formaat soms echt lastig in te schatten zijn en door iets na te meten, krijg je een veel beter idee. Ook handig om te weten welke ringmaat je bijvoorbeeld zelf hebt, zodat je kunt bepalen of een vintage ring ook echt gaat passen.

Verdiep je in kwaliteit en keurmerken

Ga je kijken naar vintage of antieke gouden sieraden? Dan is het slim om zelf wat research te doen naar kwaliteit en waarop te letten bij de aanschaf. Goud houdt natuurlijk over het algemeen z’n waarde, maar er zit wel veel verschil tussen het goudgehalte. Zo is 9 karaat goud een stuk minder waard dan 21 karaat. Vraag de juwelier dus altijd naar het aantal karaat van je beoogde sieraad en check of er keurmerken in het juweel staan.

Ga je voor een vintage sieraad met edelstenen? Dan zou ik ook weer kiezen om dit bij een goede juwelier aan te schaffen, zodat je zeker weet dat je geen namaak koopt.

Laat je antieke sieraad checken

Als je je vintage juweel bij een goede antieke juwelier hebt gekocht, is deze over het algemeen grondig gecontroleerd. Heb je je vintage sieraad op een andere manier verkregen? Bijvoorbeeld uit een erfenis, via Marktplaats of van een veilig? Dan kan het een goed idee zijn om het even te laten nakijken door een expert. Soms kan het zijn dat de zetting van een ring niet meer goed is en dan loop je kans om een edelsteen of diamant te verliezen. Over de tijd zijn sieraden natuurlijk aan slijtage onderhevig en dit kan gevolgen hebben voor de kwaliteit.

Zo ben ik ooit de parel uit een antieke ring verloren, een bloedkoraal uit een heel oud ringetje en is recent het slotje van m’n bloedkoralen ketting kapot gegaan. Dit kun je deels voorkomen door je antieke juwelen te laten checken en tijdig opnieuw te laten zetten/rijgen/repareren.

Wees zuinig op vintage sieraden!

Aansluitend op de vorige tip ook mijn advies om dus altijd zuinig om te gaan met antieke sieraden. Ze zijn soms gewoon best wel kwetsbaar. Ik doe dus altijd m’n sieraden af tijdens het douchen, sporten, zwemmen, etc. Houd er rekening mee dat douchen met sieraden er ook voor kan zorgen dat je sneller een parel/bloedkoraal/etc verliest uit een zetting.

Nu het slotje van m’n vintage bloedkoralen kettinkje kapot ging, was dat ook een goed moment om het hele kettinkje goed na te laten kijken en te kiezen voor een ander type slotje. Zo was het even een investering, maar ik heb ik nu weer een ketting die nog jarenlang meekan met een slot dat ik niet alleen mooi vind, maar ook veel steviger is.

tips vintage sieraden
Nieuw slotje aan een antiek kettinkje

Ben je er verder van bewust dat hoe hoger het aandeel puur goud in een sieraad, hoe zachter het materiaal is. Een ringetje van 21 karaat goud zal dus bijvoorbeeld veel sneller verbuigen dan een ring van 9 karaat goud.

Tenslotte

Ik wil je heel veel plezier wensen bij het vinden van mooie vintage sieraden! Het is een leuke manier om echt unieke juwelen te kunnen verzamelen waar je je leven lang plezier van kunt hebben!

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!