Muren van behang voorzien doe ik regelmatig en dit gaat me inmiddels erg goed af. Toen goede vrienden uit het dorp dus graag wolvilt op hun wand wilden aanbrengen, vroegen ze mij te hulp. Nu had ik dat nog nooit gedaan, maar natuurlijk wilde ik het graag proberen en ze helpen met dit klusje. Inmiddels zit het prachtige vilt op de wand en geef ik je vandaag mijn tips voor het aanbrengen van wolvilt op de muur. Niet vanuit een expert dus, maar gewoon hoe ik het heb aangepakt als simpele thuisklusser 😉

Benodigdheden

Allereerst heb je een aantal dingen nodig en verder heb ik een aantal optionele tips. Begin met het vilt. Wij gebruikten 100% wolvilt van de winkel Vilta in Amsterdam. De rollen zijn 180 cm breed en je kunt kiezen hoeveel je nodig hebt. Het is ook nog eens in vele kleuren verkrijgbaar. Online zijn er ook verschillende aanbieders van vilten wandbekleding. Mijn vrienden betaalden totaal zo’n 400 euro voor het vilt (het was rond de 11 euro per m2).

Goede lijm is essentieel. De vrienden waar ik ging klussen, hadden eerst zelf wat geprobeerd met lijm, maar dat bleek geen succes. Na advies gevraagd te hebben bij Vilta zijn we met Griffon lijmspray aan de slag gegaan. Dit is een spuitlijm die je zowel op de wand als op het vilt aanbrengt. Mijn tip? Check goed op de verpakking voor hoeveel vierkante meter een bus geschikt is en koop vervolgens ruim in. Wij hebben 8 spuitbussen bijna helemaal opgemaakt. Dit kan dus ook een behoorlijke hap uit je budget zijn!

Afdek- en afplakspullen. Wij gebruikten o.a. een stucloper, afdekplastic en afplaktape. Houd er rekening mee dat de lijm echt behoorlijk verneveld, dus plak ruim af! Zorg ook dat je iets hebt waarop je het vilt kunt inspuiten. Wij gebruikten een oud groot kleed op de grond.

Stofsnijder. Je kunt het vilt knippen met een stofschaar, maar als je aan een stofsnijder kunt komen is dit heel handig. Wij gebruikten er eentje van de Action.

Scherp stanleymes en veel reservemesjes.

Behangspatel of andere grote spatel.

Behanglineaal.

Grote aandrukroller (liefst een beetje een zware). Zo’n kleintje voor behangnaden is niet voldoende.

Rolmaat en pen of stift voor stof.

Optioneel: een lange rechte lat (of plank) om langs te snijden. Een waterpas is ook een optie. Verder heb ik een tacker gebruikt (zie verderop in deze blog).

wolvilt wand aanbrengen
Dit is de before situatie

Stappenplan wolvilt op de wand aanbrengen

Mijn tip is om dit zeker met z’n tweeen te doen. Behangen doe ik prima in m’n eentje, maar met het vilt gaat dat zeker niet. We werkten met rollen van 180 cm breed en dat is in je eentje gewoon niet goed aan te brengen.

Hoogte meten en uitsnijden

Begin net als met behangen in een hoek. Meet hoe hoog de wand is en snijd dit ruim uit van de rol vilt. Ik houd altijd zo’n 10-15 cm speling aan, zodat ik het daarna op de wand exact op maat kan snijden. Wij gebruikten een lange rechte plank om een rechte lijn te zetten in het vilt en sneden dit daarna uit met de stofsnijder.

Inlijmen

Lijm vervolgens zowel de wand als het vilt in. Houd er rekening mee dat de spuitlijm echt behoorlijk verneveld. Plak dus zeker ook je plafond even af (of houd er bijvoorbeeld een groot stuk karton tegenaan als je daar in de buurt gaat spuiten). Laat de lijm even intrekken (op de bus staat exact wat je moet aanhouden).

Vilt op de wand plakken

Nu kun je met z’n tweeen het vilt op de wand plakken. Ik begin dan steeds in de linker bovenhoek en gebruik de spatel om het er strak op te strijken. Geen nood als je ergens een rimpel ziet. Je trekt het vilt nu nog heel makkelijk weer los en strijkt het er opnieuw op. Doe steeds kleine stukken en strijk van links naar rechts en van boven naar beneden.

Omdat ik er al snel achterkwam dat het vilt nooit helemaal kaarsrecht is aan de uiteinden, vind ik het handig om niet de rand van het vilt tegen de hoek van de muur te plakken. Ik overlap het wat in de hoek, zodat ik het daarna kaarsrecht in de hoek kan afsnijden. Mocht jouw rol vilt wel exact recht zijn aan de randen, dan kun je natuurlijk de rand gewoon uitlijnen met de hoek waar je begint.

Verder zorg ik er dus voor dat ik bij het aanbrengen zowel aan de bovenkant bij het plafond als aan de onderkant bij de plint wat centimeters overhoud.

Op maat snijden

Wanneer je alles helemaal strak en glad hebt gestreken op de wand, kun je de randen gaan uitsnijden. Een behangliniaal kan hier een hulpje bij zijn, maar in mijn ervaring is het snijden uit de losse pols effectiever. Belangrijk hierbij is dat je echt even een heel scherp nieuw mesje pakt. Druk het in de hoeken nogmaals heel goed aan met de spatel en snijd dan gewoon strak in de rand bij het plafond of bij de plint. Als je een beetje handig bent, zul je zien dat het echt perfect strak wordt zo.

De volgende baan vilt aanbrengen

Nu wordt het lastiger, want je moet de volgende baan aanbrengen. Ik heb eerst geprobeerd om het stotend aan te brengen, net als met behang. Dit was bij ons geen succes. Zoals ik al aangaf, is het vilt nooit helemaal recht en blijven er dus gaten tussen zitten of juist stukken waar het elkaar overlapt. Wij hebben er dus voor gekozen om het overlappend aan te brengen en daarna netjes een naad te snijden.

We hebben verschillende tactieken geprobeerd, maar de meest succesvolle bleek de volgende. Breng de volgende baan aan met een overlap van zo’n 10-15 cm op de vorige baan. Plak het verder helemaal vast zoals ik eerder beschreef, zodat alles perfect strak en recht is. Ook de randen langs het plafond en plint kun je alvast netjes wegsnijden. Nu ga je een nieuwe naad maken in het midden van de twee overlappende lagen vilt.

Wij hebben dit langs een lange rechte lat gedaan. Eentje houdt de lat strak tegen de wand aan en de ander snijdt in één keer strak langs de lat door de twee lagen vilt heen. Daarna trek je heel makkelijk de weggesneden stukken van de wand af en heb je een vrij perfecte naad.

wolvilt wand aanbrengen
Met deze lat snijden we een rechte naad.

Het vilt aanbrengen op een kast

We hebben de kledingkasten ook beplakt met het vilt. Het werkt hetzelfde als op de wand, alleen je hoeft geen rand tegen het plafond af te snijden. We hebben ervoor gekozen om enkele centimeters vilt aan de bovenkant te laten uitsteken, dit om te vouwen en vast te zetten met een tacker (nieten). Dit werkt perfect en je krijgt een nette rand aan de bovenkant.

Stopcontacten uitsnijden

Het uitsnijden van stopcontacten of wandverlichting deed ik in principe op dezelfde wijze als ik met behangen doe. Gewoon het vilt zo strak mogelijk op de wand aanbrengen en daarna rustig de stopcontacten uitsnijden uit het wolvilt. Ik vind het vaak prettig om in het midden een soort “kruis” te snijden, dan de vier flapjes naar buiten te vouwen en dan uit de losse pols een strakke snede te maken rond een stopcontact. Je kunt hiervoor ook een behanglineaal gebruiken, maar bij mij gaat het uit de losse pols vaak een stuk beter.

Het resultaat

wolvilt wand aanbrengen

Veelgestelde vragen

Via Instagram kreeg ik al heel veel vragen over het wolvilt als wandbekleding. Ik ben natuurlijk geen expert, maar kan een aantal vragen wel beantwoorden op basis van mijn eigen ervaring ermee.

Blijft het goed zitten en kan het er ook weer af?

Ja, het zit vast als een huis. Met de lijmspray die we gebruikt hebben en het inlijmen van beide kanten, zit het vilt echt heel goed vast op de wand. Of het er ook weer af kan? In onze ervaring wel. We konden een week later bij het uitsnijden van een naad, nog prima het stuk wat ik eraf gesneden had van de wand aftrekken. Het gaat niet zo makkelijk als een vliesbehang van de wand trekken, maar met wat kracht krijg je het er wel netjes in één keer vanaf. Houd er natuurlijk wel rekening mee dat het wol is, dus er kan wat “fluff” achterblijven op de wand.

Is het goed voor de akoestiek?

Ja, ontzettend! We merkten echt meteen verschil na het aanbrengen en de akoestiek van de slaapkamer is duidelijk verbeterd.

Zijn de naden zichtbaar?

Ja! De naden blijven wel wat zichtbaar. Misschien is dit nog wat minder het geval als je het door een expert laat aanbrengen of zelf veel ervaring hebt, maar bij ons bleven de naden wel wat zichtbaar. De zichtbaarheid van de naden verminderde wel met elke baan, dus er is een duidelijke leercurve 😉 In ons geval werden de naden het mooist met de hierboven beschreven tactiek van overlappend aanbrengen.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!