Sinds juni van dit jaar ben ik de trotse eigenaresse van een oldtimer! Al sinds m’n tienertijd was het hebben van een Volkswagen Kever mijn ultieme droom en dit jaar besloot ik deze waar te maken. Na al heel wat jaren rijden in de “namaak” Kever, de VW Beetle, kocht ik nu eindelijk een echte Kever om te rijden als tweede auto naast m’n gewone auto.

Type Kever kiezen

Uiteraard verdiepte ik me voor de aankoop uitvoerig in de opties en mogelijkheden. Ik ben dol op auto’s en YouTube en daar is een schat aan informatie te vinden over de luchtgekoelde Volkswagens. Ook kocht ik een boek over de Kever en stelde voor mezelf een budget vast van wat ik wilde uitgeven. Dit was voor mij ook afhankelijk van het type Kever dat ik zou kopen. Een cabrio is bijvoorbeeld een stuk kostbaarder dan een gewone uitvoering en ook het bouwjaar, model en natuurlijk de staat kunnen zorgen voor een groot verschil in aanschafprijs.

Na een tijdje nadenken besloot ik af te zien van een cabrio, hoe leuk me dat ook leuk. M’n dagelijkse Volkswagen Beetle is al een cabrio. Daarnaast was ik bang voor problemen met het cabriodak van zo’n oldtimer en waren de kosten ook gewoon echt heel erg veel hoger. Op zoek naar een dicht model dus. Liefst een wat “nieuwer” model vanwege het rijcomfort.

Volkswagen Kever 1303S
Volkswagen Kever 1303S

Een mooie Kever op Markplaats

Ik hield al een hele tijd dagelijks Markplaats in de gaten, toen ik opeens een advertentie zag van een prachtige groene Kever. Precies de kleur waarvan ik als tiener altijd een sleutelhanger aan m’n fietssleutel had gehad. Deze had ik ooit op de Keverdag gekocht, waar ik jaarlijks heen ging. Op de foto’s van de advertentie zag de auto er perfect uit en het was ook nog eens het model dat ik graag wilde hebben. Namelijk een 1303 S met de 1600cc motor erin. Volgens de tekst kwam de auto van de eerste eigenaar, die nu wegens ruimtegebrek de Kever moest verkopen. De auto zou altijd in een garage hebben gestaan.

Ik overlegde snel met de monteurs van mijn eigen garage, die me zouden helpen bij de aankoop van de Kever. Zij vonden het er op het eerste gezicht ook heel goed uitzien dus ik besloot de eigenaar te bellen. De eigenaar bleek een man van 80 die de Kever in 1973 als eerste eigenaar voor zijn vrouw had gekocht. De Kever had de eerste jaren wel wat kilometers gelopen, maar had de afgelopen 10-15 jaar bijna alleen maar binnen gestaan in de garage. We hadden direct een heel leuk telefoongesprek en ik vroeg of hij de Kever voor me vast kon houden terwijl ik een aankoopkeuring zou regelen.

De keuring en de aankoop

Enkele dagen later gingen we voor de aankoopkeuring en deze doorstond de groene Kever glansrijk. De klik met de eigenaar was ook heel leuk, dus ik besloot direct een deal te sluiten. Een dag later ging ik bij de eigenaren op bezoek om de Kever op te halen en dat was ook heel gezellig. Zij namen na 48 jaar afscheid van de auto en ik reed ultiem gelukkig naar huis in mijn droomauto. Via de mail houden we ondertussen nog een leuk contact en houd ik de oude eigenaren op de hoogte over het wel en wee van “hun” Kever.

Zo bevalt mijn eerste oldtimer

Het rijden in een oldtimer vind ik echt geweldig! Het is anders dan in een moderne auto, maar ik merk echt dat ik veel blijer ben in m’n Kever dan in m’n Beetle. Ik geniet van de eenvoud, de vier versnellingen, de originele radio zonder FM, het geluid en de geur van de luchtgekoelde motor en de vrolijke gezichten van mensen die me langs zien tuffen. Met deze auto heb je gegarandeerd altijd aanspraak.

Volkswagen Kever 1303S

Onderhoud en kosten

Natuurlijk kost een oldtimer ook veel liefde en aandacht (en geld!) en de Kever heeft dan ook al best wat momenten in de garage doorgebracht. Inmiddels kan ik zeggen dat ie na het laatste garagebezoek in hele goede conditie is. De auto had heel wat jaren stil gestaan, dus hoewel alles er bij de keuring prima uitzag, mocht wat hoognodig onderhoud zeker niet ontbreken. Ik heb inmiddels o.a. de brandstofpomp, de carburateur en remschijven laten vervangen en daarnaast de wagen weer helemaal netjes af laten stellen. Hij rijdt nu als een zonnetje. Ik denk dat er tot nu toe ongeveer 1500 euro in geïnvesteerd heb (inclusief ook een Toch merk je dat er met zo’n oude auto al snel weer nieuwe probleempjes ontstaan. Zo moet er nog steeds een nieuwe tankvlotter in (deze is alleen momenteel niet leverbaar) en ging recent m’n dashboardverlichting kapot. Geen grote problemen gelukkig, maar er blijft wel altijd wat te doen 😉

Vanaf volgende week zal ie de winterstalling ingaan en dan zal ik hem in het nieuwe jaar voor de laatste keer voor APK laten gaan. Ik wil de oldtimer dan ook meteen een keer langs een plaatwerkspecialist brengen om te kijken of de kleine roestplekjes die er nu zijn al aandacht behoeven. Aankomend weekend ga ik nog even de laatste ritjes in m’n Volkswagen Kever maken en dan wordt het tijd voor de winterstalling.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!