De Strelitzia is één van mijn favoriete planten. Toch kwam er bij ons pas een halfjaar geleden voor het eerst eentje het huis in. Toen ik recent een foto op Instagram postte waarbij ik liet zien hoe snel onze Strelitzia gegroeid was, kwamen er veel vragen. Want hoe zorg je er nou voor dat je Strelitzia zo goed groeit? Ik geef je vandaag mijn tips!
Soorten Strelitzia
Voor zover ik weet, zijn er twee soorten Strelitzia verkrijgbaar in tuincentra in Nederland; de Nicolai en de Reginae. Het verschil zie je goed aan de vorm en kleur van de bladeren. Wij hebben een Strelitzia Nicolai die zich kenmerkt door wat grotere, soepele (wat hangende) en lichtgroene bladeren. De bladeren van de Strelitzia Reginae zijn donkerder van kleur, wat stugger en smaller.
De Strelitzia wordt in het Nederlands ook wel paradijsvogelbloem genoemd. Dit vanwege de prachtige bloemen die zich in de Strelitzia kunnen vormen. Over het algemeen kun je zeggen dat de Strelitzia Reginae wel kan bloeien in de huiskamer en de Strelitzia Nicolai niet (uitzonderingen daargelaten natuurlijk). Ook zonder de paradijsvogelbloemen is de Strelitzia een prachtige plant.
Herkomst van de Strelitzia
Als ik me wil verdiepen in de verzorging van een kamerplant ga ik altijd eerst na waar deze plant in de natuur voorkomt en hoe deze daar groeit. Zo kun je erachter komen wat een plant nodig heeft aan verzorging. Een plant die normaal in de schaduw van andere planten in een dicht oerwoud groeit, moet je dus in de huiskamer nooit in de volle zon zetten. En een plant die normaal in een tropisch regenwoud zou staan, heeft een hoge luchtvochtigheid nodig en ook dit zal je dan moeten nabootsen in je woonkamer.
Voor de Strelitzia geldt dat deze normaal gesproken in Zuid-Afrika groeit, vond ik online. De Strelitzia Nicolai kan daar zelfs tot 10 meter hoog worden (toen ik dat las, begon ik me wel enigszins zorgen te maken met onze huiskamer van 260 cm hoog…). Door zijn oorsprong in Zuid-Afrika, kun je je vast voorstellen dat deze plant houdt van veel zonlicht en een warm klimaat.
Standplaats
Het is dan ook niet verwonderlijk dat jouw Strelitzia het het beste zal doen op een lichte plek in je woonkamer. Dit is echt essentieel! Ik heb er bij klanten al een aantal in rap tempo dood zien gaan wanneer ze op een te donkere plek stonden. Die van ons staat echt pal in de hoek naast de openslaande deuren op het zuiden. Daar is ie duidelijk heel gelukkig, want zoals je op de foto’s kunt zien is ie in elke maanden tijd enorm gegroeid. Je kunt ze dus naar mijn idee niet snel té licht zetten.
Water geven
Als je Strelitzia een fijne standplaats heeft en lekker wil groeien, zul je merken dat ie soms ook behoorlijk wat dorst heeft. In de zomer geef ik hem dan ook zeker twee keer per week een flinke scheut water (gerust 2 liter soms!). Ik heb hem wel in een pot staan met een gat in de onderkant en een schotel eronder. Net als veel planten houdt ook de Strelitzia zeker niet van natte voeten namelijk. Ik voel altijd eerst aan de potgrond voordat ik een nieuwe watergift geef. Ik zorg dat de bovenste laag echt behoorlijk is uitgedroogd en gieter hem dan flink bij. Als de potgrond bovenop nog vochtig is, hoef je hem nog geen water te geven.
In de winter kun je je watergiften wat terugschroeven. Ik merkte toen ook dat de Strelitzia minder nieuwe bladeren maakt en echt in een rustfase komt. Hij verbruikt tijdens de donkere dagen ook significant minder water. Ook hier geldt weer: altijd eerst de potgrond voelen voordat je zomaar water gaat geven. In mijn geval was in de winter eens in de week genoeg voor onze Strelitzia.
Sproeien
Zeker wanneer de luchtvochtigheid in jouw woning wat lager is, kan het bijdragend zijn om de Strelitzia ook te sproeien. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het zelf nooit doe, want met een kleine woonkamer vol tropische planten is de luchtvochtigheid hier meestal wel voldoende. Sproeien kan ook zinvol zijn wanneer je in de winter de verwarming aan hebt.
Voeding
Je kunt de Strelitzia in de zomermaanden wat plantenvoeding geven. Ik doe dit zelf zo nu en dan en niet zoals op de verpakking staat aangegeven elke twee weken. Pas ook altijd op dat je niet teveel voeding geeft, want daarmee maak je je planten echt dood. Dus altijd netjes de aanwijzingen op de verpakking volgen voor het aanlengen van de plantenvoeding.
Verpotten
De Strelitzia kan best snel groeien en daarmee snel uit zijn plantenpot groeien. Als je merkt dat ie geen nieuwe bladeren meer maakt en er minder goed uit komt te zien, kan het zijn dat het tijd is om te verpotten. Ook is het sowieso fijn om je planten eens in de zoveel tijd nieuwe potgrond te geven, omdat daar weer voedingsstoffen inzitten.
Veel voorkomende problemen met de Strelitzia
Krullende bladeren: in mijn ervaring ligt dit meestal een het feit dat je Strelitzia te droog staat. Een waterbeurt kan uitkomst bieden!
Een nieuw blad dat niet uitvouwt: ook dit heeft bij ons vaak te maken met het feit dat de Strelitzia te weinig water krijgt. Een extra watergift doet vaak wonderen en anders kun je het opgerolde blad ook wat sproeien.
Gescheurde bladeren: dit hoort in principe bij deze kamerplant, maar ik merk zelf wel dat de bladeren sneller scheuren als de Strelitzia wat droog is.
Bruine plekken op de bladeren: meestal is dit een teken van teveel water. Even checken of je Strelitzia niet stiekem in een voetenbadje staat dus.
Geen nieuwe bladeren maken: in dit geval zie ik vaak dat ofwel de standplaats niet licht genoeg is of dat de Strelitzia in een voedingsarme bodem of te kleine pot staat. Oplossing is dus meer licht en even lekker verpotten met verse potgrond en eventueel een grotere pot.
Zoals je ziet, kan de Strelitzia met de juiste verzorging behoorlijk hard groeien. Koop dus vooral niet een enorme Strelitzia die net in je woonkamer past, want dan kom je al snel in de problemen. Verder is dit een makkelijke plant qua verzorging, zo lang je hem maar de juiste standplaats geeft.
Meer tips nodig? Lees ook mijn artikel met 5 tips om je kamerplanten in leven te houden.
Draga Sabine,
Importante recomandari despre Strelitzia! Imi place cum arata a ta.
Sunt in astptarea deschiderii florii, e in stadiul de boboc , se zareste la baza culoarea rosu-portocaliu!
Inteleg ca inforeste destul de rar si in anumite conditii.
Cele mai calde salutari,
MIa