Als interieurstylist kom ik het geregeld tegen; het kiezen van een nieuw tv-meubel is een uitdaging. Het aanbod in winkels is op zich ruim, maar niet elk tv-meubel leent zich goed voor elke woonkamer en stijl. Daarnaast is het natuurlijk ook afhankelijk van het formaat en de plaatsing van de tv zelf, wat bij jou thuis goed zou werken. Ik geef je vandaag mijn beste tips bij het kiezen van een nieuw tv-meubel.
Meten is weten
Dit lijkt me vrij logisch, maar toch zie ik dit nog geregeld misgaan. Dit kan meestal twee kanten opgaan. Of de tv is veel te groot voor het tv-meubel (wat ik steeds vaker zie) of het tv-meubel is veel te groot en te lomp voor de woonkamer. Ik raad je dus aan om zowel de plek goed op te meten van waar het meubel moet komen, als ook de tv en eventuele accessoires die erop moeten komen. In principe kun je ervan uitgaan dat het het mooist is als het meubel aan beide zijden van de tv nog minimaal 10 cm uitsteekt (liefst meer).
Let ook goed op met het kiezen van de hoogte! Ik raad mijn klanten hierbij altijd aan om eerst de juiste hoogte voor de tv te bepalen. Je wilt immers vanaf de bank ontspannen kunnen kijken. Bedenk dus of je je tv aan de wand gaat hangen of dat deze op het meubel moet komen. Meet dan goed de maten van de tv op en beslis dan welke hoogte het tv-meubel moet gaan krijgen.
Bepaal je stijl
Denk hierna alvast eens na over de stijl die je zoekt. Wat voor woonstijl hebben jullie in de rest van de woonkamer? En hoe kun je zorgen dat het tv-meubel hier mooi inpast? Een industrieel tv-meubel geeft natuurlijk een totaal andere sfeer dan een minimalistisch strak wit hoogglans meubel. Een vintage interieurstijl vraagt om een vintage(look) tv-meubel en in een meer klassiek interieur zul je waarschijnlijk eerder op een kastje in een meer landelijke stijl uitkomen.
Vergeet ook niet om altijd even te checken of een tv-kastje dat je op het oog hebt ook past bij de rest van de elementen in huis. Denk hierbij aan de vloer (niet iedereen wordt blij van hout op hout), de kleuren op de wanden en de overige meubels.
Vergeet het praktische aspect niet
Bij een tv heb je vaak te maken met verschillende kabels, media-apparatuur en andere niet zo decoratieve items. Mijn advies is dan ook altijd om te kijken of een meubel de mogelijkheid heeft om deze elementen weg te werken. Wat voor mij bijvoorbeeld een minimale eis is dat er achterin het tv-meubel een gat zit waar snoeren doorheen kunnen. Deze kun je in een vintage kastje uiteraard ook zelf zagen (meestal zitten die er niet standaard in).
Extra aandachtspunt!
Een hele belangrijke, welke vaak vergeten wordt, is ook dat moderne tv’s, zoals de Samsung The Frame die ik zelf heb, een extra kastje nodig hebben. De tv zelf kun je dan wel prachtig ophangen zonder al teveel snoeren, maar dat bijbehorende kastje moet dan wel nog ergens staan. Anders werkt ie sowieso niet. In dit kastje komen verschillende snoeren samen en zitten de aansluitingen voor extra apparatuur. Houd er rekening mee dat dit kastje behoorlijk groot kan zijn (zeker bij de hierboven genoemde tv). Hij past daardoor niet in elk tv-meubel. In mijn eigen tv-kastje is het vak waar ie in moet echt op de millimeter precies groot genoeg gelukkig.
Zwevend of toch op poten?
Ook deze vraag krijg ik vaak en hier is geen eenduidig antwoord op te geven. Deels is het natuurlijk afhankelijk van je smaak, of je voor een zwevend tv-meubel wilt gaan of toch voor een kastje op pootjes. In een strak en minimalistisch interieur vind ik persoonlijk een zwevende oplossing heel passend. In een vintage interieurstijl vind ik dit juist weer minder op zijn plaats. In dat geval zou ik gaan voor een meubel in de midcentury stijl met slanke pootjes.
Check voor je je over dit dilemma gaat buigen eerst eens of je überhaupt een zwevend meubel kunt plaatsen. Aan een gipswandje zal dit bijvoorbeeld al lastig worden. Wil je verder flexibel zijn in de indeling van je woonkamer? Ook dan is zo’n meubel niet handig. In mijn ervaring is het aanbod van mooie zwevende tv-meubels redelijk beperkt en kom je gauw uit bij een standaard oplossing uit het Zweedse woonwarenhuis of op een dure op maat gemaakte variant. Het aanbod van kastjes op poten is een stuk ruimer, dus de kans dat er iets bij zit wat perfect bij jouw stijl past is een stuk groter.
Geen tv-meubel?
Als je op zoek bent naar een meubel voor de tv, dan kun je ook prima kijken naar meubels die niet perse officieel als tv-meubel bedoeld zijn. Een leuk kastje dat goed onder je tv past is ook helemaal prima natuurlijk. Zeker als je voor een vintage exemplaar wilt kijken, kom je natuurlijk vaak op iets uit wat officieel nooit bedoeld is als tv-meubel. Zelf een gat achterin zagen voor de snoeren is dan een prima manier om hem toch hiervoor te kunnen gebruiken. Breid je zoektermen dus gerust ook eens uit naar dingen als “lowboard”, “laag dressoir” en “wandkastje”.
Zelf ben ik nog op zoek naar het perfecte tv-meubel. Ik heb nu een simpel kastje dat ik op zich oké vind, maar ik hoop ooit nog eens een veel mooier kastje tegen het lijf te lopen.
Geef een reactie