Een nieuw kleurtje op de muur kan je interieur direct een hele andere sfeer geven. Wel is het zaak om de juiste verfkleur te kiezen. Dit is helaas niet altijd een kwestie van even een staal bekijken en aan de slag met een kleur naar keuze. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van de juiste muurkleur. Ik vertel je vandaag de 3 meest gemaakte fouten die ik tegenkom in mijn werk (en waar ik me zelf ook schuldig aan heb gemaakt…).

1. Je keuze baseren op de kleurenkaart

De kleurenwaaier of kleurenkaart van een verfmerk is natuurlijk een goede eerste stap om een kleur uit te kiezen. Je ziet in één oogopslag alle opties en kunt kleuren met elkaar vergelijken. Toch pakt een kleur op de muur vaak heel anders uit dan op de kleurenkaart en is het dus niet altijd slim om alleen hierop te varen. Zelf ondervond ik dit recent nog. Waar ik m’n klanten altijd adviseer om eerst even een tester te halen, besloot ik zelf gewoon een kleur van een kleurenkaart te kiezen. Niet slim, want waar de kleur op de kaart mooi nude/roze leek, was deze op de muur gewoon echt babyroze. Houd er ook rekening mee dat de afwerking waarin je de verf kiest, een groot verschil kan maken. Zo geeft een matte kalkverf een heel ander effect dan een zijdeglans verf. Sommige merken verf hebben handgeschilderde kleurenkaarten beschikbaar. Heel fijn, want zo heb je een iets beter beeld van de verfkleur bij die bepaalde afwerking. Ga je de kleur uiteindelijk laten mengen in een ander merk? Dan kan deze dus toch weer net anders uitpakken.

verfkleur kiezen
Oeps…iets te roze
verfkleur kiezen
Beter! Zo had ik het bedoeld!

2. Geen rekening houden met overig kleurgebruik

Kleuren beïnvloeden elkaar enorm. Zo had ik zelf voorheen een combinatie van Flexa Urban Taupe en Flexa Heart Wood op de muren hier. Door de roze/paarse tint van Heart Wood, kreeg Urban Taupe ook een rozige ondertoon. Erg mooi, maar wel iets om rekening mee te houden. Combineer je deze kleur namelijk met meer donkere tinten, dan zal ie een hele andere look krijgen. Om dit redelijk in te kunnen schatten van tevoren, kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van testers op de muur. Breng de verschillende kleuren die je wilt gebruiken dan even naast elkaar aan. Zo zie je hoe ze bij elkaar staan. Alsnog is dit natuurlijk maar een heel klein stukje wat je verft, dus het effect zal altijd groter zijn wanneer je een gehele muur in die kleur maakt.

Kijk hierbij ook niet alleen naar andere muurkleuren, maar ook naar je vloer. Deze vormt ook een groot onderdeel van je kleurenpalet in huis. Zo geeft een houten vloer een veel warmere sfeer dan een betonlook vloer. Bij een wat killere vloer, zoals een betonlook, is het dus fijn om voor je muren juist een warme tint te kiezen om zo een goede balans te creëeren.

Tips nodig bij het verven van je muren? Check mijn artikel vol verftips!

3. Niet bewust zijn van de lichtinval

De lichtinval in je woning is misschien nog wel het meest bepalende punt van deze drie. Licht maakt de kleur! Kies dus sowieso geen kleur in de bouwmarkt, maar maak thuis je keuze op de plek waar de kleur moet komen. Dit kun je ook weer heel goed ondervangen met testers op de muur. Zo zie je namelijk precies wat een kleur doet met het verschillende licht over de dag. Kijk ook eens waar je ramen zich bevinden en wat voor licht er valt op de muur die je wilt verven. Zo hebben wij grote ramen op het zuiden. Het zuidelijk licht geeft een veel warmer effect dan het licht dat uit een raam op het noorden komt. Dit merkte ik dus ook bij mijn “roze experiment” in de woonkamer. De kleur pakte veel warmer en dus rozer uit dan verwacht door de lichtinval. Op een donker muurtje bij de keuken was de kleur namelijk wél exact hoe ik het bedoeld had. Had ik kunnen bedenken natuurlijk….

Heb jij ook ooit een verkeerde kleur op de muur gekozen? Ik ben vast niet de enige! Ik ben heel benieuwd naar jouw foutje en hoe je dit hebt opgelost.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!