Alweer een tijd geleden schreef ik een blog vol tips om meer sfeer in huis te halen. Dit artikel wordt nog altijd goed gelezen, dus ik vond het wel tijd voor een deel 2 hiervan. Vandaag dus nog 5 tips voor meer sfeer in je interieur in een handomdraai.

1. Behang

Ook wanneer je van neutrale kleuren op de wanden houdt, kan behang een hele goede toevoeging zijn aan je interieur. Er is steeds meer behang verkrijgbaar in neutrale tinten, maar met een mooie structuur. Een strak gestucte wand krijgt veel meer sfeer met een behang met structuur erop. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een linnenlook behang, of juist een velours of andere stof uitstraling. Voorheen was dit soort behang voornamelijk verkrijgbaar bij de high end merken, maar de laatste tijd hebben ook de meer budget merken dit soort behang in hun assortiment. Check dus ook zeker even de bouwmarkt of low budget keten hiervoor.

2. Sfeerlicht

In het andere artikel noemde ik het belang van een goed lichtplan al eens. Maar als je dit al hebt en toch nog wat sfeer mist, dan kun je eens kijken naar meer sfeerlicht in je interieur. Je kunt sowieso beginnen met kaarsen kopen, want kaarslicht geeft altijd veel knusheid en sfeer. Verder kun je sfeerverlichting aanbrengen op plekken die misschien minder voor de hand liggen. Een aantal ideeen:

  • Een zacht lampje in een hoekje op de vloer. Denk bijvoorbeeld aan een plantenterrarium met verlichting erin.
  • Een wandlampje dat zowel decoratief is als wat extra sfeerverlichting toevoegt. Meerdere dezelfde wandlampjes kan ook heel mooi zijn in bijvoorbeeld een lange hal.
  • Een lampje op een hoge kast om dat donkere hoekje wat sfeervoller te maken. Een ledstripje kan soms ook mooi zijn (let er dan wel op dat je voor warme LED lampjes kiest).

3. Raambekleding

De juiste raambekleding kan veel sfeer toevoegen aan je interieur. Mis je nog wat warmte en/of heb je last van een slechte akoestiek in huis? Dan zijn gordijnen de beste optie. Ook de stofkeuze is van invloed op de sfeer die je met de raamdecoratie creëert. Zo zijn stoffen met een mooie structuur als linnen heel bijdragend aan een warm gevoel (zonder meteen te zwaar te worden). Wil je meer luxe en een wat zwaarder gordijn? Ga dan voor een velours stof. Let er verder op dat het meestal veruit het mooist wordt als je de gordijnen van het plafond tot net boven de grond laat komen. Dus de rails niet vlak boven het kozijn hangen, maar juist aan het plafond. En ook bij kleinere ramen geen korte gordijnen, maar gewoon tot de grond (of net erboven).

4. Vintage items

Ook in een strak en modern interieur kan je veel sfeer toevoegen met vintage meubels. Een interieur vol moderne en nieuwe meubels kan heel strak en stijlvol ogen, maar ik hoor ook geregeld dat mensen dan toch wat sfeer missen. Een makkelijke manier om hier wat aan te doen, is door een vintage meubel toe te voegen. Een brocante kast, vintage design fauteuil of een oud dressoir kan juist een hele gave combinatie opleveren in een strak en modern huis. Je hoeft dus niet meteen een complete kringloopwinkel leeg te kopen. Een enkel vintage meubel kan al heel veel doen en voor wat extra sfeer en persoonlijkheid in een interieur zorgen.

5. Afwerking van het interieur

Bepaalde afwerkingen in een interieur kunnen veel sfeer met zich meebrengen. Daarbij kun je denken aan bijvoorbeeld het aanbrengen van sierlijsten op de wanden of plafond. Maar ook het vervangen van lelijke binnendeuren door mooie hardhouten paneeldeuren. Vergeet ook het deurbeslag niet op je binnendeuren. Andere details die veel kunnen doen voor een inrichting zijn het aanbrengen van mooie plinten en een design radiator of goede radiatorombouw.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!