Door mijn werk als interieurstylist kom ik bij heel wat mensen thuis. Daarbij valt het me vaak weer op hoe weinig kleur er in de gemiddelde Nederlandse keuken gebruikt wordt. Wat mij betreft mag dit veranderen en kunnen veel keukens wel wat meer kleur gebruiken. Dus weg met de standaard witte keuken en ga aan de slag met mijn kleurrijke tips.

Verf de keukenkastjes

Als eerste optie om een kleurrijke keuken te creëeren, zou je kunnen overwegen je huidige keuken in z’n geheel een nieuwe kleur te geven. Ik deed dit een aantal jaar geleden. Ik verfde de keukenkastjes van onze witte keuken in een hele mooie lichtroze tint. Dat geeft direct een enorme metamorfose! Zeker als niet het budget hebt om een nieuwe keuken aan te schaffen, is het zelf verven van de keukenkastjes een goede budget optie voor een complete kleurrijke make-over van je keuken. De keukenkastjes laten wrappen is ook een goede optie en ik hoor hier vaak positieve ervaringen over. Het hoeft overigens niet meteen in een hele uitgesproken kleur, zoals de roze kleur die ik heb. Een groene keuken kan bijvoorbeeld net een beetje meer levendigheid in de ruimte brengen. Als je voor de juiste tint groen gaat, is dat alsnog heel neutraal.

Meer kleur op de wanden

Is het veranderen van de keukenkastjes geen goede optie? Dan kun je natuurlijk ook aan de slag met de wanden in de keuken. Dit kan zeker een groots en kleurrijk effect geven! Een lik verf op alle wanden is een goede manier om dit te doen, maar vergeet zeker niet de andere opties die de keuken biedt. Zo zijn kleurrijke tegels op de wand ook een perfecte manier om meer kleur toe te voegen.

En wees niet bang om een kleurrijke keuken met ook kleurrijke tegels te combineren. In het voorbeeld hieronder zie je een keuken van klanten van mij, waarbij we de kastjes roze verfden en daarbij groene tegels toevoegden. Kleurrijk, maar alsnog mooi in balans in de ruimte.

meer kleur in de keuken
meer kleur in de keuken
Gouden tegeltjes in een verder neutrale keuken.

Accessoires en details

Vind je bovenstaande opties iets te ingrijpend? Maar wil je wel je neutrale keuken wat opfleuren met meer kleur? Dan kun je het ook zoeken in de accessoires. Een goede start zijn andere greepjes op de keuken. Een andere manier is om te kiezen voor kleurrijke keukenapparatuur en andere keukenbenodigdheden. Zo heb ik zelf een groene waterkoker en een roze vuilnisbak, die heel leuk passen bij het kleurenpalet van onze keuken. Heb je wandplanken of open kasten in de keuken? Dan is dat ook de ideale plek om wat meer kleur toe te voegen. Zo kun je losgaan met kleurrijk servies, een opvallende vaas of andere leuke decoratie.

meer kleur in de keuken
meer kleur in de keuken

Meer kleurrijke ideeën

Tenslotte heb ik nog een aantal tips voor je waar je misschien minder snel aan zou denken. Voeg bijvoorbeeld eens wat meer kleur toe op de vloer. Natuurlijk kun je de vloer niet zomaar veranderen, maar een kleurrijk vloerkleed of loper in de keuken kan echt heel tof staan. Wanddecoratie is ook een goede manier om meer kleur en levendigheid aan te brengen in de keuken. Dat kunnen standaard schilderijen zijn, maar denk ook eens aan een behangpaneel. Tenslotte is een wandrek waaraan je kleurrijke pannen, keukentextiel en andere accessoires hangt ook een simpele wijze om meer kleur toe te voegen.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!