Naar aanleiding van het artikel over veilig online verkopen met Pakkie, kreeg ik een aantal vragen over het verkopen via Marktplaats. Want hoe zorg je nou dat je snel je overbodige items verkoopt via dit platform? Ik geef je mijn 5 beste tips voor het verkopen via Marktplaats.

 

1. Goede foto’s

Alles valt of staat met de juiste foto’s. Ik zorg altijd voor tenminste één foto waar het item helemaal duidelijk op staat, één detailshot en een foto van het item gestyled in mijn interieur. Vooral dat laatste is echt een aanrader. Zo krijgt de koper direct een idee van hoe het item staat in een ingerichte ruimte. Een fauteuil kleed ik aan met een fijn plaid, een leuk kussen en zet ik op een mooi vloerkleed neer met een toffe plant erachter.

Een bakkerskast richt ik in met verschillende accessoires, het liefst op verschillende manieren zodat het meerdere potentiële kopers aanspreekt. Fotografeer zo’n kastje bijvoorbeeld ook eens schuin van voren, in plaats van recht. Dit geeft meer diepte aan je foto en laat het kastje meer in perspectief zien.

 

2. Geef veel én duidelijke informatie

Vaak zie ik advertenties met slechts één zin met informatie over het item. Dit kan voldoende zijn, maar meestal kun je nog wel iets meer vertellen. Mensen zijn nou eenmaal lui en velen zullen wegklikken van je advertentie in plaats van je een bericht met aanvullende vragen te stellen. Geef dus in de omschrijving al zoveel mogelijk informatie.

Bij het voorbeeld van de fauteuil vertel ik dus over de materialen (verchroomd, grove stof, etc), de kleuren, de afmetingen en natuurlijk de staat van het item. Verder kun je nog toevoegen dat het meubel uit een rookvrij huis komt (als dit zo is natuurlijk).

 

3. Gebruik synoniemen

Met name in de titel is het slim om synoniemen te gebruiken voor hetgeen je aanbiedt. Dus zowel “fauteuil” als “stoel” als “loungestoel”. De bakkerstrolley is natuurlijk ook een “bakkerskast” en “trolley”. Ook vermeld ik in de titel het merk, de productnaam (als die er is) en de kleur. Bedenk goed wat potentiële kopers zullen intypen in de zoekbalk als ze op zoek zijn naar jouw product.

 

4. Vraagprijs bepalen

Dit is ook echt een heel belangrijk punt. Ik zie zoveel advertenties waar tweedehands artikelen voor bijna nieuwprijzen worden aangeboden. Geloof mij, jouw tweedehands product is dit echt niet waard. Vraag jezelf af of je echt van het item af wilt. Is dit zo? Stel een scherpe vraagprijs in. Eerlijk gezegd ga ik altijd onder de helft van de nieuwprijs zitten, tenzij het een echt gewild artikel is natuurlijk. Zo kun je een Hella Jongerius vaas van de Ikea voor veel meer verkopen dan dat ie ooit gekost heeft.

Voor “gewone” tweedehands artikelen geldt: bepaal een redelijke prijs waarvoor je het minimaal zou verkopen. Ga daar iets boven zitten met je vraagprijs (maar niet te hoog!) en sta mensen toe om te bieden. Ik check ook altijd wat andere verkopers vragen en ga daar dan iets onder zitten. Liever dat mensen tegen elkaar op gaan bieden, dan dat je geen enkel bod ontvangt.

Zo heb ik nu een fauteuil te koop staan die nieuw € 349 kost. De vraagprijs stel ik dan in op € 150 en ik accepteer een bod vanaf zo’n € 110-120.

 

5. Schakel een ander medium in

Ook ik ben de laatste tijd minder enthousiast over Marktplaats aan het worden. Veel webshops bieden hun producten aan, waardoor het naar mijn mening erg onoverzichtelijk wordt. Ook veel mensen die bieden, maar nooit reageren, niet op komen dagen op afspraken, etc. Sinds een tijdje verkoop ik ook regelmatig via Instagram en dit bevalt me prima. Gebruik daarbij de #instagramkoopjeshoek om goed gevonden te worden.

Ook via Facebook kun je producten goed verkopen. Zo kun je voor interieur items terecht in speciale groepen, zoals de groep gericht op zwart/wit en Scandinavisch wonen of op industrieel wonen. Check wel even goed de regels voor verkopen in deze groepen om te voorkomen dat je eruit gezet wordt.

 

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen met het online verkopen van spullen. Binnenkort zal ik een artikel publiceren over het vinden van de beste koopjes via Marktplaats, want daar heb ik uiteraard ook hele tactieken voor… 😉

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!