Dat ik sinds een tijdje aan het macrameeën ben geslagen, is geen geheim. Op Instagram kwam ik opeens ook een andere techniek tegen, namelijk macraweave (er lijkt hier niet echt een goed Nederlands woord voor te zijn…macraweef of macraweven levert geen Google hits op). Macraweave is een toffe combinatie van macramé en weven, waarbij je gebruikt maakt van verschillende soorten garen en wol. Ik probeerde het uit en laat je zien hoe dat ging.
Combineren van materialen
Op Instagram vond ik vooral veel buitenlandse accounts die macramé met weven combineren. Ook via Google kon ik op Nederlandse websites amper iets vinden. Om het macrameeën te leren, volgde ik eerder al tutorials van Home Vibes Macrame (aanrader!), maar daar vond ik slechts één macraweave patroon. Deze vond ik iets te simpel en nog lang niet zo mooi als de creaties die ik op Instagram voorbij zag komen, dus ik besloot het maar gewoon zelf te gaan proberen.
Als je ook een macraweave project wil maken, heb je natuurlijk ten eerste een aantal materialen nodig. Ik koos voor simpel macramé koord van 4,5 mm dikte (enkele twist) in een neutrale kleur. Daarnaast gebruikte ik wat restjes van het Bobbiny Macramé koord (5 mm) dat ik nog had liggen in mosterdgeel. Online bestelde ik verschillende kleuren en diktes lontwol bij HeartsXXL. Het normale lontwol kun je prima door de helft doen tijdens het macraweaven, want dan is het al dik genoeg. De mini lontwol kun je zo gebruiken en heeft dan al de perfecte dikte.
Macramé koord bestellen kun je trouwens doen via Etsy, bijvoorbeeld bij MangoAndMore.
Het macraweaven zelf
Waarschijnlijk is “macraweaven” geen woord, maar ik noem het toch even zo. Omdat ik dit voor het eerst deed, heb ik gebruik gemaakt van een rechte stok van de bouwmarkt. M’n macramé projecten hang ik vaak aan een mooie stok die ik buiten vind, maar deze zijn natuurlijk nooit helemaal recht. Omdat een gebogen stok het extra ingewikkeld maakt, heb ik voor m’n eerste macraweave dus voor een simpele stok uit de bouwmarkt gekozen.
Ik begon met het opzetten van een normaal macramé project en ben vanaf daar eerst wat rijen gaan knopen (square knots). Om je macraweave te doen slagen, is het zaak om een soort “vakken” te creëeren waar je daarna doorheen kunt weven. Je kunt die vakken makkelijk maken met clove hitch knots. Ik vind het leuk om die niet in een rechte lijn, maar juist wat hobbelend te maken.
Het leek mij het handigst om eerst de hele macramé hanger te maken en daarna te gaan weven, dus dat heb ik dan ook gedaan. De onderkant heb ik afgesloten met weer een rechte lijn clove hitch knots en daartussen heb ik verschillende vakken gecreëerd voor het weven.
Weeftechnieken
Weven had ik nog nooit eerder gedaan, dus ik heb zelf maar gewoon wat tactieken uitgeprobeerd om de wol er doorheen te rijgen. Zo heb ik een soort vlecht gemaakt met de dikke lontwol en heb ik de dunnere roze lontwol gewoon simpel er doorheen geregen. Van een restje Bobbiny Macramé koord in de kleur okergeel heb ik een vak met franjes gemaakt. Deze heb ik ongeveer op dezelfde lengte afgeknipt en daarna heb ik ze uitgekamd voor een lekkere fluffy look. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om drie verschillende kleuren te gebruiken, naast het neutrale macramé koord.
Het eindresultaat
Mijn eerste macraweave was hiermee een feit! Ik ben erg tevreden over het resultaat, al zie ik nu alweer wat dingen die ik volgende keer nog wil proberen. Het viel me vooral op dat het macraweaven veel meer tijdrovend is dan het normale knopen. Ook is het best een priegelwerkje om de dikke wol mooi tussen het koord in te weven. Ik ga dus eerst weer even wat gewone macramé projecten maken voor de webshop en ga dan later weer eens een nieuwe macraweave beginnen.
Let op: inmiddels heb ik al een tijdje geen webshop meer. Ik knoop verder ook niet op bestelling! Daarnaast verkoop ik ook geen patronen, maar ik raad je aan om eens op Etsy te kijken.
Heb je vragen over macraweave of een goeie tip voor me? Laat het me weten!
Super! Bedankt voor de uitleg & tips. Het wandtapijtje ziet er heel tof uit.
Leuk om te lezen, dank je wel!
Dag Sabine, wat leuk om op jouw site terecht te komen. Leuk kleed heb je gemaakt. Ik ben heel benieuwd hoe je de bovenste oranje ‘vlecht’ hebt gemaakt. Ziet er leuk en volumineus uit! Groetjes Paula
Ha Paula, dank je wel! Leuk om te lezen. Ik heb helaas geen idee, daar dit artikel van meer dan 4 jaar geleden is en het dus al wat langer geleden is dat ik dit kleedje heb gemaakt. Succes!