In het kader van een samenwerking daagde Brabantia mij uit om mee te doen aan de zogenaamde #linnchallenge. Dit houdt in dat je 20 dagen lang alleen 20 door jou geselecteerde kledingstukken draagt. Deze samenwerking vindt in principe op Instagram plaats, maar ik dacht dat het leuk was om hier ook wat uitgebreider mijn ervaringen te beschrijven. Want is het lastig om met “slechts” 20 kledingstukken 20 dagen lang outfits te maken? En hoe heb ik deze kledingstukken dan geselecteerd uit mijn vrij uitgebreide garderobe? Ik vertel je vandaag hoe ik mijn kledingstukken heb geselecteerd en geef je tips voor als je ook met een minimalistische garderobe aan de slag wilt.

Waarom een minimalistische garderobe?

Misschien herinner je nog dat ik een tijdje geleden een artikel plaatste waarom ik juist géén capsule wardrobe heb. Hier sta ik nog steeds achter en ik geniet nog altijd van mijn kledingkast vol moois. Toch vond ik het heel leuk om deze challenge aan te nemen. Ik snap namelijk wel de gedachte erachter. “Buy less, wear more” is bijvoorbeeld iets waar ik me helemaal in kan vinden. En ook ik merk dat ik bepaalde kledingstukken gewoon heel vaak draag en andere veel minder. Best leuk dus om eens te kijken hoe ver ik kom met slechts 20 kledingstukken. Hoeveel outfits kan ik maken? Zie ik er niet elke dag hetzelfde uit? En lukt het met wassen? Ik ging de uitdaging dus graag aan.

20 kledingstukken selecteren

Allereerst moest ik natuurlijk bedenken welke 20 items ik in mijn challenge wilde gaan gebruiken. In de briefing stonden een aantal “regels”. Zo tellen broeken, shirts, jassen en schoenen wel mee voor de 20 items, maar ondergoed, pyjama’s en accessoires niet. Om m’n selectie te kunnen bepalen, ben ik eerst eens gaan kijken naar de weersverwachting. Dat leek me een goede start om straks niet met hele dikke truien in stralend lenteweer te zitten of andersom. Verder keek ik in mijn agenda of er nog bijzondere dingen op de planning stonden (nou, dat was minimaal zoals je begrijpt tijdens deze Corona periode). Ik heb één bijzondere afspraak gepland en dat zijn opnames voor een tv-programma. Deze dag sluit ik dan ook even uit van de challenge , omdat ik hier de vrije keuze in wil hebben voor wat mooi (en handig) is op tv. Inmiddels acht ik de kans trouwens best groot dat ik alsnog iets uit m’n beperkte selectie ga pakken.

Beginnen met de basis

De weersvoorspelling zag er niet al te spannend uit, dus ik heb dat ook een beetje los gelaten. Het leek me handig om te beginnen met een jas en schoenen kiezen. Ik wilde hierop “bezuinigen” dus heb slechts één echte jas en twee paar schoenen gekozen. Om wel alle kanten op te kunnen, ging ik voor een paar sneakers en een paar laarsjes.

Hierna ben ik doorgegaan met het selecteren van mijn ultieme favorieten. Dit was makkelijk! Ik koos m’n all time favoriete items die ik eigenlijk elke week wel een keer draag. Ook kocht ik recent een heel fijn, heel dik vintage gebreid vest en die beviel me zo goed, dat ie ook in m’n garderobe moest. Deze kan ik namelijk ook als jas naar buiten dragen.

Met al m’n favorieten aan het kledingrek, kwam ik uit op 14 items (inclusief dus ook de jas en schoenen). In die selectie bevond zich o.a. mijn favoriete witte lange jurk, mijn favoriete off-white top en fluwelen jas. Ik had nu dus nog 6 “bonus items” en ik merkte eigenlijk dat ik die het moeilijkste vond om te kiezen. Gek genoeg heb ik in deze selectie dus ook nog een aantal keer gewisseld, voordat ik een definitieve keuze maakte. En alsnog hangen er nu kledingstukken tussen waarvan ik me afvraag hoe vaak ik deze de komende 20 dagen ga dragen.

Verder is het denk ik goed om te vermelden dat ik shirts die ik echt alleen onder iets draag, niet heb meegeteld. Hetzelfde met een wollen legging die ik alleen draag vanwege de warmte onder iets, maar nooit zo zou dragen. Ik vind dat soort dingen onder ondergoed vallen.

Mijn tips voor het samenstellen van je minimalistische garderobe

Nu ben ik natuurlijk geen expert, maar ik kan je wel vertellen hoe ik het heb aangepakt. Ik ben dus begonnen met m’n favorieten, maar heb bijvoorbeeld ook gekeken naar het aantal broeken dat ik nodig heb. Voor mij waren dat drie opties; een jeans (altijd goed), een fluwelen legging (kan zowel met een top/vest als met een jurk erover) en een wijde panterbroek (lekker statement). Ik ben expres dus voor een combinatie van een legging gegaan en een hele wijde broek, zodat de outfits die ik daarmee ga maken sowieso afwisselend zijn. De jeans is een kwestie van altijd handig.

Daarna heb ik twee “basic” tops gepakt. Deze zijn allebei in een lichte en neutrale kleur, maar hebben wel opvallende mouwen. Zo kun je de tops los dragen (met een wollen shirt eronder zodat het warm genoeg is), maar ook met een gilet erover of juist onder een jasje. Die tops zijn dus heel erg veelzijdig!

Met het selecteren van jurken ben ik ook voor de meest veelzijdige opties gegaan. Ik heb m’n favoriete witte lange jurk gekozen, omdat ik die nou eenmaal vaak aan heb. Met een wollen legging en shirt eronder, kan ie gewoon zo gedragen worden. Maar met een gilet erover of een vest ziet het er weer heel anders uit. Dan heb ik een doorknoopjurkje geselecteerd en een wikkeljurkje. Deze kan ik dus beiden zowel open als dicht dragen. Zo kun je het dus echt als een jurkje dragen (legging eronder) of juist als een soort kimono (op een jeans met leuke top eronder). Hele andere look!

Zoals je hierboven al leest, zijn een leuk gilet en een goed vest onmisbaar in mijn minimalistische garderobe. Het gilet maakt elke outfit net even anders en het vest is gewoon praktisch. Voor het vest ben ik met opzet voor een heel simpel en neutraal model gegaan. Kan dus echt bij elke outfit.

Een aantal outfits

minimalistische garderobe
minimalistische garderobe
minimalistische garderobe

Kleurgebruik

Qua kleuren is het denk ik slim om items te kiezen die je zoveel mogelijk met elkaar kunt combineren. Ik heb zelf eerlijk gezegd niet perse heel erg op de kleurencombinaties gelet, maar ik merk dat m’n rekje wel een soort vast kleurenpalet heeft. Zo heb ik een broek met hele uitgesproken en felle kleuren niet gekozen, omdat deze lang niet met al m’n tops combineert. Op mijn rek zie je vooral witte, roze en warme kleuren (als rood, okergeel).

Hoe het tot nu toe bevalt

Nou, ik moet zeggen dat het tot nu toe echt helemaal top werkt! Het scheelt me ‘s ochtends tijd, want er is gewoon een beperkte collectie om uit te kiezen. Tot nu toe (op een kwart van challenge) heb ik elke dag een andere outfit gedragen en ik heb niet het gevoel dat ik wat mis. Ik ben benieuwd hoe de komende tijd gaat zijn en of er nog dagen zijn dat ik wel net die ene jurk ga missen. Twintig dagen is natuurlijk ook niet echt een hele lange periode. Daarnaast is het weer redelijk eentonig, wat het ook makkelijk maakt. Als het opeens hoogzomer zou worden, heb ik wel een probleem. Maar goed, dat is niet aan de orde.

Ik ben dus best enthousiast over zo’n minimalistische garderobe, ondanks dat ik nooit stond te springen om het fenomeen capsule wardrobe. Op Instagram houd ik dagelijks bij wat ik draag en ik zet alle outfits bij elkaar in een hoogtepunt. Mocht je het leuk vinden, dan kun je me dus daar volgen om te zien hoe de challenge bij mij verloopt.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!