Toegegeven, deze titel klinkt misschien wat heftig en natuurlijk overdrijf ik hier ook wat. Maar ik krijg op Instagram wel steeds meer dit gevoel als ik posts van mede-Instagrammers bekijk. Ik zie geregeld andere Instagrammers posten over het gebrek aan likes, zichtbaarheid van hun posts of tactieken om deze factoren te beïnvloeden. Ik werd er door getriggerd om deze blog te schrijven. Dit is dan ook mijn mening en hoe ik erin sta.

Teleurgesteld door likes

Een aantal weken geleden viel mijn oog op een post van een Instagrammer die ik al lange tijd volg. Het viel mij al vaker op dat zij geregeld post over het gebrek aan likes, vraagt om meer reacties en vertelt wat het uitblijven hiervan met haar doet. Dit keer schrok ik er een beetje van. Want ik zag dat heel veel andere Instagrammers met veel begrip en herkenning op haar bericht reageerden. Het aantal likes dat zij kregen, zorgden voor teleurstelling en verdriet beaamden zij. Ook werden onder het bericht uitgebreid tactieken besproken om het aantal likes te verbeteren. Denk aan het doorbrengen van vele uren op Instagram, het reageren op vele posts van collega’s en het posten van bepaalde content met het idee hier meer likes door te krijgen.

Checken van statistieken

Natuurlijk vind ik het ook erg leuk om veel likes op een post te krijgen. Maar ik moest wel bekennen dat ik eerlijk gezegd geen idee had hoeveel likes de foto’s die ik de afgelopen tijd had geplaatst, hadden gekregen. De keren dat ik er meer mee bezig ben, zijn wanneer ik een samenwerking plaats, een gesponsorde post dus. In dat geval vraagt een opdrachtgever ook vaak om een overzichtje van de statistieken. Heel logisch en dan is het natuurlijk een positief signaal als een post een groot bereik heeft behaald. Als deze resultaten tegenvallen, vind ik dat jammer, maar ik houd daar over het algemeen geen echt negatief gevoel aan over. Het aantal likes wisselt altijd en ik denk dat er vele factoren zijn die dit beïnvloeden waar ik zelf lang niet altijd invloed op heb.

Ik doe zo m’n best

Ik lees ook geregeld “ja, maar ik doe heel erg m’n best op een toffe foto en dan is het jammer als deze weinig likes/bereik behaalt”. Is dat zo? Is het zo dat als je een bereik van 10.000 mensen haalt dat het dan waard was om er je best voor te doen? En dat als je dan “slechts” 1000 mensen bereikt, dat het het dan niet waard was om je best te doen? Je kunt toch ook je best doen voor een toffe foto, omdat je het punt 1. leuk vindt en punt 2. omdat er alsnog best veel mensen zijn die jou een like of een reactie geven (als je even eerlijk kijkt). De mensen die jouw post wél een like geven, zijn het wat mij betreft zeker waard om een mooie foto voor te posten of een inspirerende tekst.

Uren op Instagram

De tactieken die besproken werden onder de post die ik eerder noemde, zijn eigenlijk geen dingen die mij bezighouden. Het dagelijks moeten posten, het posten van een bepaald soort content of het achterlaten van vele reacties bij anderen, zijn allemaal niet zo aan mij besteed. Ik zie Instagram echt als iets positiefs. Een platform waar ik inspiratie vandaan haal, waar ik leuke contacten heb met mijn volgers en waarbij ik reageer op accounts die ik volg als ik daar zin in heb. Dat kan komen doordat een post me inspireert, dat ik mee wil kletsen over een bepaald onderwerp of gewoon om een leuk contact te onderhouden. Maar ik kan je vertellen dat er vele avonden voorbij gaan waarop ik amper op Instagram aanwezig ben of hele dagen niets post. Gewoon omdat ik er even geen zin in heb. En als ik er wel zin in heb, is dat dus ook echt omdat ik het leuk vind en er een positief gevoel uit haal.

Nooit genoeg volgers?

Ik hoop anderen met deze blog dan ook te inspireren om social media als iets positiefs te zien. Een manier om anderen te inspireren en zelf geïnspireerd te worden. Ik doe er echt leuke en warme contacten op en geniet van de toffe reacties die ik krijg. Elke dag krijg ik veel leuke DM’s van volgers die iets aardigs willen zeggen over mijn posts, die gezellig met me kletsen omdat iets ze aanspreekt of iets willen vragen over een outfit, ons interieur, etc. Daar focus ik me op! Niet op likes of aantal volgers. Ik ben zelfs op het punt dat ik m’n volgersaantal wel genoeg vind. Dit klinkt heel gek, want de tendens is om altijd te streven naar meer op Instagram. De Instagrammers die ik zie klagen over bereik en likes zijn opvallend genoeg ook allemaal mensen met in mijn ogen heel veel volgers. Wat ik met mijn volgersaantal al merk, is dat ik zoveel DM’s per dag ontvang, dat het me nu al bijna niet lukt om iedereen een gezellig berichtje terug te sturen. Meer volgers levert naar mijn idee dus alleen maar minder interactie op (tenzij ik dus ook elke dag heel veel uur op Instagram ga besteden).

Posten over weinig likes

Dan nog even over het herhaaldelijk op Instagram posten over het verminderd aantal likes, het vervelende algoritme en het navragen of mensen je posts nog wel zien. Ik merk bij mezelf dat ik juist níet de neiging krijg om deze posts te gaan voorzien van een hartje. Natuurlijk kun je mensen bijvoorbeeld via je stories stimuleren om ook eens naar je feedposts te gaan kijken. Maar als je net als ik op Instagram bent om anderen te inspireren, een positief gevoel te geven en de interactie aan te gaan, denk ik dat het weinig zinvol is om je te beklagen over dingen als likes en bereik. Trakteer de mensen die jouw posts wel te zien krijgen (ja er is een algoritme, dus nee niet al je volgers zullen al je posts zien) op een toffe post waar mensen blij van worden (of stof krijgen om over na te denken, whatever het doel is van jouw account). Moet je dan altijd maar positief zijn? Welnee, je moet natuurlijk lekker doen wat bij jou past en het mag van mij best allemaal “#echtinsta”. Maar vraag je af wat je wilt bereiken met het benoemen van en het klagen over het aantal likes en/of bereik. Is het omdat je denkt dat je Instagram zo kunt veranderen, doordat de baas van het platform zo zal inzien dat “het nieuwe algoritme” stom is? Of is het toch omdat je hoopt op deze manier alsnog meer likes te trekken of shoutouts van mede-Instagrammers?

Influencers & aantal likes

Nog een laatste kanttekening voor de collega-influencers die nu zullen denken: “ja maar Instagram is ook mijn werk, dus het is belangrijk om toch naar meer likes en volgers te streven”. Ik ben het hier deels mee eens, omdat het nou eenmaal zo is dat bedrijven die met je samenwerken ook een bepaald bereik zoeken. Toch denk ik (en hoop ik) dat deze bedrijven meer en meer op interactie en authenticiteit zullen gaan focussen in de toekomst. En mocht dit niet zo zijn, dan blijf ik erbij dat ik Instagram als iets positiefs wil blijven zien. Een leuke besteding van mijn tijd, waar ik mooie contacten onderhoud en ik zin krijg om anderen te inspireren met een inkijkje in mijn leven.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!