De afgelopen maanden zag ik het steeds vaker voorbij komen; mensen die uit een avocadopit een plantje lieten groeien. Dat leek me nou een leuk project om ook eens te proberen. Ik nam de proef op de som en kweekte mijn eigen avocadoplant. Vandaag laat ik je zien hoe ik dit aanpakte en geef ik je de beste tips om dit succesvol te doen.

De avocadoboom

Avocado’s groeien aan de avocadoboom, die met name in Mexico veel voorkomt. Deze boom wordt wel tot 20 meter hoog. Wat bijzonder aan de avocadoboom is, is dat deze maar heel oppervlakkig wortelt. Dit betekent dat de boom het grondwater niet goed kan opnemen en dus afhankelijk is van geregelde regenval. De vrucht van deze avocadoboom is uiteraard de avocado die wij kennen. De avocado is supergezond en natuurlijk heel lekker! De pit gooi je normaal gesproken natuurlijk weg, maar na het lezen van dit artikel kun je aan de slag om hier je eigen mini-avocadoboom uit te kweken.

Avocadoplant

De wortel komt eruit. Toen deze de bodem van het glaasje had bereikt, heb ik hem in de grond gezet.

Avocadoplant

Het plantje komt eruit!

De avocadopit

Heb je een avocado gegeten? Gooi de pit dan niet weg! Als je een avocadoplantje wil kweken, is het belangrijk om de pit eerst goed schoon te maken. Ik doe dit onder de kraan met een sponsje. Zorg dat je alle resten er goed afboent. Als de pit schoon is, pak je 3 cocktailprikkers. Deze prik je ergens halverwege in de pit. Je zult merken dat je door de buitenste laag heen kunt prikken en de prikkers er een klein stukje in kunt duwen (tot je op de harde binnenkant stuit). De prikkers gebruik je vervolgens om de pit “op te hangen” in bijvoorbeeld een glas. Vervolgens zorg je dat de onderste helft van de avocado onder water komt te staan.

Geduld hebben

Nu is het een kwestie van veel geduld hebben. Ververs het water minimaal elke week of wanneer het vies is geworden. Je zult zien dat niet elke avocadopit ontkiemt, dus hoe meer je er neer zet, hoe meer kans je hebt op een succes. Als er een flinke wortel uit de onderkant van de pit is gegroeid, is het tijd om de avocadopit in de grond te zetten. Je kunt hier overigens eventueel ook nog mee wachten tot het plantje ook ontkiemt is, maar mijn voorkeur heeft het om hem nu in de grond te zetten. Om de groei van de avocadoplant te bevorderen, heb ik wat stekpoeder op de wortel gestrooid. Zorg dat je de potgrond van je plantje steeds vochtig houdt en dat je hem op een lichte plaats zet.

Een avocadoplant

Nadat ik de pit in de grond had gezet, groeide m’n plantje onwijs hard. Al na een paar weken heb je echt een leuk plantje. Wat mij opviel als ik andere plantjes op internet bekeek, is dat ze allemaal weer net een beetje anders zijn. Zo zie ik af en toe voorbeelden van avocadoplanten met hele lichtgroene bladeren, terwijl die van mij vrij donkergroene bladeren heeft.

Qua verzorging moet je vooral in de gaten houden dat je hem regelmatig water geeft. Zoals ik al eerder schreef, wortelt de avocadoplant maar heel oppervlakkig, waardoor de wateropname wat moeilijker is dan bij andere planten. Ik geef hem op zonnige dagen (hij staat voor het raam bij mij) om de dag water en zorg dat de grond steeds iets vochtig blijft. De blaadjes sprayen, vindt ie prettig maar is niet perse noodzakelijk heb ik gemerkt. Als je hem af en toe een beetje plantenvoeding geeft, zal ie helemaal blij zijn trouwens.

Laat je avocadoplant trouwens wel gewoon lekker binnen staan. Ze kunnen absoluut niet tegen kou en als je hem buiten zet, loop je dus het risico dat ie het loodje legt.

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!