Knuffelbijen, ik had er tot voor kort nog nooit van gehoord. Via via kwam ik achter het bestaan van deze vrolijke beestjes en kocht ik een eigen set voor in de tuin. Het klinkt gek om bijen te kopen via internet en ik was dan ook heel benieuwd hoe dit zou uitpakken. Inmiddels wonen m’n bijen nu enkele weken in de tuin en vertel ik je vandaag wat ik ervan vind.

Knuffelbijen kopen

De bijen heb ik aangeschaft via de website van Knuffelbijen. Je kunt verschillende pakketten kopen en ik koos voor een complete hobbyset. Hierin zit alles wat je nodig hebt om een goede start te maken met het houden van knuffelbijen. Je kunt uit verschillende huisjes kiezen en ik koos voor de moderne variant. Daarbij worden alle tools en informatie geleverd die je nodig hebt om de beestjes optimaal te verzorgen. Natuurlijk zitten de knuffelbijen zelf er ook bij. In mijn pakket kwam een populatie van ongeveer 50 stuks. Het pakket kwam vervolgens gewoon met de pakketbezorger en daarna kon ik aan de slag. De bijen zijn bij aankomst nog in winterslaap in hun cocons en bevinden zich in een speciale koker. Afhankelijk van het moment van aanschaf, kun je de bijen direct in je tuin plaatsen. Ik was aan de late kant voor dit seizoen met het bestellen, dus mocht het huisje met de koker direct in de tuin hangen.

knuffelbijen

Bijen in de tuin

Na enkele dagen zag ik de bijen tot leven komen. Ze kwamen uit de koker vliegen en gingen vervolgens hun huisje in. Inmiddels zie ik er een heleboel in de tuin rondvliegen. We hadden gelukkig al eerder bij het tuincentrum wat bloeiende planten gehaald, dus er zijn genoeg bloemen in de tuin voor ze. Ook zie ik ze geregeld naar de buren vliegen om daar op zoek te gaan.

Volgens de handleiding is het zo dat eerst de mannetjes bijen (herkenbaar aan hun witte kop) uit de cocons komen en later de vrouwtjes. Daarna gaan ze eigenlijk direct paren en zullen de vrouwtjes op zoek naar een nestje. Daar is het bijenhotel dus ideaal voor. De knuffelbijen leven helaas maar zes weken. Op een gegeven moment gaan ze dan ook het nest dichtmaken met grijze aarde. De baby knuffelbijen zitten dan diep in het nest verscholen. Verder zorgen de bijen ervoor dat er voldoende nectar opgeslagen ligt bij de kleintjes. De larven die uitgekomen zijn, kunnen dus zo de verzamelde nectar opeten. Dit is na enkele weken op en de larve maakt dan een cocon om zichzelf te beschermen. De jonge knuffelbijen blijven zo dus de hele winter in het bijenhotel en komen pas weer volgend voorjaar naar buiten.

Hoe gaat het dan verder?

Vanaf half september moet je aan de slag om je bijenhotel schoon te maken en de bijen dus goed te verzorgen. Dit is een vrij uitgebreid proces, dat helemaal beschreven staat in de handleiding. Het komt erop neer dat je de cocons uit de nestgangen haalt en het hotel dus helemaal schoonmaakt. De cocons bewaar je vervolgens weer tot het voorjaar in een koker. Deze koker moet je overigens wel op een koude plek, dus het liefst in je koelkast, bewaren. Best een gek idee om bijen in je koelkast te bewaren toch? Nou ja, we gaan het zien.

knuffelbijen

De knuffelbijen zijn zo druk bezig dat het fotograferen van ze erg lastig is…

Negatieve geluiden

Toen ik op Instagram vertelde over mijn knuffelbijen, begreep ik van een aantal volgers dat er ook negatieve berichten zijn over deze bijen. Zo zouden ze helemaal niet zo goed zijn voor de al aanwezige  bijenpopulatie en doe je dus alleen maar schade met de aanschaf ervan. Ik was hiervan niet op de hoogte bij aanschaf, maar heb inmiddels wel wat research gedaan. Zo adviseert de Bijenstichting om geen knuffelbijen aan te schaffen. Op hun site staat een duidelijke uitleg waarom.

Aangezien ik mijn bijen natuurlijk al aangeschaft had, probeer ik er nu zo goed mogelijk voor te zorgen. Wil je het echt goed doen voor de bijen? Zorg dan vooral voor zoveel mogelijk voedselplanten voor bijen in je tuin, gebruik geen gif en bied nestgelegenheid aan. Zo trek je vanzelf bijen naar je tuin en hoef je in principe geen knuffelbijen aan te schaffen. Voor nu geniet ik van m’n knuffelbijen en vind het in elk geval heel erg leuk dat ik door de aanschaf ervan zoveel heb geleerd over de bij.

 

Het bijen hobbypakket dat ik heb gekocht, kost €72,00. Voor dit jaar kun je inmiddels geen bijen meer kopen, maar je kunt wel alvast een bon kopen voor een pakket voor volgend jaar mocht je dit willen. 

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!