De hal is vaak het ondergeschoven kindje in huis, maar eigenlijk is dat zonde. Een mooie binnenkomer geeft direct een fijnere sfeer aan je woning. Kleurgebruik in de hal is een belangrijk aspect van de sfeerbeleving. Ik geef je vandaag 5 tips voor het kiezen van de juiste kleuren voor je hal.

1. Kies voor eenheid in een kleine hal

Heb je een smalle hal met weinig lichtinval? Dan raad ik je aan om zoveel mogelijk eenheid te creëren door het gebruik van één tot maximaal twee kleuren. Hoewel een druk behang vaak best op z’n plaats is in de hal, is dat in een hele smalle hal geen aanrader. Kies in dat geval liever voor rust door alle wanden in dezelfde tint te verven. Een goede optie is om echt alle wanden dezelfde tint te geven en dan zelfs het plafond mee te nemen. Dit geeft een knus en rustig effect. Een andere mogelijkheid is om een lambrisering te schilderen, waarbij je dus een deel van de wanden een kleur geeft.

binnenkijken kleurrijk kringloop
Eenheid in de hal door het gebruik van één opvallende kleur.

2. Ga voor donkere kleuren

Donkere muren maken de ruimte kleiner, toch? Maar waarom zou dit altijd verkeerd zijn? Persoonlijk vind ik de hal juist een geschikte plek om met donkere tinten te werken, zelfs als de ruimte maar klein is. Je creëert daardoor juist een heel knus en warm gevoel. Wat mij betreft maak je met mooie diepe tinten van je hal echt een eyecatcher en ik zie geen reden waarom je je hal licht zou moeten houden om deze groter te laten lijken.

3. Verf de deuren

Heb je een krappe hal met vooral veel deuren? Neem dan de deuren mee als je aan de slag gaat met verf. Dit geeft meer eenheid en een rustig effect. Zeker wanneer je op de wanden met een donkere kleur aan de slag gaat, kunnen witte deuren behoorlijk afsteken bij je nieuw geverfde hal. Het verven van deuren is wel even een klusje, dus lees je goed in voordat je hier aan begint. Ga je de muren in je hal behangen? Dan kun je ook overwegen om de deuren mee te nemen. Dit kan natuurlijk alleen goed als je gladde deuren hebt zonder reliëf.

gallery wall trapgat
Een gallery wall is ook een goed idee om kleur toe te voegen.

4. Kleur in accessoires

In plaats van het aan de slag gaan met de verfkwast, kun je ook kleur toevoegen door middel van accessoires. Een gallery wall is bijvoorbeeld een gaaf idee voor een hal met een kale wand. Een spiegel is altijd praktisch in je hal én het zorgt dat de ruimte groter lijkt. Om een saaie hal meer warmte en sfeer te geven, kun je bijvoorbeeld met natuurlijke materialen zoals hout en rotan aan de slag. Een opvallend behangpaneel of behangcirkel is ook een goede manier om in één keer meer kleur en gezelligheid in je hal te brengen.

5. Test je kleur!

Mijn laatste tip, maar wel een hele belangrijke: test altijd goed de kleur voordat je deze in de hal gaat verven. Lichtinval is enorm belangrijk bij het kiezen van verfkleuren en in een hal is nou eenmaal niet altijd enorm veel lichtinval. Kies dus niet van een staaltje in de bouwmarkt, maar neem ook echt een staal mee of ga zelfs voor een proefpotje verf. Zo kun je de verfkleur eerst goed beoordelen op de plek waar deze gaat komen. In een hal zonder daglicht kunnen lichte kleuren bijvoorbeeld veel donkerder uitpakken. Neem dus goed je tijd bij het maken van een keuze voor de kleuren in de hal.

Meer tips nodig over het kiezen van kleuren? Lees mijn artikel met de meest gemaakte fouten bij het kiezen van een verfkleur.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!