Een nieuwbouwwoning kopen is natuurlijk een spannend en leuk project! Je bent vanaf de eerste opbouw van je woning betrokken en kunt meestal ook veel helemaal naar jouw zin kiezen en/of aanpassen. Ook kan het zijn dat er best veel op je afkomt. Bijvoorbeeld met betrekking tot het kiezen van de kleuren voor je nieuwbouwwoning. Vandaag vertel ik je wat volgens mij de meest gemaakte fouten zijn bij het samenstellen van een kleurenpalet en leer je hoe je deze kunt voorkomen.

Doe maar alles wit

Deze zie ik eigenlijk het meest voorbijkomen en is ook een hele logische “fout”. In het proces van een nieuwbouwwoning komt er zoveel op je af dat je bij het kiezen van de kleuren voor wanden helemaal vastloopt. “Doe maar alles wit” is dan een goede manier om maar iets door te kunnen geven aan de schilder en natuurlijk kun je altijd in een later stadium nog dingen overschilderen. Toch vind ik dit vaak zonde. Het schilderen van een gehele woning is een behoorlijke klus, waar je waarschijnlijk een hoop geld in investeert. Zonde om alles op korte termijn weer over te moeten doen. Ook is het vaak niet zo dat je er dan met 1 muur in een andere kleur bent.

9010 of 9016

Als je wel voor “alles wit” kiest, zal de schilder je waarschijnlijk vragen of dit dan 9010 of 9016 moet zijn. Soms adviseren ze ook om de wanden 9010 te doen en het plafond 9016. Maar waarom zou je niet eens goed kijken naar wat nou echt een goede basistint is voor jouw nieuwe woning? Er zijn zoveel meer goede basis (en dus neutrale) tinten dan RAL 9010. Lees bijvoorbeeld ook eens mijn blog vol verfkleuren die geen wit zijn, maar wel neutraal. Ook wanneer je wel voor “wit” wil gaan, zijn er nog tal van opties behalve de standaard RAL kleuren. De juiste kleur wit kan een hoop doen voor de sfeer in je huis.

kleuren kiezen voor een nieuwbouwwoning

De accentmuur

De accentmuur, wie kent de term niet? Het idee is om alle wanden wit (of andere neutrale tint) te doen en dan te kiezen voor 1 muur in een andere, meer uitgesproken, kleur. Dit kan natuurlijk hartstikke leuk uitpakken, maar kan ook juist voor onrust zorgen. Wat ik vaak “fout” zie gaan, is dat klanten kiezen voor allemaal witte wanden en dan 1 wand in een kleur als groen of blauw. Juist zo’n groot contrast tussen de verschillende kleuren zorgt ervoor dat het niet als 1 geheel voelt. Daarom laat ik vaak zien dat het helemaal niet onrustig hoeft te zijn om juist wel alle wanden een kleur te geven. En als je dan voor een accentmuur wil gaan, kies je voor een kleur die mooi in het palet past. Zo zorg je ervoor dat je accentmuur wel voldoende opvalt, maar er niet heel gek uitspringt.

kleuren kiezen voor een nieuwbouwwoning

Een accenthoek of lange wand

Een andere optie die vaak goed werkt, is om te kiezen voor een hele “accenthoek” in plaats van een accentmuur. Dus ga eens de hoek om met die kleur, in plaats van 1 klein vlakje van je woonkamer in te kleuren. In een zithoek bijvoorbeeld kan het toepassen van de kleur op alle wanden juist zorgen voor veel meer knusheid en eenheid. Daarnaast zie ik dat klanten vaak wat terughoudend zijn om een lange wand in een andere kleur te verven (want dat is wel een heel groot vlak meteen!). Toch creëert dit juist vaak veel rust en brengt het eenheid in een grote ruimte.

Geen keuzes voor de kozijnen (of de verkeerde keuzes!)

De kozijnen en deuren worden veelal vergeten in het kleurenontwerp van een nieuwbouwwoning. Toch kunnen goede kleurkeuzes hier heel veel verschil maken in je interieurontwerp. Ik zie de volgende twee “fouten” regelmatig voorbij komen:

  • Alle kozijnen standaard wit houden. Dit kan prima zijn, maar ook juist onrust geven in een huis waar verder wel veel kleur voorkomt. Als alle wanden bijvoorbeeld een (neutrale) kleur hebben gekregen, vallen witte deuren en kozijnen extra op in negatieve zin.
  • Kozijnen (+ eventueel deuren) pikzwart kiezen. Dit is iets dat de laatste jaren vrij populair is. Ten eerste denk ik dat zeker niet elk huis en elk ontwerp geschikt is voor zwarte kozijnen. En als je dan toch graag zwarte kozijnen wil, denk dan ook eens aan een net-niet zwarte kleur. Dat soort kleine details kunnen net zorgen dat het wat minder hard oogt.

Het plafond negeren

Tenslotte is dit een fout die ik nog vaak voorbij zie komen. Er komt veel op je af qua keuzes bij een nieuwbouwwoning en het plafond blijkt dan toch vaak wel het laatste waar mensen mee bezig zijn. Een mooi plafond in een goede tint kan echter je interieur echt naar een hoger niveau tillen. Dus als het in je budget past, laat het plafond meteen mooi mee stucen. En kies vervolgens een goede verfkleur die past bij de rest van het kleurenpalet. En dat hoeft dus zeker niet altijd wit te zijn!

Kleuradvies voor een nieuwbouwwoning

Kom je er niet helemaal uit en wil je dat er iemand met je mee kijkt? Ik geef op heel regelmatige basis kleuradviezen voor nieuwbouwwoningen en kan je dus helpen om direct de keuzes te maken waar je blij van wordt. Check mijn interieuradvies pagina voor alle informatie en om direct een afspraak te plannen.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!