Geregeld kom ik bij klanten thuis die een kleine badkamer hebben. Vaak hebben zij de neiging om zoveel mogelijk met witte tinten te werken in zo’n kleine ruimte, om het maar zo ruimtelijk mogelijk te laten ogen. Dit is niet altijd de oplossing voor een kleine badkamer en draagt vaak ook niet ontzettend bij aan de sfeer. Daarom vandaag mijn tips voor een kleuradvies in een kleine badkamer.

Houd rekening met de lichtinval

Bij het bepalen van kleuren, geef ik altijd het advies om rekening te houden met de lichtinval in een woning. Dit geldt natuurlijk ook voor de badkamer! Heb je een raam in de badkamer? Dan heb je te maken met daglicht en is het handig om te achterhalen waar het licht vandaan komt. Vanuit het zuiden wordt het licht wat warmer en kunnen kleuren dus ook wat geler of warmer uitpakken. Heb je een raam op het noorden in de badkamer? Houd er dan rekening mee dat kleuren wat koeler kunnen uitpakken. Een spierwitte wand zal bijvoorbeeld een blauwe gloed kunnen krijgen bij lichtinval vanuit het noorden.

Bereid het badkamer shoppen voor

Ga je een badkamerwinkel bezoeken? Kijk dan wel even van tevoren met welke lichtinval je thuis rekening hebt te houden. Je kunt wel een badkamer kopen in Eindhoven, maar met alleen het licht in de showroom maak je misschien een minder goede keuze. Vraag bijvoorbeeld ook altijd stalen mee van tegels, frontjes en andere oppervlakten in de badkamer. Zo kun je thuis nog eens alles bekijken en ook zien wat verschillende momenten van de dag en dus het licht met een kleur doen. Een snelle Google search vooraf kan je ook al een beetje op weg helpen. Zo kun je alvast online wat tegels opzoeken op online shops (en soms ook zelf alvast wat stalen bestellen!) of zoek wat meer gericht naar het assortiment bij jou in de buurt met bijvoorbeeld een zoekopdracht als badkamertegels Eindhoven.

Geen raam in een kleine badkamer

Heb je geen raam en dus helemaal geen lichtinval vanuit buiten? Geen paniek! Natuurlijk is het fijn en praktisch om een raam in de badkamer te hebben, maar het is echt geen must. Door voor de juiste én voldoende verlichting te kiezen, krijg je alsnog een sfeervolle badkamer. In dit geval kunnen kleuren wel net wat anders uitpakken, afhankelijk van welke lichtbronnen je kiest (kijk bijvoorbeeld eens naar de lichttemperatuur van een led lamp). Voordeel is weer dat je een lichtbron makkelijker aanpast dan de zonligging van je woning, dus dit komt helemaal goed.

kleuradvies kleine badkamer
Geen wit maar wel lichte kleuren
kleine badkamer tips
Zachtroze wand

Geen wit in een kleine badkamer

Hoewel je neiging misschien zou zijn om voor zoveel mogelijk wit te kiezen, kan een ander kleurenpallet ook juist heel mooi passen in een kleine badkamer. Wil je het licht houden? Dan zijn er behalve de standaard wittinten nog zoveel meer lichte tinten die allemaal net een andere ondertoon hebben en daardoor een andere sfeer neerzetten. Zo verfde ik de schuine wand van onze badkamer een tijdje geleden in een hele lichtroze vergrijsde tint. Dit geeft heel veel meer sfeer dan een saaie witte kleur en laat een ruimte helemaal niet kleiner lijken. Bekijk eens verschillende stalen in je badkamer en zie wat de lichtinval met de kleuren doet.

Veel kleur in de badkamer!

Soms tref ik klanten die hun kleine badkamer juist echt eruit willen laten knallen. Superleuk! Je kunt namelijk een kleine badkamer ook heel erg sfeervol maken door juist voor een opvallende of donkere basistint te kiezen en alle wanden + plafonds mee te nemen. Maak er een hotel-chique geheel van door bijvoorbeeld een bordeauxrode basis te kiezen, met daarbij warme tinten als beige, goud en karamel. Met een houten badkamermeubel en toffe gouden wandlampen maak je zo’n badkamer dan helemaal af. Want waarom zou je altijd maar focussen op het kiezen van lichte kleuren om een ruimte groter te laten lijken? Je kunt ook juist de kleine ruimte omarmen en er juist een hele knusse wellness ruimte van maken.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!