Niet iedereen heeft de luxe van een grote woonkamer en dit is natuurlijk helemaal niet erg. Ook een kleine woonkamer kun je gezellig én functioneel inrichten. Om een beetje extra ruimte te creëeren zijn er items die je in principe niet nodig hebt en die je dus weg kunt halen. Zo houd je voldoende ruimte over voor meubels die echt belangrijk zijn en die je woonkamer niet onnodig vol laten lijken. Daarom vandaag een lijstje met overbodige items in een kleine woonkamer.

Tv meubel

Kijk je eigenlijk amper naar de tv? Dan zou ik je aanraden om dat ding helemaal weg te halen uit de woonkamer. Wil je toch af en toe lekker even een serie kunnen kijken op je televisie? Dan kun je overwegen om je tv aan de wand te hangen. Een tv meubel neemt vaak best wat ruimte in en is in principe overbodig. Vroeger had je genoeg bergruimte nodig voor je dvd-speler en andere apparatuur, maar met de moderne tv’s zitten vaak al apps als Netflix en Videoland geïnstalleerd. Dan heb je die bergruimte van een tv-meubel dus niet eens nodig. Het tv-kastje kun je prima wegstoppen in een hoekje onder je tv, in een leuk houten kratje of een klein tafeltje. Een echt tv-meubel is dan dus niet perse nodig. Scheelt weer ruimte!

pokon make-over
Een bijzettafel in plaats van een salontafel

Salontafel

Een salontafel staat leuk en kan handig zijn, maar in een kleine woonkamer kan deze ook onnodig veel ruimte innemen. Vraag jezelf af waar jij de salontafel voor gebruikt. Is het alleen om een drankje op te zetten? Dan kun je natuurlijk net zo goed kiezen voor kleinere bijzettafeltjes. Deze kun je ook een stuk flexibeler gebruiken in je interieur. Je kunt ze opzij zetten als ze niet nodig zijn. Kies meteen voor bijzettafeltjes met ronde vormen om wat extra speelsheid toe te voegen aan je interieur.

interieuradvies broek in waterland

Frutsels en accessoires

Toegegeven: dit is ook niet mijn sterkste punt. Maar een grote hoeveelheid frustels en accessoires laten je woonkamer onnodig rommelig en vol lijken. Een goed moment dus om je decoratie eens kritisch onder de loep te nemen. Natuurlijk wil je wel een aantal leuke items laten staan. Ze maken je interieur namelijk ook persoonlijker en kunnen veel sfeer toevoegen. In plaats van het aankleden van je inrichting met accessoires op tafeltjes, kun je er ook voor kiezen om meer aan de wand te gaan werken. Met opvallende wanddecoratie houd je je woonkamer ruimtelijk, maar kun je toch die persoonlijke touch toevoegen aan je inrichting.

Grote kasten

Opbergruimte is in elke woning belangrijk. Dit is dan ook altijd een onderdeel dat ik bespreek tijdens de interieuradviezen die ik geef. Grote kasten vol spullen kunnen enorm veel ruimte innemen van een toch al kleine woonkamer. Bedenk je dus goed of je al deze opbergruimte echt nodig hebt op deze plek. Zitten er bijvoorbeeld allemaal spullen in de kast die je toch maar zelden gebruikt? Dan kun je ze ook elders opbergen, zoals op zolder of in een berging. Het voorjaar (en zeker in deze periode) is ook een mooi moment om echt te “ontspullen“. Opruimen dus en keuzes maken over items die weg kunnen. Kijk eens kritisch naar je overvolle kasten en houd je einddoel voor ogen. Want als je die grote kast niet meer nodig hebt in je woonkamer om spullen weg te bergen, dan komt er gegarandeerd een hoop ruimte vrij.

kleine woonkamer

Staande lampen

Heb je weinig vloeroppervlak en struikel je bijna over de spullen in je woonkamer? Dan zijn staande lampen niet de meest praktische toevoeging aan je inrichting. Natuurlijk wil je je lichtplan wel goed op orde hebben. Denk dan eens van de vloer af en ga voor een combinatie van hanglampen en wandlampen. Heb je toch een donker hoekje over waar je geen mogelijkheid hebt tot verlichting aan het plafond of wand? Kies dan voor een staande lamp die niet teveel ruimte inneemt. Geen grote driepoot dus, maar een ga juist voor een slanke uplighter met leeslamp. Zo sla je twee vliegen in één klap, namelijk mooi indirect licht richting het plafond en een functioneel leeslampje voor wanneer het nodig is.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!