De voortuin was bij ons lang het ondergeschoven kindje. Veel meer dan een parkeerplaats voor onze fietsen was het niet en van gezelligheid was al helemaal geen sprake. In samenwerking met Elho ging ik afgelopen week aan de slag met onze kleine voortuin en maakte er een echt tuintje van.

De basis

Onze voortuin bestaat uit een stuk gras met een paadje voor ons huis langs. Eigenlijk een niet heel inspirerend geheel en daarom had ik er lange tijd ook niks mee gedaan. Van het balkon van ons vorige huis had ik nog een wit houten bankje over en deze hadden we bij de verhuizing dan ook meteen onder het keukenraam gezet. In een kleine voortuin zoals wij die hebben, vind ik zo’n bankje een hele goede basis. Het staat meteen een stuk gezelliger, je kunt er eventueel een kop koffie op drinken en je kunt er makkelijk iets op zetten.

Kleurrijke plantenbakken

Om de boel echt aan te kleden, mocht ik van Elho een aantal plantenbakken uitkiezen. Ik koos voor potten in verschillende hoogtes en kleuren om het een lekker vrolijk geheel te maken. Mijn favorieten zijn de nude-kleurige pot op het zwarte onderstel en de Flower Light pot, welke een lamp op zonne-energie heeft. Deze laatste pot hadden we in de achtertuin ook al en is daar een groot succes. Elke avond springt het lampje aan zo gauw het donker wordt en dit geeft een heel leuk effect. Je zet je plant zo echt in de spotlight.

kleine voortuin inrichten

Planten en bloemen

De nieuwe plantenpotten van Elho waren uiteraard een mooi excuus voor een tripje naar het tuincentrum. Een deel van de potten kon ik vullen met de Kalanchoes waar ik je al eerder over vertelde. De rest vulde ik op met nieuwe aanwinsten uit het tuincentrum. Ik koos voor een Dianthus Caryophyllus (tuinanjer) in de pot met het lampje, voor een grote Gerbera in de grote grijze pot en een Cosmos Bipinnatus met witte bloemen in de nude-kleurige pot op poten. De stapelbare plantenbakken vulde ik deels met Afrikaantjes en deels met Vlijtig Liesjes. Lekker vrolijk en kleurrijk dus. Tenslotte heb ik twee grote plantenbakken vol staan met violen.

Ik ben erg blij met het resultaat en vind ons hele huis er meteen gezelliger uitzien vanaf de buitenkant. M’n fiets past ook nog eens mooi bij het geheel. Het is nu wel even goed opletten dat ik niet vergeet de planten aan de voorkant ook water te geven met deze mooie dagen, maar dat moet vast goed komen.

Tips kleine voortuin inrichten

Tenslotte nog een aantal tips mocht je ook een kleine voortuin willen inrichten:

  • Zet een bankje of kleine bistroset neer. Ook al zit je er niet, het ziet er wel uitnodigend uit.
  • Werk met hoogteverschillen. Zo kun je kiezen voor plantenbakken van verschillende hoogtes en/of je bankje of tuinset ook gebruiken om plantjes op te zetten. De stapelbare plantenbakken van Elho maken het verticaal tuinieren ook makkelijk.
  • Zorg voor verlichting. Dit kan met een standaard tuinlamp naast de deur, maar nog leuker is zo’n plantenbak met een lamp op zonne-energie.
  • Een gieter is niet alleen handig als je je plantjes water wilt geven, als je kiest voor eentje in een leuke kleur is ie ook meteen als decoratie te gebruiken.
  • Veel kleurgebruik knalt er lekker uit en zorgt dat je voortuintje echt een eyecatcher wordt. Je kunt gaan voor vrolijk gekleurde bloemen, maar ook kleur aanbrengen door de plantenpotten of je tuinsetje in opvallende kleuren te kiezen.
  • Maak gebruik van wat je wél hebt! Dus weinig ruimte, maar wel een regenpijp? Hang daar een plantenbakje aan met mooie bloeiende planten. Heb je een kale muur? Zoek eens op Pinterest naar ideeën voor verticaal tuinieren en hang bijvoorbeeld een tof pallet-kruidenrek op.

styled by sabine signature

shop de post

Plantenbakken: Elho

Bankje: Karwei

Rond kussen: Karwei

Kussen: Kindred Spirits

Broek: Catwalk Junkie

Schoenen: Isabel Marant

Shirt: Zara

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!