Ben je het nieuwe jaar goed begonnen en heb je je kledingkast eens lekker opgeruimd? Dan is het nu zaak om een bestemming te zoeken voor de kleding die overbodig is geworden. Of dit nou is omdat de maat niet meer goed past of omdat je een bepaald kledingstuk gewoon zat bent, er zijn heel veel opties om van overbodige kleding af te komen. Gooi het in elk geval niet zomaar in de vuilnisbak, maar kies liever één van de onderstaande bestemmingen.
1. Vinted
Mijn favoriete platform om van overbodige kleding af te komen, is de Vinted app. Kleding die nog prima een ronde mee kan, kun je hier heel makkelijk verkopen. Het meest efficiënte en lucratief werkt dit verkoopkanaal als je er best wat kleding tegelijk op zet. Dan kun je namelijk ook zogenaamde bundelkortingen geven en kun je de verzending van meerdere pakketten combineren. Je verdiende geld ontvang je in de Vinted portemonnee. Je kunt ervoor kiezen om dit vervolgens op je rekening uit te laten betalen of je kunt er zelf mee gaan shoppen op Vinted. Houd er dus rekening mee dat het wel iets langer duurt voordat het geld van je verkochte spullen ook daadwerkelijk op je rekening staat.
Echt lucratief je kleding verkopen op Vinted? Download dan mijn nieuwe e-book Succesvol Verkopen op Vinted! Hierin geef ik je niet alleen een compleet stappenplan voor het opstellen van je advertenties, maar geef ik je ook al mijn tips voor fotografie van items én leer ik jou de beste verkooptactieken.
2. Marktplaats
Voordat Vinted populair werd, was Marktplaats de aangewezen online plek om je kleding te verkopen. Ik vind persoonlijk Vinted prettiger werken, maar Marktplaats is zeker nog steeds een optie om van je kleding af te komen. Het voordeel van Marktplaats is dat je niet vastzit aan de pakketdiensten die Vinted aanbiedt en je kunt de betaling rechtstreeks onderling regelen. Ook wanneer je de voorkeur geeft aan het laten ophalen van je items is Marktplaats een stuk handiger.
3. IJhallen
De IJhallen is de grootste vlooienmarkt van Europa en vindt eens per maand plaats in Amsterdam. Je kunt hier een kraampje huren en dan je overbodige kleding verkopen. Zo’n kraampje kost ongeveer tussen de 30 en 40 euro per dag, afhankelijk van het formaat dat je wilt. Ik heb goede ervaringen met de IJhallen! Houd er wel rekening mee dat de prijzen over het algemeen laag liggen en dat het best een pittige onderneming is die je veel tijd en energie kost. Maar dan ben je wel in 1 dag van een heleboel overbodige kleding af!
Check ook zeker even mijn blog met tips voor verkopen op de IJhallen.
4. Rommelmarkt of vrijmarkt
De rommelmarkt, kofferbakmarkt of vrijmarkt ligt natuurlijk een beetje in lijn met de hierboven genoemde tip van de IJhallen. Een ideale manier om in 1 dag geld te verdienen met je opgeruimde kleding. Houd er wel rekening mee dat hier ook meestal de prijzen laag liggen en er een kans is dat je met veel kleding weer terug naar huis moet. Ik heb afgelopen zomer een keer geprobeerd om veel te verkopen op een jaarmarkt hier in het dorp, maar dat eindigde in een teleurstelling.
5. Kledingruil
Waarschijnlijk wordt er bij jou in de buurt ook weleens een kledingruil georganiseerd. Ik ga in elk geval eens per jaar naar een kledingruil avond in ons eigen dorp. Dit is altijd een groot succes! Bij ons in het zo dat je je kleding van tevoren inbrengt en op de avond zelf hangt dan alle ingebrachte kleding heel leuk als in een soort winkel. Bedenk wel even dat als je je kledingkast hebt opgeruimd om meer ruimte te krijgen, dat het wat minder slim is om naar een kledingruil te gaan en weer thuis te komen met een hele berg nieuwe kleding.
6. Swaptas
Bijna elk dorp of stad heeft er inmiddels wel eentje; de kleding swaptas. Dit was een initiatief van The Clothing Loop, dat ontstond tijdens de Coronatijd, toen veel live kledingruil events niet door konden gaan. Via The Clothing Loop website meld je je aan voor een groepje bij jou in de buurt. Zo’n swaptas is niet bedoeld om een hele berg kleding in 1 keer in te gooien. Wat je wel kunt doen als je net je kledingkast hebt uitgeruimd, is de kleding die weg mag op een aparte stapel leggen. Steeds als je dan een swaptas krijgt, kun je een aantal stukken hierin doen. Het leuke hierbij vind ik dat je ook kunt zien dat je kleding echt een tweede leven krijgt. Bij ons in de groep worden regelmatig foto’s gedeeld van swaptas vondsten.
7. Tweedehands winkel
Wil je in 1 keer van een heleboel overbodige kleding af en heb je geen zin om dit zelf te verkopen? Dan kan het inbrengen bij een tweedehands winkel een goede optie zijn. Zeker met merkkleding kan dit best nog een aardig zakcentje opleveren. Zo zit er hier in de buurt een tweedehands winkel die echt dure merken verkoopt. Een bekende winkelketen die tweedehands kleding aanneemt om te verkopen en door het hele land zit, is Appel & Ei.
8. Sellpy
Sellpy is eigenlijk de online versie van de tweedehands winkel. Ik heb hier zelf nog geen ervaring mee, maar ik weet dat je bij dit platform ook je kleding inbrengt en dat het dan voor jou wordt verkocht. Bij Sellpy gaat dit allemaal digitaal. Je ontvangt een grote tas, waarin je je overbodige kleding naar het platform verstuurt en dan worden de advertenties voor jou online geplaatst. Houd er wel rekening mee dat het feit dat je het verkopen uitbesteedt, ook betekent dat je daarvoor betaalt. En redelijk fors ook. Je kunt op de website van Sellpy precies kijken welke kosten zij rekenen. Ik zou dit dus vooral aanraden als je redelijk veel kleding hebt wat echt nog voor een goede prijs verkocht kan worden en wanneer je hier zelf echt geen tijd voor hebt.
9. Kringloopwinkel
Wanneer je je kleding graag wil doneren, is de kringloopwinkel een goede plek. Bij de meeste kringloopwinkels kun je je kleding gewoon zo afgeven en dan wordt het door de winkel verkocht. Ideaal wanneer je van je overbodige kleding af wilt, het nog wel in goede staat is, maar je het niet perse wil verkopen.
10. Kledingbank
Met de kledingbank heb ik zelf geen ervaring, maar dit kan een goed alternatief zijn voor het inbrengen bij de kringloopwinkel. Bij een kledingbank kun je goede kleding ook inbrengen en deze wordt weggegeven aan mensen met een laag inkomen. Een mooie bestemming voor kleding die je niet meer draagt en die nog wel een ronde mee kan. Zo maak je er weer iemand blij mee!
11. Textielcontainer
Elke stad of dorp heeft wel een textielcontainer staan. Voorheen gooide ik hier wel zo af en toe wat in, maar tegenwoordig probeer ik dit tot een minimum te beperken. Ik zag hier namelijk een tijd terug een documentaire over (ik kan even niet vinden hoe deze heet), waardoor ik leerde dat er veel van onze afgedankte kleding eindigt op grote bergen in Afrika. Daar vervuilt onze kleding het milieu, zeker met alle polyester kleding tegenwoordig en de mensen daar worden opgezadeld met ons afvalprobleem. Ik ben hier dus een beetje van teruggekomen.
Overigens begint dit probleem natuurlijk ook al eerder in de keten, namelijk door het produceren van nieuwe kleding. Ik probeer daarom nauwelijks nieuwe kleding te kopen en ook geen kleding gemaakt van polyester.
Geef een reactie