Het is weer zo ver: ik heb veranderplannen voor de slaapkamer. De muren in onze slaapkamer hebben al zoveel kleuren gehad de afgelopen jaren, maar opnieuw kreeg ik het op mijn heupen en heb ik toffe plannen gemaakt. Het begon allemaal met een bed waar ik tegenaan liep in de te gekke vintage winkel Fortune Flea. Dit bed is wel erg uitgesproken qua stijl en kleur, dus om deze sfeer goed neer te zetten ging ik alvast aan de slag met de rest van de slaapkamer. Vandaag deel 1 van dit proces. Ik besloot onze kledingkast te beplakken met behang. Het resultaat zie je vandaag en ik vertel je natuurlijk hoe ik dit aanpakte.

De oude kledingkast + nieuwe plannen

De kledingkast die we hebben, heb ik al eens genoemd in mijn artikel over mijn interieur miskopen. Heel eerlijk: ik vind het een lelijk ding en zou er het liefst iets anders zien. Toch is de kast wel groot en daarom praktisch, dus ik was al een tijdje aan het nadenken hoe ik deze saaie kast wat leuker kon maken. Het bed dat ik gekocht heb bij Fortune Flea is echt Hollywood Regency. Zwart, een hoofdbord vol met spiegels en glimmend gouden randen. Klinkt heftig he? Is het ook, maar ik ben er zo weg van! Met zo’n zwart bed vond ik de witte kast eigenlijk helemaal uit de toon vallen. Ik dacht eraan om de kastdeuren te verven (zwart?) of zelfs nieuwe kastdeuren aan te schaffen (het is zo’n soort Pax kast, maar dan van Leen Bakker, dus je kunt hem zelf samenstellen). Opeens had ik het idee opgevat om de kastdeuren niet te verven, maar te behangen. Ik zocht wat op Google, maar kwam niet heel voorbeelden en stappenplannen hiervan tegen. Dan maar gewoon een poging wagen dus!

Behang uitkiezen

Ik ging naar de Karwei, omdat ik daar al vaker mooi behang had gespot. In mijn nieuwe plan voor de slaapkamer komt dus het zwarte glimmende bed en dat wil ik combineren met warme goud tinten en zachtroze. Een deel van de muren in de slaapkamer was al roze dus dat zat goed. Voor de wand achter het bed nam ik ook meteen een pot verf mee (een klein stukje van de muur zie je alvast op de foto’s in deze blog, maar ik moet deze nog een keer overschilderen voordat ik het eindresultaat kan delen). Het behang moest dus wel bij deze tinten passen. Ik besloot voor het behang “golf structuur roze goud” van de Karwei te gaan. Een toffe vergrijsd roze tint, met subtiel goud en glitter erin verwerkt. Door de structuur vind ik dat het behang een hele luxe uitstraling heeft. Gelukkig is dit vliesbehang, dus dat betekent dat je het rechtstreeks op de kast kunt plakken zonder behangtafel.

Benodigdheden kast behangen

De volgende spullen heb je nodig om je kast te behangen:

 • Behang (ik ging voor vliesbehang). In principe kon ik mijn kast met 1 rol doen, maar ik nam voor de zekerheid een extra rol mee (let op het batch nummer).
 • Behanglijm. Ik had al fijne lijm in huis van Perfax: de Perfax Ready & Roll behanglijm voor vliesbehang.
 • Een roller om de lijm aan te brengen. Dit kan met zo’n dure Perfax roller, maar een gewone muurverfroller werkt ook perfect.
 • Behangrandenlijm van Perfax (optioneel, ik vond het handig).
 • Scherp mesje
 • Behangspatel

Stappenplan kledingkast behangen

Het behangen van de kastdeuren ging erg makkelijk. Het is wel handig om het even met z’n tweetjes te doen, maar dit is geen absolute noodzaak.

 1. Verwijder de handgrepen.
 2. Smeer de eerste deur in met behanglijm met de roller. Goed uitsmeren en let op dat je vooral alle hoekjes en randjes goed meeneemt.
 3. Plak van boven naar beneden het behang er tegenaan. Als je met z’n tweeën bent, is het handig als eentje op een keukentrap boven aan het behang goed recht tegen de deur plakt en de ander de rol naar beneden afrolt.
 4. Je kunt het vliesbehang nog heel makkelijk schuiven op de ingelijmde deur, dus schuif voorzichtig en rustig tot je baan perfect uitgelijnd zit.
 5. Strijk het zoveel mogelijk glad met de behangspatel. Ik doe dit altijd van het midden naar de zijkanten en van boven naar beneden. Veeg eventueel overtollig lijm weg dat aan de zijkanten onder het behang doorkomt.
 6. Snijd de randjes eraf met het mesje. Je moet even kijken wat je handig vindt; eerst de onderkant of eerst de zijkant. Trek het behang goed strak en snijd dan netjes langs de randen van de kastdeuren.
 7. Strijk het nog eens glad met de behangspatel en druk de hoekjes goed aan.
 8. Ga door naar de volgende kastdeur en herhaal tot je klaar bent.
 9. Optioneel kun je nu even kijken of er nog hoekjes zijn die nog niet helemaal goed vastzitten. Bij mij waren dit er iets van 4. Deze kun je nog extra inlijmen met de behangrandenlijm. Deze lijm smeer je met de applicator rechtstreeks op het behang zelf en dan druk je het even aan.
 10. Zet de handgrepen er weer op.

In principe had ik het afgekund met 1 rol van het behang, maar ik maakte bij de laatste deur een foutje bij het afsnijden van de rand. Gelukkig kun je vliesbehang er weer heel makkelijk af trekken. Van de tweede rol heb ik dus slechts één kastdeur gedaan (van de vier in totaal).

kledingkast behangen

Het resultaat

Als extra finishing touch heb ik de handgrepen van onze kast goud gespoten. Deze waren eerst grijs. Ik heb hiervoor de metallic goud spray van de Karwei gebruikt. Deze heb ik vaker gebruikt en ik schreef al eens eerder een blog met mijn tips voor het gebruiken van spuitbus verf.

Het eindresultaat van het behangen van de kledingkast vind ik echt top! Ik ben ineens zoveel blijer met de kledingkast. De deuren moeten wel een keer even weer wat beter afgehangen worden, maar verder vind ik het resultaat echt top! De muur kreeg trouwens ook alvast een nieuwe kleur, maar die laat ik zien als het helemaal af is (deze is nog niet helemaal mooi dekkend).

Laat het even weten als jij ook ervaring hebt met het behangen van een (kleding)kast. Ik kon er nog niet zoveel informatie over vinden online, dus wie weet wordt dit een handige plek voor mensen die ook aan de slag willen. Vooralsnog ben ik heel tevreden en zit het behang er keurig op.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!