Een tijdje geleden schreef ik over mijn ervaringen met de Philips Steam & Go handstomer. Op zich was ik enthousiast over deze handzame kledingstomer, maar al gauw begonnen de nadelen met ook enorm op te vallen. Ik verkoop sinds een tijdje vintage kleding via Instagram en ik stoom dus een hoop kledingstukken elke week. Inmiddels ben ik overgestapt op een kledingstomer met standaard. Ik vertel je vandaag de voor- en nadelen van beide soorten kledingstomers en welke van de twee nou de handigste optie is.

Soorten kledingstomers

Zoals je waarschijnlijk weet, komen kledingstomers in twee soorten. De handstomers, met een klein reservoir en compact formaat en de kledingstomer met standaard. Deze laatste heeft een groot waterreservoir op de vloer en je kunt je kledingstuk ophangen aan de standaard die eraan vast zit. Veel modellen komen daarnaast ook nog met een soort verticale strijkplank die aan de standaard vastzit.

Philips Steam & Go Plus kledingstomer

Ik kwam er tijdens mijn stoomsessies met de Philips Steam & Go handstomer al gauw achter dat deze vooral geschikt is om even snel 1 tot maximaal 2 kledingstukken te stomen. Een hele sessie met een stuk of 10 vintage jurkjes is echt niet aan te raden, want je moet om de haverklap het reservoir bijvullen. Over het algemeen kon ik 1 tot 2 kledingstukken stomen met 1 gevuld reservoir. Het stoomresultaat was ook niet echt enorm fantastisch te noemen en je kunt hem slechts op 1 vaste stand gebruiken. Ik ging dus op zoek naar een alternatief. Een goede vriendin zag opeens allemaal kledingstomers op standaard in een kringloopwinkel staan. Nieuw in doos, maar wel voor een hele fijne prijs. Het bleek dat de kringloopwinkel een heleboel van dit soort stomers en strijkijzers had op kunnen kopen en nu aanbood voor een prikkie. Ze nam de Philips ComfortTouch kledingstomer voor me mee.

Philips ComfortTouch kledingstomer

Het eerste dat opvalt aan de kledingstomer op standaard is dat ie groot is. Heel groot! De doos is sowieso echt enorm. Hier moet je dus wel ruimte voor hebben in huis. Gelukkig hebben wij een waskamer, waar ik nog genoeg ruimte had om dit apparaat te stallen. Het waterreservoir van mijn nieuwe kledingstomer is 1.8 liter groot en je kunt op drie verschillende standen stomen. Daarnaast heeft deze kledingstomer ook een verticale strijkplank die je aan de standaard kunt klikken, waardoor je nog beter kunt stomen. Het werkt nu echt als een soort strijkplank.

Gebruik van de kledingstomer op standaard

Ik vind de kledingstomer op standaard echt tien keer fijner werken dan die handstomer die ik eerst gebruikte. Ten eerste is het waterreservoir gewoon echt veel en veel groter. Waar in mijn handstomer max 0.1 liter paste, gaat er in de nieuwe stomer 1.8 liter water. Hier kun je heel veel kleding mee stomen zonder bij te vullen! Verder is de tank stevig en lekt niet (wat bij m’n handstomer nog weleens anders is). Een ander voordeel is het feit dat je uit drie stoomstanden kunt kiezen. Ik zet hem dus lekker op de hoogste stand en dan stoomt ie echt perfect. Door de verticale strijkplank die eraan vastzit, kun je ook nog eens heel precies stomen en hem meer als een soort strijkijzer gebruiken. Enig nadeel is dat deze bij langere kledingstukken niet achter het gehele kledingstuk valt (het kledingstuk is dan langer dan de strijkplank dus een deel zul je alsnog “in het luchtledige” moeten stomen).

Wat verder enorm opvalt in positieve zin, is het gewicht van de stomer tijdens het gebruik. Bij de handstomer heb je natuurlijk het gehele apparaat inclusief het waterreservoir in je hand tijdens het stomen. Ik merkte dat dit voor mij na een paar kledingstukken soms best wel zwaar werd en ik oprecht spierpijn kreeg in mijn pols en arm van het stomen. Bij mijn nieuwe Philips ComfortTouch stomer heb ik dit probleem niet meer, aangezien de stomer zelf superlicht is en je alleen die stoomkop zelf hoeft te tillen in plaats van een heel apparaat.

Dit apparaat heb ik en dit kost ie

Nog even kort iets over het specifieke apparaat dat ik nu heb. Dit is de Philips ComfortTouch GC552 en ik betaalde er slechts €25 voor bij de kringloopwinkel (en dus helemaal nieuw in de doos nog!). Hij is normaal gesproken wel een stukje duurder en ik zie dat dit specifieke model niet meer online te vinden is (wel alternatieven die er precies op lijken). Je bent dan wel ruim €160 kwijt. Heb je een hekel aan strijken, maar wil je wel nette kleding, dan vind ik dit de investering wel waard. Enige puntje is dat ie dus veel ruimte inneemt, dus dat zou mijn enige afweging zijn om toch voor een handstomer te gaan.

Mijn conclusie is dus dat een kledingstomer op standaard een stuk fijner werkt dan zo’n kleine handstomer. Heb je de ruimte, dan zou ik zeker voor een groot stoomapparaat kiezen. Met name het grote reservoir en het gemak van het stomen bieden veel voordelen ten opzichte van een kleine stomer. Mocht je toch voor een handstomer willen gaan, lees dan zeker nog even mijn review van de Philips Steam&Go Plus handstomer.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!