Mooie kleding in de kringloopwinkel vinden kan soms best een uitdaging zijn. Want hoe vis je nou uit al die rekken met een soms bijna oneindig aanbod die echte pareltjes? Ik shop graag kleding in de kringloop en geef je vandaag mijn beste tips voor echt goede vondsten.

Neem de tijd

Allereerst de meest cliché tip van allemaal, maar niet minder waar. Neem je tijd als je voor kleding gaat kijken in de kringloopwinkel. Ik moet er echt zin in hebben om de rekken in te duiken, want anders werkt het niet. Er zijn dus ook genoeg kringloopsessies waarin ik de hele kledingafdeling oversla, omdat ik niet genoeg zin heb om er echt de tijd voor te nemen. Als je echt goede kleding in de kringloopwinkel wilt kunnen vinden, moet je zin hebben om flink te spitten en te snuffelen.

Scan de rekken

Omdat het meestal geen doen is om echt elk kledingstuk te bekijken (tenzij ik er uren voor uit zou trekken), scan ik de rekken vrij vluchtig. Ik kijk dan naar bijvoorbeeld prints, kleuren en stoffen. Sommige kringlopen hangen alles op soort artikel (jasjes bij jasjes, etc), andere hangen het op maat (of deels op maat) of op kleur. Kijk even goed hoe het ingedeeld is en besluit dan hoe je de rekken langsloopt. Ik sla de broeken vaak over, tenzij er echt iets uitspringt. Tussen 100 spijkerbroeken heb ik vaak geen zin om te zoeken, terwijl ik tussen een rek met jasjes wel alles even goed bekijk. Leuke prints trekken wel meteen m’n aandacht, dus die bekijk ik. Of bijvoorbeeld bijzondere mouwen of goeie kleuren. Een rek vol zwarte shirtjes sla ik bijvoorbeeld vaak wel over.

tips kleding in de kringloopwinkel

Check materialen

Mijn allerbelangrijkste tip is om veel te oefenen met het herkennen van materialen. Veel echt oude vintage kleding is gemaakt van materialen als katoen, wol, zijde, linnen of acetaat. Natuurlijk werd er vroeger ook al veel van polyester gemaakt, maar dit laat ik zelf liever hangen. Als je een beetje handig wordt met het herkennen van de luxere stoffen en materialen, kun je snel de pareltjes uit een rek vissen. Bij de blazers voel ik bijvoorbeeld vaak even aan het materiaal en pik ik er dan een vintage wollen blazer uit. Ook een zijden blouse onderscheid je met een beetje oefening van een polyester exemplaar. Ik ben dol op mooie handgebreide 100% wollen truien en die herken je vaak ook wel snel tussen alle machinaal gebreide exemplaren van een acrylmix.

Kijk niet naar de maat

Ik kijk eigenlijk amper naar de maat die in een kledingstuk staat. In een kringloopwinkel waar de kleding op maat gesorteerd hangt, check ik dus ook gerust alle maten voor goede vondsten. Een maat zegt niet altijd wat en daarnaast vind ik het oversized dragen van kledingstukken ook heel erg leuk. Ik gooi gewoon alles wat me aanspreekt in m’n mandje en ga dan passen om te zien hoe iets echt valt. Zo vond ik ooit een heel mooi wollen herenvest in een hele grote maat die ik zelf heel graag draag als een soort mega-trui op een leuke legging. Het is dan verre van mijn eigen maat, maar het is wel iets wat ik tof vind staan. Kijk dus ook gerust even bij de herenkleding.

Dit zijn mijn favo rekken

Natuurlijk heb ik ook een aantal favo rekken in de kringloopwinkel, waar ik vaak slaag voor kleding. Zo kijk ik altijd goed tussen de kleding op de hoge rekken met lange jurken, jumpsuits en lange jassen. Verder sla ik de rekken met jassen en blazers nooit over. Afgelopen jaar viste ik bijvoorbeeld een waanzinnige lange wollen Claudia Sträter jas voor €20 uit zo’n rek. Blazers bekijk ik ook allemaal even, want daar heb ik echt de mooiste wollen exemplaren gescoord.

tips kleding in de kringloopwinkel
Lange Claudia Sträter mantel uit de kringloopwinkel.
tips kleding in de kringloopwinkel
Fluwelen kimono uit de kringloopwinkel.

Rond de feestdagen zijn de rekjes met feestkleding veruit m’n favoriet! Hier hangen echt niet alleen maar kerstjurken, maar ook vaak de wat meer uitgesproken stukken. Afgelopen jaar vond ik zo bijvoorbeeld een hele leuke zwarte vintage glitterjurk en een gave turquoise fluwelen kimono.

Alles passen!

En als je dan een mandje vol kleding verzameld hebt, kun je gaan passen. Als ik echt fanatiek kleding wil gaan scoren, dan zorg ik dat ik een makkelijke outfit aanheb met bijvoorbeeld een hemdje en een legging. Dan kun je snel dingen aan- en uittrekken. Sommige vondsten zullen dan helaas toch ontzettend tegenvallen als je ze eenmaal aanhebt, maar je zult ook tegenkomen dat iets onverwachts veel cooler staat dan je had verwacht. Het is ook handig om een beetje creatief te kijken naar hoe je een item kunt combineren. Zo kocht ik een tijdje terug een vrij bijzondere vintage jurk van Sheila de Vries in de kringloop. Misschien niet meteen iets dat je denkt alledaags aan te kunnen, maar met een gekke sneaker en een kleurrijke muts erbij blijkt het juist heel tof te staan.

tips kleding in de kringloopwinkel
Couture in de kringloop 😉

Tenslotte

Er hangt ook gewoon heel veel kleding in de kringloopwinkels waar ik ook niet echt warm van word. Het is dus ook echt niet zo dat ik wekelijks de meest waanzinnige vondsten doe. Regelmatig even een kijkje nemen helpt natuurlijk wel en het aanbod wisselt gewoon ontzettend per keer. Niet de moed opgeven dus als je een tijdje niks moois vindt.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!