Het is alweer maart en het voelt soms al alsof de lente in de lucht zit. Hoewel er momenteel nog wat behoorlijk koude dagen en nachten aankomen, kun je de tuin alvast gaan klaarmaken voor het voorjaar. Vandaag 5 klusjes op een rij waarmee je nu aan de slag kunt gaan.

De basis op orde

Voordat je je volop op borders en groen stort, is het zaak om even te kijken hoe de basis van je tuin nu is. Bij ons is het tuinhekje bijvoorbeeld eigenlijk aan vervanging toe. Meestal zijn in maart de grootste stormen wel weer geweest, dus controleer je schuttingen even en zet zo nodig een deel weer netjes vast. Heb je aan het eind van de zomer je tuinhout nog niet onderhouden? Dan is maart ook een ideale maand om daarmee aan de slag te gaan. Als je je houten tuinmeubels nu goed in de beits zet, ziet het er in het voorjaar allemaal weer goed uit (dit is ook een “note to self”, want dat moet hier zeker ook gebeuren). Check wel even goed bij welke temperaturen je de beits kunt gebruiken, want als het nog te koud is werkt dat minder efficiënt.

Borders verzorgen

Tijd om ook de borders weer klaar te maken voor de lente! Met die zonnige, maar nog wel koude dagen is het geen straf om lekker wat in de tuin bezig te zijn. Door het werk krijg je het vanzelf warm en je snuift alvast heerlijk wat zonnestralen op. Perfecte dagen dus om wat onkruid uit de borders te verwijderen, dode stengels weg te snoeien en eventueel alvast wat nieuwe vaste planten te planten. Momenteel staan veel voorjaarsbloeiende bollen in bloei, maar voor het planten van zomerbloeiende bollen is nu het moment. Check verder ook nog even of je tuinplanten in pot mogelijk een grotere plantenpot nodig hebben. Als je wortels door de onderkant ziet piepen, is het tijd om te verpotten naar een maatje groter (en meteen wat verse grond vol voedingsstoffen toe te voegen).

tuin klussen in maart

Help de vogels

Veel vogels zijn momenteel op zoek naar een plek om hun nestje te maken. Wil je vogels naar je tuin trekken? Dan is nu het moment om nestkastjes op te hangen en eventueel nestmateriaal voor de vogels te plaatsen. Een nestkastje hang je het liefst op een beschut plekje, dus niet vol in de wind en ook niet pal in de zon.

De moestuin

Maart is ook wel weer de start van het moestuin seizoen. Of je nou een echte moestuin hebt of op kleine schaal aan de slag wilt in je tuin of op het balkon, je kunt nu alvast wat dingen doen. Zaai bijvoorbeeld binnen al wat voor in potten. Doordragende aardbeienplantjes kun je nu al in de tuin planten en dan heb je hier een groot deel van het jaar plezier van. Dus ook zonder echte moestuin kun je best wat fruit in eigen tuin kweken. Zo hebben wij ook al jaren frambozenplantjes in de tuin. Ooit als kleine stekjes erin gezet en inmiddels hebben we elkaar jaar een enorme struik vol frambozen.

tuin klussen in maart

Decoratie in de tuin

Om nog meer in dat voorjaarsgevoel te komen, kun je ook alvast wat leuke decoratie toevoegen aan je tuin. Ik heb bijvoorbeeld het hele jaar door van die lampionnen hangen op zonne-energie. Die doen het echt prima, ook tijdens de donkere maanden. Verder kun je denken aan een mandje met mooie bloeiende voorjaarsbollen, een gezellig zitje en een tuinkleed. Dan kun je met de eerste goede zonnige dagen meteen lekker gaan zitten en genieten op je terras.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!