fbpx

Zelf kiemgroenten kweken met een kiemschaaltje

 • kiemgroenten kweken met kiemschaaltje

Kiemgroenten zijn lekker en gezond! Wij bestellen dan ook regelmatig een bakje bij de Albert Heijn en ik gooi een handje over allerlei gerechten. Nog leuker (en goedkoper) is het natuurlijk om zelf je kiemgroenten te kweken met een kiemschaaltje. Ik kocht een kiemschaaltje bij Dille & Kamille en probeerde het uit!

Planten

Kiemgroenten

Wat zijn kiemgroenten nou eigenlijk? Kiemgroenten zijn eigenlijk hele jonge plantjes die net uit hun zaadjes zijn gekomen (dus net “ontkiemd” zijn). Waar normale groenten in de grond gekweekt worden, groeien de kiemgroenten niet juist niet in de grond, maar op een laagje water. De meeste kiemgroenten worden vervolgens geoogst, voordat ze echt bladeren gaan vormen. Een bekend voorbeeld van een kiemgroente is taugé, maar je kunt van heel veel groenten kiemgroente maken. Denk maar aan broccoli, boerenkool, radijs en rode bieten.

Ik had zelf altijd het idee dat tuinkers ook een kiemgroente is, maar dit klopt niet. Tuinkers groeit namelijk wel gewoon in de grond. Maar omdat tuinkers zo makkelijk te kweken is, groeit het ook in een kiemschaaltje met alleen water en zelfs op een stukje keukenpapier (zelf niet geprobeerd). Overigens vind ik tuinkers wel een ideaal plantje om zelf te kweken. Wij hebben een grote houten kist in de tuin staan, waar we maanden geleden zaadjes in gezaaid hebben. Sindsdien blijft er steeds nieuwe tuinkers komen. Ideaal en erg lekker!

Kweken met een kiemschaaltje

Om de kiemgroenten te kweken, heb je een kiemschaaltje nodig. Ik kocht mijne bij Dille & Kamille, maar je kunt ze op meerdere plekken verkrijgen. Het is eigenlijk een heel simpel schaaltje met daarbovenop een los rooster. De mijne is van glas (omdat ik het zo leuk vind om er doorheen te kunnen kijken), maar ze verkopen bijvoorbeeld ook terracotta varianten.

Bij mijn kiemschaaltje kwam een zakje tuinkers, maar aangezien wij die dus al volop in de tuin hebben, kocht ik er zelf andere zaadjes bij. Ik ging voor een salademix met verschillende groenten en een zakje broccoli, omdat ik die van de AH altijd zo lekker vind.

Je vult het schaaltje met water tot het water net tot het rooster komt. De zaadjes strooi je vervolgens uit over het rooster en verdeel je. Daarna spuit je de zaadjes nat met de plantenspuit. Zet het schaaltje op een lichte plek op kamertemperatuur en dan is het een kwestie van afwachten. Je hoeft overigens niet enorm veel geduld te hebben, want ik zag zelf de eerste worteltjes al verschijnen na een dag.

kiemgroenten kweken met kiemschaaltje
kiemgroenten kweken met kiemschaaltje

Ververs het water regelmatig en vul het zo nodig bij tot het weer net tot het rooster komt. Na 1 dag zag ik de eerste worteltjes verschijnen en op de derde dag ontkiemden de eerste zaadjes en begonnen er kleine plantjes te groeien. Dat gaat dus behoorlijk snel!

Op de foto zie je het resultaat na een week. De kiemgroente is klaar om te gebruiken! Dit is trouwens de salademix. Volgende keer ga ik de broccolikers gebruiken.

kiemgroenten kweken met kiemschaaltje
kiemgroenten kweken met kiemschaaltje

Bij het kweken van de kiemgroenten kwam ik erachter dat je niet het hele rooster vol hoeft te leggen met zaadjes. Er worden nu namelijk zaadjes bij mij weggeduwd door de zaadjes die uitkwamen. Je mag het dus nog wat dunner uitspreiden dan je bij mij op de foto zag.

Verder is dit een supersnelle en makkelijke manier om zelf je kiemgroenten te kweken! Het kiemschaaltje dat ik gebruik komt van Dille & Kamille en kost €8,50. Succes!

styled by sabine signature
2019-09-25T16:20:46+01:0029-09-2019|DIY, Planten|4 Comments

4 Comments

 1. Martijn 29 september 2019 at 22:45 - Reply

  O, leuk Sabine. En hoe gaat het dan verder als je de gegroeide kiemen wilt gebruiken? Knip je ze af?
  En groeien ze dan opnieuw aan of moet je dan de worteltjes weggooien nieuwe zaaien?

  • styledbysabine 3 oktober 2019 at 12:14 - Reply

   Ha Martijn, nou dat wilde ik nog uitproberen, maar inmiddels waren m’n zaadjes/plantjes gaan schimmelen…. Blijkbaar toch iets te fanatiek het water bijgevuld. Ik ga even een nieuwe poging wagen, dan de kiemen afknippen en kijken of ik er weer nieuwe plantjes uit kan kweken. Mijn ervaring met tuinkers is dat dit wel heel goed werkt (in de tuin dan, daar komt bij ons steeds weer opnieuw tuinkers op). Keep you posted 😉

 2. Martijn 3 oktober 2019 at 14:02 - Reply

  Dank Sabine, ik ben heel benieuwd!
  Zelf ben ik geen tuinkersfan en dat alfalfa dat enige jaren geleden zo populair was, vond ik ook niet echt wat.. Maar het viel me wel al op dat er tegenwoordig veel meer kiemen zijn, dus misschien zit er toch iets bij dat ik interessant en lekker vind.

 3. Lisa Heleen 6 oktober 2019 at 10:39 - Reply

  Dit deed ik altijd bij m’n moeder thuis. Zo leuk, makkelijk en lekker!

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
OAK4YOU
Selected by Sabine: nog meer leuks voor je interieur

In de maanden na de zomervakantie vliegen de toffe nieuwe interieur items je echt om de oren. Heel veel winkels...

Sluiten