Bij het samenstellen van een interieur is het natuurlijk altijd zaak om rekening te houden met praktische kant daarvan. Met kinderen in huis kun je in sommige gevallen nou eenmaal bepaalde keuzes beter niet maken, om het geheel ook goed leefbaar te houden. Zo is een witte stoffen bank met jonge kinderen in huis natuurlijk niet zo heel handig. Vandaag geef ik je mijn tips om je huis zowel kidsproof als Pinterest-waardig te maken. Zo geniet je met het hele gezin van een mooi interieur!

De basis

Begin bij de basis met het maken van handige kidsproof keuzes. Meubels en accessoires zijn relatief makkelijk te vervangen, maar vloeren, wanden en raambekleding kies je meestal toch echt voor de langere termijn. Slim om hier dus meteen de juiste keuzes te maken.

Vloer

Dit is een topic dat behoorlijk leeft bij veel ouders merk ik tijdens mijn werk. Want welke vloer is er nou het meest geschikt in een interieur met kinderen? En welke vloer zou er nou het mooiste zijn? Mijn tip zou vooral zijn om te kijken wat je belangrijk vindt. Vind je het heel fijn als de vloer spik en span is, zonder krassen, deuken en vlekken? En nog redelijk budgetvriendelijk ook? Dan zijn PVC vloeren een ideale keuze. Je houdt het makkelijk schoon, het is behoorlijk hufterproof en het is tegenwoordig in allerlei varianten verkrijgbaar.

Houd je juist wat meer van die robuuste en natuurlijke look en mag een vloer wel wat “geleefd” eruit komen te zien? Dan is een echt houten vloer misschien wel wat voor jou. Dit kan prima met kinderen, zo lang je het geen probleem vindt dat de vloer er na een aantal jaar wel wat meer geleefd uit kan komen te zien.

Een gietvloer is makkelijk schoon te houden (dus kan ook heel fijn zijn bij bijvoorbeeld allergieën), maar kan wel wat kwetsbaarder zijn voor krassen en deuken. Een betonvloer is dan weer een variant die wat robuuster is en minder makkelijk beschadigt.

kidsproof en Pinterest-waardig interieur

Wanden

Strak gestucte wanden zijn altijd wat kwetsbaarder dan stucwerk met een structuur erin. Toch kan ik me zeker voorstellen dat je alsnog graag mooie strak gestucte muren wil in je woning. Je kunt het meer kidsproof maken door het type afwerking. Zo kun je gaan voor een hele goede afschrobbare verf in plaats van normale latex. Houd er verder rekening mee dat hele donkere kleuren verf in een matte afwerking snel vlekken en vegen kunnen tonen.

Meubels en accessoires

Bank

Bij het meest praktische type bank bij kinderen in huis denk je waarschijnlijk al snel aan een leren bank. Dat is zeker waar, maar ik kan me ook voorstellen dat je liever wat anders hebt. Mocht je een leren bank willen en een Pinterest-waardig interieur dan kan je eens kijken naar toffe vintage designbanken. Ze zijn enorm hufterproof, gaan al een heel leven mee en zijn vaak heerlijk comfortabel. Denk aan een vintage Ligne Roset bank of heerlijke De Sede leren bank. Liever iets anders dan leer, maar wel goed schoon te houden met kinderen? Dan is velours vaak een verrassend goeie optie. Het is goed schoon te maken en je ziet vlekken er niet heel goed op. Verder bieden veel meubelzaken de optie aan om je stoffen bank te laten impregneren tegen vlekken. Dat is de investering zeker waard met kleine kinderen in huis.

Vloerkleed

Een vloerkleed kan bijna niet ontbreken in je interieur. Met kleine kinderen die nog weleens knoeien, kan het handig zijn om voor een laagpolig exemplaar te kiezen. Een andere optie is om voor een toffe (vintage) pers te gaan. Door het kleurrijke patroon zijn vlekken nauwelijks zichtbaar. Zou je graag ook een vloerkleed onder de eettafel willen, maar ben je bang voor een ravage onder de kinderstoelen? Dan kun je overwegen om op de plekken waar de kinderstoelen staan een transparante plaat te leggen (zo lang de kindjes klein zijn). Dit soort platen worden normaal als onderlegger onder stoelen met wieltjes gebruikt, maar kun je ook prima onder een kinderstoel leggen ter bescherming van een tof vloerkleed.

Tafel

Met kleine kinderen is het eigenlijk vaak best wel zonde om een dure houten tafel aan te schaffen. Zeker de houten tafelbladen met matte afwerking kunnen best gevoelig zijn voor vlekken. En dit kun je bijna niet voorkomen met jonge kinderen. Ik raad vaak aan om juist voor een robuuste houten tafel te gaan. Denk bijvoorbeeld aan een vintage exemplaar of een tafel die gemaakt is van “oud” hout. Ook in een heel modern en strak interieur kan zo’n stoere tafel enorm leuk staan. En als er geknoeid wordt, is er geen man overboord. Dat geleefde uiterlijk hoort juist bij zo’n tafel.

En verder

Natuurlijk is het totaal niet nodig om te streven naar een zogenaamd Pinterest-waardig interieur. Er wordt immers ook gewoon geleefd in huis en zeker met kinderen zul je altijd wel wat rommel in je interieur hebben. Helemaal niet erg! Maar hopelijk helpen bovenstaande tips je toch wat op weg om een praktisch én mooi interieur met elkaar te verenigen.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!