De laatste tijd laat ik af en toe op Instagram zien dat ik lid ben van een ketting kledingruil en daar krijg ik steeds weer honderden reacties op. Tijd om wat meer te vertellen over dit concept en mijn ervaringen hiermee. Want kleding ruilen met buurtgenoten middels een swap tas is niet alleen ontzettend leuk, maar ook duurzaam!

De ketting kledingruil

Het concept van de ketting kledingruil is ontstaan in de corona tijd. Fysieke ruilevenementen konden toen niet doorgaan, dus er werd naar een alternatief gezocht. De ketting kledingruil is een ideale manier om op een laagdrempelige manier met een groep vrouwen kleding te ruilen. Het werkt heel simpel. De deelnemers wonen allemaal bij elkaar in de buurt en de coordinator van een groepje bepaalt een logische route tussen de adressen van de verschillende deelnemers. Er gaan vervolgens een aantal tassen rond met kleding (in mijn groepje iets van 5 of 6). Dit zijn bijvoorbeeld van die grote blauwe Ikea shoppers.

Zo werkt het

Als de tas bij jou wordt gebracht door degene voor jou in de ketting dan kun je er kleding uithalen die je leuk vindt. Vervolgens stop je er items in terug die jij graag opruimt uit je kledingkast. Natuurlijk zijn dit allemaal kledingstukken die mooi en heel zijn en nog prima gedragen kunnen worden. Er is geen vaste regel over hoeveel items je uit de tas mag halen en hoeveel je terug “moet” doen. Binnen een dag of 3 zorg je er vervolgens voor dat de tas bij de volgende uit de ketting terechtkomt (wij stemmen dit altijd even af via whatsapp).

Naast kleding worden er bij ons in de groep soms ook accessoires en schoenen in de tas gedaan. Bij de ketting hoort verder een app groep waarin er indien gewenst gekletst kan worden over de swap tas. Zo worden er mooie vondsten geshowd en laten mensen zien welke kleding zij in de tassen stoppen. Eens in de zoveel tijd wordt er ook een fysiek ruilevenement georganiseerd in onze club.

ketting kledingruil
Een volle swap tas!
ketting kledingruil
En weer een “nieuwe” trui uit de tas gevist

Mijn ervaring met de ketting kledingruil tot nu toe

Ik ben sinds een tijd lid van de ketting kledingruil in mijn dorp Broek in Waterland. Mijn groep had een wachtlijst, dus het duurde even tot ik werd toegelaten. Er zitten ongeveer 30 vrouwen in onze groep. Eens in de zoveel tijd krijg ik een swap tas vol kleding en tot nu toe heb ik steeds iets leuks uit de tas kunnen halen. Natuurlijk zitten er ook heel veel dingen bij die niets voor me zijn of niet in m’n maat, maar het verbaast me steeds weer wat een leuke items er ook tussen zitten.

Zo haalde ik al een paar leuke truien eruit, een jumpsuit en een broek. Op het live event met ons groepje scoorde ik ook echt te gekke vondsten die ik heel vaak draag sindsdien (op de uitgelichte foto zie je een jas + jurk van de kledingruil). Bij twijfel haal ik een kledingstuk er ook vaak uit, omdat ik dan gewoon kijk of ik het ga dragen en als dit niet het geval is, stop ik het volgende ronde weer terug. De foto’s van blije mede-swappers in de app groep maken het extra leuk. Zo zie je soms je eigen kledingstuk terug en kun je zien hoe het een nieuw leven krijgt.

Meld je aan voor een kledingruil groepje

In heel veel steden en dorpen zijn inmiddels ketting kledingruil groepen. Ik hoorde hier via-via van door een dorpsgenoot, maar zo hoeft het helemaal niet te gaan. Er is namelijk (heel handig) een centraal aanmeldformulier, waarop je gewoon je stad of dorp kunt selecteren. En heeft jouw woonplaats nou nog geen swap tas groep? Dan kun je er zelf eentje opzetten. Het aanmeldformulier vind je onderaan dit artikel over de ketting kledingruil.

Tenslotte

Waarschijnlijk zal het per groep verschillend zijn hoe succesvol de ketting kledingruil is. Ik hoorde via Instagram al dat er in sommige clubjes helaas niet zoveel goede kledingstukken in de tassen zitten. Bij ons stopt eigenlijk iedereen er echt mooie items in is mijn ervaring. Van goedkopere H&M kleding tot ook dure merken. Ik vind deze swap tassen dus een enorm leuk concept! Het is een duurzame manier om toch regelmatig wat nieuwe items aan je kledingkast toe te voegen. Daarnaast doe je meteen wat nieuwe contacten op in je stad of dorp en heb je dus geregeld een heel leuke verrassingspakket op je stoep staan waar je gratis kleding uit kunt zoeken. En dat is meteen een goed moment om ook weer even door je eigen garderobe te gaan en items eruit te halen die je zelf niet meer draagt.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!