Het is al enige tijd onwijs mooi zomers weer in Nederland. Alles in de tuin staat hier prachtig in bloei en ook de planten in huis groeien hard momenteel. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij de verzorging van je kamerplanten op de mooie zomerdagen. Ik zet vandaag de do’s en don’ts voor je op een rijtje.

Planten

Do’s

Frequenter water geven

Misschien een open deur, maar vergeet naast het besproeien van je tuin niet om je kamerplanten ook wat extra aandacht te geven. Een extra gietbeurt is nu echt aan te bevelen. Geef niet teveel water in 1 keer, want van natte voeten houden de meeste planten niet. Gieter liever wat frequenter in de week dan dat je normaal zou doen en voel tussendoor even aan de potgrond om te checken of je goed zit.

 

Verplaatsen

Staan je planten vol in de zon in huis? Dan is het zaak om even goed op te letten of je die niet moet verplaatsen op de mooie dagen. Verbrande bladeren is natuurlijk niet iets waar je op zit te wachten.

 

Stekken

Nu is echt de tijd om je planten te stekken. In de winter zijn de planten in rust, waardoor stekken minder handig is. In het voorjaar en in de zomer kun je flink aan de slag met het vermeerderen van je kamerplanten. Pas wel ook hier weer even op dat je de kwetsbare stekjes niet te zonnig zet, want deze blaadjes verbranden extra snel.

 

Voeding

Plantenvoeding geven is zeker in deze maanden een must. De planten groeien extra hard, waardoor ze de voedingsstoffen die nog in je potgrond zaten vaak al verbruikt hebben. Kies voor kamerplantenvoeding en lees goed de instructies op de verpakking. Voeding geven in de zomer doe je gewoonlijk 1-2 keer per maand.

 

Don’ts

Teveel voeding geven

Door het warme weer kun je gauw de neiging hebben om je planten teveel voeding te geven. Zoals ik hierboven al noemde, is het raadzaam om even goed de instructies op de verpakking te lezen. De meeste voeding moet je verdunnen met water. Teveel voeding is erg schadelijk voor je plant, dus wees niet te scheutig.

 

Buiten zetten

Kamerplanten buiten zetten in de zomer is natuurlijk een leuke manier om je terras wat verder aan te kleden. Ik krijg dan ook vaak de vraag van volgers of kamerplanten naar de tuin mogen. Een zomers buitje is zeker fijn voor je planten, vooral voor de tropische varianten. Pas wel echt goed op met de felle zon! Ik heb al verschillende voorbeelden voorbij zien komen van planten die na een paar uurtjes in de tuin compleet verbrande bladeren hadden. Heel erg zonde en dan zit er niks anders op dan de verbrande bladeren geheel weg te snoeien.

 

Op vakantie gaan

Oke, deze moet je natuurlijk een klein beetje met een knipoog nemen. Maar zorg zeker dat je een oppas hebt voor je planten en denk niet dat je wel even twee weken weg kunt zonder. Zorg dat de oppas duidelijke instructies heeft over het water geven van je planten. Meld er ook even bij hoeveel water je de planten ongeveer geeft (of laat het zien, nog beter), want anders kom je mogelijk terug met een combinatie van verzopen planten en totaal uitgedroogde planten (is mijn ervaring… ;)). “Een scheutje water” is een relatief begrip.

 

Hoe help jij je kamerplanten de zomer door? Heb je nog goede tips? Of vragen? Ik hoor het weer graag!

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!