Nu het dan toch echt winter is, vraagt de verzorging van je kamerplanten wat extra aandacht. In de zomer groeien je planten hard door al het daglicht en is het stekken een eitje. Uiteraard wil je dat je mooie planten de donkere wintermaanden ook overleven. Met deze tips help jij je urban jungle de winter door.

#crappylightseason

Dit seizoen heeft niet voor niets zijn eigen hashtag op Instagram gekregen. Niet alleen foto’s maken is een uitdaging door het donkere weer, ook je planten lijden onder het schaarse daglicht. Ik let er dan ook op dat ik de planten zoveel mogelijk bij het raam plaats. Hoewel je met het slechte weer soms de neiging krijgt om de luxaflex lekker dicht te houden, is het verstandiger om deze zoveel mogelijk open te houden op de momenten dat het licht is buiten. Houd je planten goed in de gaten en neem maatregelen wanneer je ziet dat ze het moeilijk hebben. Zo heb ik twee pilea’s die dode blaadjes kregen door hun plaats in huis. Nu ze wat dichter bij het raam staan, gaat dit weer beter. Ook bijvoorbeeld de Alocasia Zebrina en de bananenplant hebben veel licht nodig. De Monstera is weer wat makkelijker, dus die zal het gewoon overleven met wat minder licht. Zorg wel dat je je kamerplanten niet te dicht op de verwarming plaatst.

Water geven

In de winter hoef je logischerwijs ook minder water te geven. Let er wel op dat je niet té weinig water gaat geven. De eerder genoemde bananenplant, Monstera en Alocasia Zebrina houden bijvoorbeeld allemaal van vochtige grond. Wel merk ik dat de grond langer vochtig blijft dan in de zomermaanden. Even voelen voordat je water geeft is dus het advies. Zo zit je altijd goed. Liever af en toe een beetje water dan in één keer teveel geven, zeker in de winter. Sproeien van de bladeren kun je wel rustig een- tot tweemaal per week blijven doen. Meer is echter niet nodig, omdat het water anders niet voldoende verdampt van de bladeren. Er zijn bronnen die beweren dat sproeien in de winter helemaal niet aan te bevelen is. Toch vind ik dat doordat de verwarming ook aanstaat (wat vocht onttrekt!) het sproeien wel waardevol kan zijn.

Plantenvoeding in de winter

In de winter is het in principe niet nodig om plantenvoeding te geven. De planten zijn namelijk grotendeels in rust en groeien niet zo hard als in de zomer. Wil je toch wat voeding geven? Houd het dan op maximaal eens per twee maanden.

Het groeien en stekken

Je zal merken dat je planten weinig groeien in de wintermaanden. Ik zie hier wel dat de meeste planten nog regelmatig wat nieuwe bladeren fabriceren, maar niet zoveel als in de zomer. Ga dus in de winter ook niet verpotten, omdat je dan dit rustproces verstoort. In het voorjaar kun je hier weer mee aan de slag. Stekken werkt ook slecht dus in de winter. Ik heb nog wel een paar stekjes op water staan, maar zie nu al dat dit waarschijnlijk weinig succesvol gaat zijn. Zelfs twee van m’n pileastekjes hebben het niet overleefd, terwijl deze plant normaal supermakkelijk te stekken is. Gewoon je planten dus lekker met rust laten de komende tijd.

Heb jij nog waardevolle tips voor het verzorgen van kamerplanten in de winter? Laat ze gerust in een reactie achter.

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!