Toen ik de blog terugblik van dit jaar aan het samenstellen was, nam ik voor het eerst sinds lange tijd weer eens een kijkje in de zoektermen waarmee mensen op mijn website terechtkomen. Veel zoektermen gaan natuurlijk over planten (en bijkomende problemen als bruine bladeren, hangende bladeren en rouwvliegjes). Daarnaast zag ik ook vaak zoektermen voorbijkomen over kamerplanten in combinatie met vloerverwarming. Blijkbaar leeft dit onderwerp, zeker in de wintertijd. Ik geef je vandaag mijn beste tips!

Planten

Gietvloer, vloerverwarming en veel planten

Zoals je wellicht weet, hebben wij een gietvloer liggen in ons huis. Ons huis wordt alleen verwarmd middels vloerverwarming en we hebben geen CV-ketel. Wij maken namelijk gebruik van bodemwarmte met een warmtepomp. Een ideaal systeem wat mij betreft (als het werkt, er waren wat problemen de afgelopen tijd….). In de zomer hebben we zo ook vloerkoeling en in de winter is het altijd lekker warm aan je voeten. Ons huis is nog erg nieuw, dus met de isolatie zit het ook wel goed. Zo is de temperatuur hier dus altijd erg constant, wat fijn is voor de planten. Het warmte-terug-win-systeem zorgt verder voor een continue ventilatie, zonder dat het tocht. Ik heb ons huis dus zonder problemen vol kunnen zetten met tientallen kamerplanten.

Waarom is vloerverwarming slecht voor je kamerplanten?

Normaal gesproken zijn de meeste planten niet gewend dat ze van onderaf verwarmd worden. In de natuur is de grond juist vaak kouder dan de buitentemperatuur voor de plant. Als de aarde echt warm wordt, kunnen de wortels hier zelfs door afsterven.

Daarnaast droogt vloerverwarming, net als traditionele verwarming, de lucht uit. De meeste planten, met name de tropische, houden van een hoge luchtvochtigheid. Dit is dus ook de reden dat ik je vaak aanraad om je planten geregeld te sproeien. Je kunt ook bakjes water in huis neerzetten om de luchtvochtigheid iets op te krikken. Ik merk zelf dat juist door de enorme hoeveelheid tropische planten hier in huis de lucht altijd wel redelijk goed van kwaliteit blijft. De planten scheiden zelf natuurlijk ook wat vocht uit (o.a. door guttatie) en we hebben een fijn ventilatiesysteem, dus hier geen droge lucht gelukkig. Ook niet in de winter.

kamerplanten vloerverwarming

Een plantenstandaard is een goede oplossing.

kamerplanten vloerverwarming

Zet je planten eens op een theekastje.

Maar waar kun je nou nog meer op letten met je kamerplanten als je ook vloerverwarming hebt? Hieronder volgen mijn tips:

1. De temperatuur van de vloer

Houd de temperatuur van de vloer zo laag mogelijk. Met een goed geïsoleerd huis, zal je merken dat je vloer helemaal niet zo warm hoeft te zijn om toch een aangename temperatuur in huis te houden. Voorkom grote wisselingen dus stel de ruimtetemperatuur met kleine stapjes in. Vloerverwarming werkt vrij traag, dus dit is sowieso aan te raden, ook zonder planten.

2. Werk in de hoogte

Zet je planten zoveel mogelijk van de vloer af. Ik heb veel planten op kleine krukjes staan, maar ook op kasten, plantenstandaards of in onze letterbak. Als ik nu onze huiskamer rondkijk, staat er slechts één plant rechtstreeks op de vloer en dat is een enorme bananenplant. Moet je je plant toch op de vloer zetten? Zorg dan in elk geval dat er een schotel onder de pot zit en zorg voor nog een extra tussenlaagje door met een binnenpot te werken. Eventueel kun je er zelfs een vloerkleed onder leggen.


3. Balans in de vochtigheid

Probeer een goede balans te vinden in het water geven en sproeien van je planten. Normaal gesproken is de winter door de donkere en koude dagen de rustperiode voor je planten. Ze hebben dan dus minder water nodig dan in de zomer. Met de droge en verwarmde lucht binnenshuis creëer je echter een andere situatie. Het is nu namelijk wel donker, maar de temperatuur wordt niet lager en de lucht wordt wel droger voor je planten. Als je nu veel minder water gaat geven, zul je je planten dus uitdrogen.

Het is dus een kwestie van een balans vinden hierin en uitvinden hoe de luchtvochtigheid bij jou in huis is. Ook is het slim om je planten zoveel mogelijk naar de ramen te verplaatsen, zodat ze toch nog wat licht kunnen opvangen. Hier in huis is het zoals gezegd niet heel droog, dus ik geef nu wel duidelijk minder water aan m’n planten dan in de zomer. Ik laat de bovenste laag van de potgrond tussendoor droog worden en geef dan pas weer water. Sproeien doe ik als ik denk dat het nodig is.

Kortom: controleer de potgrond regelmatig tussen watergiften door en pas je watergiften aan op de behoefte van je plant.

Heb je nog vragen over de verzorging van je kamerplanten in combinatie met vloerverwarming? Laat het me hieronder even weten. Ik probeer alle vragen te beantwoorden (wat me niet altijd meer lukt helaas…) en anders neem ik hem mee naar de volgende planten Q&A.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!