Heb je in deze moeilijke huizenmarkt toch eindelijk je droomhuis gevonden? Dan wil je er misschien wel de rest van je leven blijven wonen als dat even kan. In sommige gevallen vraagt dat wel om wat aanpassingen aan je huis en/of omgeving. Vandaag 5 tips om je woning levensloopbestendig te maken.

Alleen of samen?
Allereerst goed om een idee te hebben of je alleen in je huidige woning wilt blijven of dat je er misschien samen met iemand kunt wonen. Wil je gaan samenwonen met een partner in de toekomst? Wellicht wil je een familielid in huis nemen als je een ruime woning bezit? Of heb je plannen om een constructie te maken middels bijvoorbeeld een kangoeroewoning met je volwassen kinderen. Dit soort zaken zijn handig om ruim op tijd met elkaar te bespreken. Kijk of ieders wensen op één lijn liggen en maak ook een plan voor de komende 10, 20 of misschien wel 30 jaar. Hoe gaan jullie het verdelen? Is er ook sprake van mantelzorg? Etc. Check ook even bij de gemeente wat er mogelijk is wanneer je denkt aan dit soort constructies met familie (of vrienden).
Begane grond uitbreiden
Om zo lang mogelijk zelfstandig in je droomhuis te kunnen blijven wonen, is het zaak om alles zoveel mogelijk gelijkvloers te hebben. Mocht je in de toekomst slechter ter been raken, dan is een ruime benedenverdieping wel zo handig. Wie weet kun je hier de komende jaren al op in gaan spelen door bijvoorbeeld een uitbouw te realiseren. Zorg dan ook dat er de mogelijkheid is om op termijn een badkamer en slaapkamer op de begane grond te creëeren. Zo ben je op alles voorbereid.
Alles bereikbaar maken
In plaats van alles op de begane grond te realiseren, kun je ook kijken hoe je zorgt dat je huidige kamers in huis goed bereikbaar blijven. Heb je een bovenverdieping en wordt het traplopen lastiger? Koop een traplift als oplossing voor deze hindernis! Deze zijn tegenwoordig in allerlei varianten, kleuren en maten te koop, waardoor er zeker eentje ook bij jouw trap passend is. Zo kun je bijvoorbeeld een Handicare traplift kopen of laat je zelfs eens informeren over een tweedehands exemplaar. De trap is vaak het grootste obstakel bij levensloopbestendig wonen, maar kijk ook alvast eens naar je badkamer en keuken. Dit zijn dé plekken in huis die goed bereikbaar moeten zijn.

Brede deurposten
Bij het bereikbaar houden van je woning wanneer je ouder wordt, hoort ook het zorgen voor brede doorgangen. Het kan gebeuren dat je op termijn een rollator of rolstoel nodig gaat hebben. Als je dan graag in je huidige woning wilt blijven wonen, is het zaak om nu alvast te kijken naar de breedte van je deurposten. Veel nieuwbouwwoningen hebben gelukkig al redelijke brede deuren. Kijk verder ook naar hoe de deur zwaait en overweeg eventueel het plaatsen van een schuifdeur. Kijk ook kritisch of je met een hulpmiddel de draaien in huis soepel kunt maken.
Tuin aanpassen
Je kunt je woning wel helemaal aanpassen aan de toekomst, maar vergeet zeker ook de tuin niet! Die idyllische stapstenen die je misschien nu nog hebt liggen, voldoen in de toekomst wellicht niet. Bedenk dat je je woning ook moet kunnen bereiken met een rollator en/of rolstoel. Een goed en stevig pad (eventueel deels geasfalteerd) kan dan prettig zijn. Kijk ook uit voor opstapjes en zorg dat je hier makkelijk op kunt rijden.

Geef een reactie