Heb je een nieuwe woning gekocht? Dan wil je deze natuurlijk uiteindelijk helemaal naar je eigen smaak inrichten. Toch kan het best lastig zijn om hiermee aan de slag te gaan. Want waarmee moet je beginnen met zo’n blank canvas? En hoe kom je tot een goed geheel zonder achtergrond als interieurstylist? Ik geef je mijn beste tips om je nieuwe woning in te richten.

Maak een compleet kleurenplan

Dat de muren een kleur moeten krijgen, heb je natuurlijk zelf ook al verzonnen. Maar waar begin je in een nieuwe woning? Ga je uit van witte wanden en voeg je dan aan enkele muren wat kleur toe? Dat is de neiging van de meeste mensen die ik tegenkom tijdens mijn werk als stylist. Ik wil je nu juist als tip meegeven om meteen een compleet kleurenplan samen te stellen. Dus niet uitgaan van “wit” en dan vanuit daar wat kleur toevoegen. Bedenk een duidelijk kleurenpalet voor de gehele woning. En dan bedoel ik ook echt de gehele woning. Dus niet alleen elke muur, maar ook voor het houtwerk, plafonds, kozijnen, deuren en plinten.

Is wit uitgesloten?

Uiteraard mag je best voor witte muren gaan als je dat mooi vindt en als dat goed in je beoogde kleurenplan past. Ik wil je vooral motiveren om goed na te denken over de basiskleur die je gaat gebruiken. Dit mag best wit zijn (en dan is wit er ook nog in honderden tinten). Een basiskleur kan echter ook een andere tint zijn. Off-white en beige tinten zijn momenteel heel populair. Wij zijn zelf in ons nieuwe huis voor een heel zachte oudroze tint gegaan als basis. Deze kleur komt op alle wanden die geen uitgesproken kleur krijgen, maar trek ik bijvoorbeeld ook door op de plafonds en radiatoren. Zo creëer je eenheid.

nieuwe woning inrichten

Indeling met de basis

Vind je het lastig om een goede indeling samen te stellen en voor je te zien? Begin dan eens met de grote meubels die er in elk geval in moeten komen. Vaak gaat dit om een bank, fauteuils, eettafel met stoelen en opbergruimte in de vorm van kasten voor de benedenverdieping. Online zijn verschillende tools te vinden waarmee je digitaal plattegrondjes kunt tekenen voor je nieuwe woning. Blijft dit nog steeds wat abstract voor je? Dan kun je ook in de ruimte de meubels visualiseren door bijvoorbeeld de formaten met kranten op de grond uit te leggen of met schilderstape op de vloer uit te meten. Op die manier krijg je iets meer gevoel voor beweging in de ruimte rondom de grote meubels.

Je kunt daarbij starten met de meubels die je al hebt. Gaandeweg kom je er dan achter welke meubels wel en niet goed gaan passen in je nieuwe woning. Is bijvoorbeeld een rechte bank een goed idee in je nieuwe zithoek? Of moet je een keuze gaan maken uit verschillende hoekbanken om er echt een knusse hoek van te maken? Heeft je huidige eettafel het juiste formaat voor de ruimte? Door een goed overzicht te maken met de maten van je woning kun je overzicht creëeren met meubels die mee kunnen met de verhuizing en een lijstje met nieuwe meubels die je moet aanschaffen. Verzand dus niet in de details en leuke accessoires, maar zet eerst altijd goed je basis neer.

Vergeet de opbergruimte niet

Misschien niet het leukste onderdeel van de styling van je nieuwe huis, maar opbergruimte is essentieel om mee te nemen in je interieurontwerp. Kijk bijvoorbeeld eens goed naar de hoeveelheid keukenkastjes die je hebt en vergelijk die met de hoeveelheid ruimte in je huidige keuken. Kan je alles goed kwijt? Of moet je misschien gaan nadenken over het toevoegen van een extra (buffet)kast om al je servies en keukenapparatuur op te bergen?

Voldoende opbergruimte in een interieurontwerp zorgt ervoor dat je huis straks opgeruimd blijft ogen en geen rommeltje wordt. Daarbij is een verhuizing sowieso een ideaal moment om even goed door al je spullen heen te gaan en alleen mee te nemen wat je ook daadwerkelijk gebruikt.

Maak een lichtplan

En als laatste, maar niet minder belangrijk; maak een lichtplan. In een bestaand huis zijn er waarschijnlijk overal al lichtpunten aanwezig en zal er ook vaste verlichting als spots in het huis achterblijven. In een nieuwbouwhuis kun je hier zelf nog creatief mee aan de slag. Online zijn tal van tips te vinden voor het maken van een lichtplan. Als je vanaf nul begint, zou ik met name aanraden om eerder teveel opties dan te weinig opties in te plannen voor je verlichting. In een bestaande woning kan het fijn zijn om eerst eens even te gaan wonen met de huidige lichtpunten en basisverlichting en vanuit daar verder te gaan met je lichtplan. Meestal heb je je nieuwe huis namelijk nog niet in het donker meegemaakt en kom je er dus pas na de verhuizing achter waar je licht en/of sfeer mist na zonsondergang.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!