Vooral via Instagram laat ik geregeld mijn outfits zien. Meestal een samenstelling van tweedehands en vintage vondsten. Ik houd ervan om leuke outfits te bedenken en creatief te zijn met m’n garderobe. Ik krijg dan ook geregeld de vraag hoe je je eigen kledingstijl vindt. Waar begin je als je het nog niet zo goed weet? En hoe word je creatiever met kleding? Dit zijn mijn tips!

Plaatjes verzamelen

Als je nog een beetje zoekende bent naar je kledingstijl, begin dan eens met het verzamelen van plaatjes. Dit hoeft niet meteen allemaal binnen een bepaalde stijl te zijn. Verzamel gewoon allemaal plaatjes van outfits waar je blij van wordt. Ook al zou het iets zijn dat je nu (nog) niet zo snel zelf zou dragen. Bewaar ze bij elkaar in een mapje op je telefoon of maak een Pinterest bord aan. Ik heb bijvoorbeeld een bord per seizoen op Pinterest. Dit gebruik ik ook als ik soms even niet meer weet wat ik aan zal doen. Dan scroll ik zo’n bord door vol leuke plaatjes en dat brengt me dan op nieuwe ideeën. Als je op Instagram zit, dan zie je daar vast ook wel outfits voorbijkomen die je aanspreken. Ook hier kun je verzamelingen opslaan.

Zoek overeenkomsten

Bekijk je opgeslagen outfits eens goed en kijk welke overeenkomsten je ziet. Is het bijvoorbeeld een bepaald silhouet waar je enthousiast van wordt? Of de combinatie van structuren en materialen in een outfit? Zijn er kleuren die je mooi vindt? En weet je welke kleuren jou goed staan? Ik wil zelf altijd nog graag eens een kleuranalyse laten doen, want volgens mij kan dit veel richting geven in het kiezen van kleding die je staat.

Uit de overeenkomsten tussen de outfits kun je dan wat losse items selecteren die je nog graag zou willen hebben. Denk aan een goede zwarte pantalon bijvoorbeeld als je merkt dat je daar veel outfits mee hebt gezien die jou aanspreken. Of zijn het juist hele kleurrijke en uitgesproken items die je aanspreken in een plaatje? Dan weet je dat dat nog een goede toevoeging kan zijn aan je kast.

Maak een lijstje van kledingstukken

Nu kun je een lijstje samenstellen van kledingstukken die je nog zou willen toevoegen. Ik heb dit altijd in m’n telefoon staan en zoek dan op Vinted of in de kringloop naar bepaalde stukken. Het hoeft natuurlijk niet precies dat ene item van die foto te zijn. Je kunt ook voor iets gaan dat in diezelfde stijl is maar van een ander merk. Zeker als je ook een beetje een duurzame garderobe wil samenstellen, is het nu zaak geduld te hebben. Lekker rustig gaan zoeken naar de items die bij jouw favorieten passen.

Graaf in je kast

In plaats van allerlei nieuwe kledingstukken te kopen, kun je ook prima eens in je eigen kast gaan winkelen. Trek alle kleding eruit, kijk wat je hebt en probeer eens wat nieuwe outfits samen te stellen. Mis je nog een beetje inspiratie? Zoek dan eens op Pinterest naar een outfit met het kledingstuk wat je hebt. Typ bijvoorbeeld in “white jeans outfit” of “maxi dress winter outfit” om tot nieuwe ideetjes te komen.

Niet alleen basics

Veel mensen die mij tips vragen over het vinden van je eigen kledingstijl, zijn nog wat terughoudend in hun outfits. Het kan soms best spannend voelen om wat meer uitgesproken stukken aan te schaffen. Toch denk ik dat dit de key is naar het vinden van je kledingstijl. Dus naast de good old basics in je kast mogen er best wat meer sprankelende items tussen zitten. Deze items koop je bij voorkeur niet in een impuls (bijvoorbeeld omdat iets in de sale is). Zo voorkom je miskopen. Probeer bijvoorbeeld met zo’n “spannend” item drie outfits te bedenken. Dan weet je dat je het ook daadwerkelijk gaat aantrekken.

Durf!

Eigenlijk het belangrijkste onderdeel bij het vinden van je eigen kledingstijl is een beetje lef. Durf eens wat anders aan te trekken! Misschien zijn mensen dit niet van je gewend, maar daar moet je je niets van aantrekken (letterlijk). Als je het echt een beetje spannend vindt om opeens een hele andere kledingstijl te dragen, dan begin je gewoon klein. Trek zo’n outfit eens thuis aan en kijk hoe je je voelt. Daarna kun je naar de supermarkt in je “gedurfde” outfit en in het volgende stadium naar werk of vrienden. Je zult ook merken dat het een kwestie van wennen is.

Wees creatief en geniet

Uiteindelijk hoef je jezelf natuurlijk helemaal niet één stijl aan te meten. Draag gewoon lekker waar jij je fijn bij voelt. En of dat nou op dag 1 een stoere gothic look outfit is en op dag 2 een klassieke zakelijke outfit, dan is dat helemaal prima. Geniet lekker van de kleding die je hebt en duik je kledingkast eens in om wat nieuwe outfits samen te stellen. Zo word je ook creatiever met items die je al in je garderobe hebt. Duurzaam en leuk!

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!