Er is online natuurlijk van alles te vinden als het gaat om interieurstyling. Maar als interieurstylist met inmiddels heel wat jaren ervaring heb ik ook een heel handig lijstje voor je. Vandaag dus mijn “inside tips” op een rijtje met allerlei tips & tricks als het gaat om interieurstyling, geschreven vanuit mijn ervaring als expert. Kan je lekker zelf aan de slag 😉

Verf mengen

Misschien is deze tip je inmiddels al wel bekend, maar toch merk ik dat er nog veel mensen zijn die hem niet kennen. Verf kun je laten mengen in allerlei kleuren, ook van andere merken. Je hoeft dus niet de echte verf van Farrow & Ball te kopen als je graag een wand in een kleur van dit merk wil hebben. Ik laat dit soort kleuren bijvoorbeeld graag mengen in de verf van een schildersmerk, zoals Sigma. Een andere optie is om een kleur van een duur merk te laten mengen in een huismerk verf van de bouwmarkt. Dit kan je dus een hoop geld schelen. En daarnaast ben ik heel enthousiast over de verf van bijvoorbeeld Sigma. Zo verfde ik o.a. onze keuken in een Farrow & Ball tint gemengd in Sigma lak en ook de trap.

Proefstukje verf

Het uitproberen van een kleur verf op de wand met een testertje is steeds meer gemeengoed geworden de afgelopen jaren. Een hele goede ontwikkeling wat mij betreft, want alleen zo zie je exact hoe een kleur bij jou thuis gaat uitpakken. Ik merk namelijk dat het voor veel klanten toch lastig blijft om anders zelf een goede inschatting te kunnen maken van zaken als lichtinval en het effect op een kleur. Mijn tip daarbij als interieurstylist (en DIY klusliefhebber) is wel om je proefstukje verf niet rechtstreeks op de wand te verven. Ik weet dat dit in allerhande woonprogramma’s wel zo gedaan wordt, maar de ervaring leert dat dit niet altijd slim is. Vaak ga je met zo’n tester (of klein proefpotje met kwast) met net iets teveel verf over je proefvlakje. Resultaat is dat je de kleur goed kunt zien, maar dat je je proefvlakje ook heel goed blijft zien als je dan later de gehele wand gaat verven. Ik heb zo genoeg voorbeelden gezien van wanden waar zelfs na twee lagen muurverf de proef-vierkantjes er nog net zo hard doorheen schenen. Bespaar jezelf deze frustratie en zet je proefstukje verf op een dik vel papier op of bijvoorbeeld een canvasdoek (gewoon van de Action). Hang die aan de wand en tataaa zo kun je de kleur goed beoordelen. Handige bijkomstigheid is dat je je proefvlakje zo ook kunt verplaatsen naar andere plekken op de wand.

Meet alles uit!

Dit is een beetje een suffe tip, maar ik zie dit toch vaak misgaan. Meet alles uit thuis voordat je een meubel bestelt. Je zult soms versteld staan van hoe erg je je kunt vergissen in een formaat als je dit niet doet. Mijn tip is ook om de vorm en grootte van een meubel op de vloer uit te leggen met bijvoorbeeld kranten. Zo zie je direct of je inderdaad nog goed om die grote bank heen kunt lopen of dat het toch een forse sta-in-de-weg wordt.

tips van een interieurstylist
tips van een interieurstylist

Niet in het midden en GEEN symmetrie

Symmetrie kan soms mooi zijn in een interieur, denk aan bijvoorbeeld twee dezelfde formaten posters boven een bank. Maar om een interieur nog interessanter te maken, kan het soms juist goed zijn om niet voor symmetrie te gaan. Hang dus een schilderij eens niet precies midden boven de bank, maar een stuk naar links of rechts. Dit kun je ook doen boven het bed of achter de eettafel bijvoorbeeld. Een andere tip is om drie accessoires bij elkaar te groeperen in plaats van twee. Dat ziet er meteen uit of een professional je geholpen heeft met de styling.

Geen standaard wit op de wand

Je woonkamer eruit laten zien of deze professioneel ontworpen is? Kies dan eens voor een andere kleur op de wanden dan het standaard wit. Heel vaak wordt er meteen gekozen voor een veelgebruikte wittint als RAL 9010 of RAL 9016. Kies eens voor wat anders (zonder dat je meteen voor een uitgesproken kleur moet gaan). Check daarom ook zeker eens mijn artikel over mijn favoriete net-niet witte verfkleuren voor de wand. Vergeet ook het plafond niet te betrekken in je kleurkeuze. Door een warme off-white kleur te kiezen en deze door te trekken over de plafonds, creëer je meteen een luxe en sfeervolle uitstraling in huis.

Meubels van de wand af

En als laatste tip van een interieurstylist: haal meubels eens van de wand af. In veel huizen zie ik dat er al gauw gekozen wordt om alle meubels tegen de wand te zetten. Indien mogelijk probeer ik altijd om te zorgen dat meubels juist niet allemaal tegen de wand “gepropt” staan. Dit ligt natuurlijk wel een beetje aan de vorm en het formaat van je woning. Maar als het kan, zet dan de bank eens in het midden van de ruimte in plaats van tegen de muur. Of zet de eettafel eens dwars in de kamer. Je kunt ook werken met bijvoorbeeld een roomdivider. In een lange en smalle woonkamer kun je zelf een ensuite effect creëren met (boeken)kasten aan twee kanten haaks op de muur.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!