Toen mijn vorige artikel over interieurfotografie onwijs goed werd gelezen, wist ik dat dit een onderwerp is waar veel vragen over zijn. Zelf heb ik ooit ook op Google proberen uit te vinden hoe ik mijn interieur zo voordelig mogelijk op de foto kon krijgen. Met de informatie van Google, veel oefenen en soms een tip van fotografen uit mijn omgeving kom ik inmiddels een heel eind.  Toch kreeg  ik ook na het artikel over interieurfotografie nog geregeld vragen van allerlei kanten over met name het fotograferen met de digitale spiegelreflexcamera. Vragen als “wat is de beste lens voor interieurfotografie?” en “welk diafragma moet ik gebruiken?” kwamen voorbij. Nou ben ik uiteraard geen professioneel fotograaf (verre van) en heb ik ook geen enorm kostbare ingewikkelde camera met zo nodig nog duurdere objectieven. Wel kan ik je laten zien hoe ik het aanpak, binnen een redelijk budget en zonder uitzonderlijk talent of vaardigheden.

 

de camera

Het fotograferen doe ik met een digitale spiegelreflexcamera en daar zal dit artikel dan ook grotendeels over gaan. In het vorige artikel gaf ik je al wat tips voor het fotograferen met je telefoon, maar hier gaan we een stapje verder. Tegenwoordig wordt de systeemcamera ook veel gebruikt. Hoewel ik hier zelf geen ervaring mee  heb, lijkt me dit ook een hele goede optie. Deze is makkelijker mee te nemen, maar je hebt wel het voordeel dat je verschillende lenzen kunt gebruiken. Deze heeft alleen, zoals de naam al doet vermoeden, geen spiegel (waardoor ie ook weer veel compacter is).

De camera die ik momenteel gebruik is de Nikon D5100. Ik begon met een Nikon D90, die op zich ook prima was, maar ik kreeg de kans om de D5100 over te nemen (die iets meer opties heeft). Wat prettig is aan deze camera, is het kantelbare scherm wat je tegenwoordig bij heel veel camera’s ziet. Zo hoef ik bijvoorbeeld zelf niet op de grond te gaan liggen, als ik een foto laag bij de grond wil maken. Ik houd alleen de camera laag en kantel het scherm schuin naar boven, zodat ik in de liveview functie zie wat ik doe. Later meer over de voor- en nadelen van deze liveview. De D5100 is verder ook iets lichter dan de D90, wat natuurlijk altijd meegenomen is. Op zich zijn beiden prima. Het zijn camera’s die al een aantal jaar oud zijn en eigenlijk is dat voor mij geen probleem. Zeker als beginner hoef je dus geen splinternieuwe dure camera te kopen om mooie foto’s te maken.

bloomon interieur

liveview of zoeker

Je kunt natuurlijk gewoon door de zoeker kijken als je een foto maakt met je spiegelreflexcamera. Op deze manier maak ik bijna al mijn foto’s. Toch is er ook een andere optie, namelijk de liveview functie op je camera. Zeker in combinatie met het kantelbare scherm vind ik dit wel een aanwinst. Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken als je fotografeert in een lastige hoek of als je je camera op het statief hebt staan. In die gevallen biedt de liveview veel voordelen. Op het statief kun je zo mooi je compositie bepalen en alvast goed zien welke onderdelen wel of niet in je uiteindelijke beeld vallen.

Toch zijn er ook nadelen en die zijn precies de reden waarom ik deze functie weinig gebruik. Het scherpstellen met de autofocus duurt een stuk langer, dus met bewegend beeld is dit geen aanrader. Om deze reden en vanwege het feit dat je al snel beweging krijgt als je deze functie vanuit de hand gebruikt, zou ik de liveview dus eigenlijk alleen aanraden om met een statief te gebruiken. Voor een overzichtsfoto van je interieur is het dus wel bruikbaar en kan het handig zijn. Zeker als beginner vond ik het toen een voordeel dat je eerst  goed kunt zien hoe je beeld wordt voordat je klikt. Je zal merken dat als je meer geoefend bent, je dit ook makkelijk kunt beoordelen door de zoeker en dat je de liveview minder vaak zult gebruiken.

 

mijn favoriete lens voor interieurfotografie

Naast de gewone kitlens gebruik ik momenteel slechts één andere lens en dat is echt mijn holy grail, zowel bij interieurfotografie als bij het fotograferen van bijvoorbeeld de hond (voor zijn Instagram account). De lens die ik bij mijn camera kocht is de Nikon 35 mm 1.8 lens en ondertussen is die zo ongeveer met mijn camera versmolten. Dit is een zogenaamde prime lens, wat betekent dat je er niet mee kunt zoomen. Je zult dus zelf dichterbij je object moeten gaan staan, wil je het naar voren halen in je compositie. Eigenlijk een hele goede en leerzame manier om het fotograferen onder de knie te krijgen.

De 35 mm lens is een lichtsterke lens, waardoor deze ook heel geschikt is om binnen mee te fotograferen. Zoals de naam al doet vermoeden, kun je het diafragma tot maximaal 1.8 vergroten. Hiermee kun je perfect zo’n mooie blurry achtergrond, oftewel bokeh, creëren bij je foto’s.  Leuk om scherp te stellen op dat ene mooie item in je interieur en de achtergrond vaag te laten.

Misschien weet je wel dat veel bloggers zweren bij een 50 mm lens. Ook naar deze heb ik gekeken, maar na overleg met een fotograaf in mijn omgeving bleek de 35 mm geschikter voor mij. De 50 mm is perfect voor portretten, maar laat minder van de omgeving zien dan je met de 35 mm voor elkaar krijgt. Dit maakt dat de 35 mm in mijn optiek zeker meer geschikt is voor interieurfotografie. Voor de prijs hoef je het niet te laten. Voor mijn Nikon 35 mm 1.8 lens betaalde ik iets meer dan € 200,00 (o.a. hier te koop).

ragdoll interieur

 

Fotograferen op de A-stand

Zoals ik in mijn vorige artikel al vermeldde, kun je de autostand wat mij betreft beter skippen (of dan gewoon met je telefoon gaan fotograferen, krijg je bijna hetzelfde effect). Toch snap ik dat je niet meteen op de M-stand, oftewel de manuele stand, wil beginnen waar je alles zelf moet instellen. Als je nog niet helemaal thuis bent in de sluitertijden, diafragma, etc. kan de M-stand een behoorlijke uitdaging zijn.

We gaan dus beginnen op de A-stand. In deze stand stel je zelf het diafragma in en zoekt de camera automatisch de beste sluitertijd hierbij. We fotograferen binnen (liefst wel op een lichte dag natuurlijk), dus we stellen de ISO op 400 in. Nu gaan we oefenen met het diafragma. Stel het diafragma eens zo groot mogelijk (klein getal dus) in. Met mijn objectief is dat dus 1.8. Probeer nu een compositie te maken, waarbij je één item scherp gaat maken en de achtergrond wazig. Je kunt hiervoor gemakkelijk de scherpstelpunten op je camera gebruiken. Kies bijvoorbeeld eerst eens een item op de voorgrond van je compositie (een plant, kaars, wat je maar wilt) en maak een foto. Daarna herhaal je dit, maar focus je op een item meer op de achtergrond van je compositie. Je zult zien dat de scherpte-diepte nu precies andersom is en dat je meteen een hele andere foto krijgt.

Scherpte-diepte

Om een overzichtsfoto te maken, is een groot diafragma natuurlijk minder handig. Je wilt immers overzicht creëren, dus zorgen dat alles scherp op de foto staat. Hierbij moet je dus een kleiner diafragma instellen. Ik kies bijvoorbeeld voor een diafragma van 11 om alles mooi scherp te krijgen. Omdat de diafragma-opening kleiner, is zal er minder licht in je camera vallen. Hierdoor moet de sluitertijd langer worden om toch een voldoende belichte foto te krijgen. In de A-stand houdt de camera hier automatisch rekening mee. Je zult zelf merken dat je sneller bewegingsonscherpte krijgt door de langere sluitertijd. Als je het lastig vindt om de camera goed stil te houden tijdens het maken van de foto, is het in dit geval dus handig om een statief te hebben. Ook een statief hoeft helemaal niet duur te zijn. Ik kocht deze voor nog geen € 35,00, maar zelfs voor € 25,00 zijn er goede opties (alleen heb je dan iets minder variatiemogelijkheden in hoogte).

overzichtsfoto interieur

Overzichtsfoto

Ik denk dat je op bovenstaande wijze al heel wat kanten op kunt op het gebied van interieurfotografie. Veel oefenen is naar mijn idee het belangrijkste hierbij en als je eenmaal de A-stand onder de knie hebt, kun je verder gaan oefenen in de M-stand.

Ik hoor graag of je iets aan dit artikel gehad hebt en als je nog vragen hebt, stel ze gerust!

Ben je nog op zoek naar een camera maar zie je door de bomen het bos niet meer? Check mijn tips bij keuzestress!

BewarenBewaren

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!