Het najaar is nu echt begonnen en daarmee komen de echte donkere dagen ook steeds dichterbij. Voor het fotograferen van interieurs niet perse de meest praktische tijd van het jaar. Hoe ga je om met donker weer tijdens een interieurshoot? Ik geef je mijn beste tips om op donkere dagen toch zonnige interieur foto’s af te leveren.

De basis van de interieurfotografie

Heb je de basis nog niet helemaal onder de knie of zoek je nog wat goede tips voor beginners? Check dan eerst mijn artikel vol tips voor interieurfotografie. Hiermee leg je een goede basis en kun je je hierna verder verdiepen in uitdagende omstandigheden als het fotograferen op sombere dagen.

Statief; onmisbaar!

Hoewel ik je tijdens het fotograferen van interieurs eigenlijk altijd wel een statief aanraad, is deze tijdens het najaar wel echt onmisbaar. Door van een statief gebruik te maken, zorg je dat je kunt werken met lange sluitertijden. En die lange sluitertijd heb je zeker nodig tijdens donkere dagen! Je hoeft echt niet meteen een statief van enkele honderden euro’s te kopen. Ik ben ooit ook begonnen met een simpel statief van rond de €35. Een duurder statief heeft zeker voordelen, maar puur voor het fotograferen van een interieur in slechte lichtomstandigheden heb je aan een simpele ook genoeg. Let er wel even goed op dat je statief geschikt is voor het toestel dat je gebruikt. Zo heb ik een vrij zware camera (met name door de zware lens die erop zit) en kom ik dus niet uit met een statief dat een maximaal gewicht van 1 kg aankan.

Zoveel mogelijk daglicht

Juist tijdens het donkere seizoen is het tijdens het fotograferen van interieurs zaak om toch zoveel mogelijk daglicht binnen te laten. Door met natuurlijk licht te werken, maak je het jezelf makkelijker en hoef je niet aan de slag met ingewikkelde apparatuur als flitsers en lampen. Zorg dus dat je optimaal gebruik kunt maken van het daglicht dat je naar binnen kunt laten vallen. Dus; alle gordijnen en tussendeuren openzetten. Als ik de hal fotografeer, zet ik bijvoorbeeld zelfs de voordeur open om meer licht binnen te laten vallen.

interieurfotografie met donker weer
Fotografie met lange sluitertijd. Dit zie je aan de schim van de kat die voorbij loopt op de voorgrond.

Lange sluitertijd

De essentie van een goede interieurfoto met weinig licht is om te gaan voor een lange sluitertijd (soms echt ellenlang). Zeker met interieurfotografie kun je die sluitertijd echt bijna onbeperkt verlengen en hoef je dus niet je ISO op te hogen. Ik kies zelf het liefst voor een ISO van maximaal 640. Uiteraard kun je ook nog je diafragma vergroten (is dus een kleiner getal), maar dit zorgt ook voor meer onscherpte in de achtergrond. Zeker met een overzichtsfoto wil je graag meer scherpte behouden en kies ik bijvoorbeeld voor een diafragma van maximaal rond de 5 (waar ik een normale overzichtsfoto rond de 7-8 schiet over het algemeen).

Voorkom bewegingsonscherpte

Om nou inderdaad met zo’n enorm lange sluitertijd te kunnen werken, is het wel belangrijk om te zorgen dat er absoluut geen beweging in je toestel komt. Een geringe trilling kan al zorgen voor een enorme onscherpte. Dus zorg dat je statief helemaal stevig staat en druk heel voorzichtig de sluiterknop in. Eventueel kun je zelfs gaan voor bediening van je camera met de afstandsbediening of op de zelfontspanner als je elke beweging wilt voorkomen.

interieurfotografie met donker weer
Een donker en sfeervol beeld van dezelfde setting als eerdere beelden in dit artikel (op hetzelfde moment geschoten).

Maak eens een donkere foto

En is het nou echt een hele donkere dag en is het fotograferen echt een uitdaging? Waarom dan niet eens juist een donkere foto opleveren? Een foto met de verlichting sfeervol aan, zonder zonlicht, maar juist heel knus en donker. Dat kan ook echt een hele mooie plaat opleveren!

Tenslotte

Of je nu een lichte foto of juist een donker en knus beeld wilt opleveren, fotografie is een kwestie van uitproberen. Laat je dus niet ontmoedigen en probeer allerlei instellingen uit. Ook in de nabewerking kun je vaak nog veel betekenen. Denk aan het oplichten van schaduwen, het corrigeren van een witbalans en het toevoegen van iets meer contrast. Succes!

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!