Regelmatig krijg ik de vraag hoe ik mijn foto’s voor Instagram maak en bewerk. Al eerder schreef ik artikelen met tips voor interieurfotografie en over het fotograferen van je interieur met de digitale spiegelreflexcamera. Maar hoe maak ik dan precies de foto’s voor mijn Instagramaccount? Ik vertel het je vandaag uitgebreid.

mijn uitrusting

Allereerst al mijn interieurfotografie “essentials” op een rijtje:

Camera: Nikon D5100. Nadat ik een tijdje de Nikon D90 geleend had van schoonmoeder en daarmee had geoefend, kreeg ik daarna deze camera cadeau. Het is een tweedehands, maar ik ben er onwijs blij mee!

Lenzen: Nikon AF-S 35 mm F/1.8G. Dit is echt mijn favoriete lens op dit moment. Veel bloggers zweren bij een 50 mm lens, maar als je naast portretten ook bijvoorbeeld interieurfoto’s wil maken, is dit een veel betere keuze (met name als je een crop camera hebt).  Daarnaast heb ik natuurlijk de kitlens (18-55 mm).

Nabewerking: Adobe Lightroom. Ik heb een Adobe Creative Cloud abonnement en kan dus gebruik maken van Lightroom en Photoshop. In principe doe ik alles met Lightroom.

Statief: Hama statief Star 63. Voor een klein prijsje een prima statief.

Overig: Nikon afstandsbediening. Ideaal om foto’s te maken waar je zelf op staat, maar ook te gebruiken in combinatie met een statief en een lange sluitertijd. Zo voorkom je bewegingsonscherpte door het indrukken van de ontspanknop.

Interieurfotografie

Een selfie met de afstandsbediening.

hoe ga ik te werk?

Het allerbelangrijkste bij interieurfotografie is goed licht. Op donkere dagen kun je er beter gewoon niet aan beginnen, maar op dagen met voldoende daglicht ga ik graag aan de slag. Eerst begin ik natuurlijk met het bedenken van de compositie. Meestal kom ik spontaan op een idee om een bepaald hoekje of item te fotograferen. Vaak ga ik dan eerst even wat schuiven, totdat ik tevreden ben over de opstelling.

Dan is het tijd om te bedenken of ik een statief ga gebruiken. Als ik verwacht een lange sluitertijd nodig te hebben, pak ik hem erbij. Ook bij overzichtsfoto’s vind ik het vaak handig.

de camera instellen

Ik gebruik eigenlijk altijd de M-stand. Meestal begin ik met het kiezen van het diafragma en pas daar de sluitertijd op aan. Vaak krijg ik de vraag hoe ik m’n foto’s zo mooi licht krijg. Dit is een kwestie van de lichtmeter iets naar de + te laten uitkomen. Dus bijvoorbeeld op +1. Let ook op je ISO waarde. In huis gebruik ik meestal ISO 400, aangezien ik toch altijd op lichte momenten mijn foto’s maak. Heb je minder goed licht, dan zul je daarmee omhoog moeten.

De juiste foto maak ik vaak niet in één keer. Eigenlijk is de laatste foto die ik maak altijd de beste. Tot die tijd ben ik dus bezig met schuiven van m’n compositie of het aanpassen van instellingen op m’n camera. Ik streef ernaar een foto te maken die zo weinig mogelijk nabewerking nodig heeft. Dus liever een iets lichtere foto maken met een statief, dan dat ik achteraf de belichting moet aanpassen. Ook houd ik er altijd rekening mee dat ik op Instagram vierkante foto’s gebruik. Dus er moet nog een flink stuk aan de zijkanten af te snijden zijn.

foto’s nabewerken

Na het inladen van de foto’s op mijn laptop is het tijd om de juiste foto’s uit te zoeken. De foto’s die overblijven importeer ik in Lightroom. Ik start met het bijsnijden van de foto naar vierkant formaat. Mocht de foto iets scheef zijn, dan corrigeer ik dit.  Hierna doe ik enkele aanpassingen, afhankelijk van de foto. Vaak ga ik voor iets meer contrast, iets meer wit, verminder ik eventueel wat overbelichting en/of schaduwen en heel soms licht ik de foto ook iets op. Mocht er echt een storend object op de foto zijn dat ik weg willen hebben, dan poets ik dat nog weg. Zo ontdekte ik laatst een vlek op een kast die op de foto best opviel (maar ik in het echt even gemist had), die ik zo makkelijk kon corrigeren.

Als ik klaar ben, is het kwestie van exporteren en naar het fotoprogramma van m’n Macbook verplaatsen. Deze zet ze in iCloud en zo heb ik de foto’s ook beschikbaar op m’n telefoon (en dus voor Instagram).

wensenlijstje

Natuurlijk blijft er altijd wat te wensen over en zo ook op het gebied van interieurfotografie. Ik zou namelijk dolgraag nog een groothoeklens aan mijn uitrusting toe willen voegen.De Sigma 10-20 mm 3.5 bijvoorbeeld of  deze (iets minder lichtsterke) van Nikon. Mocht jij dus nog op zoek zijn naar een betaalbare groothoeklens, dan zijn dit hele goede opties.

 

Ik ben benieuwd hoe jij te werk gaat bij het maken van je foto’s. Mochten er nog vragen zijn, dan hoor ik het uiteraard ook graag.

 

Dit artikel bevat enkele affiliate links. 

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!