Afgelopen week was het hét belangrijkste nieuws op Instagram-gebied. De chronologische tijdlijn zou terugzijn. Voor velen een verademing en een warm welkom na het vervelende algoritme. Maar is Instagram dan weer zoals vroeger?

 

Het algoritme

Het Instagram algoritme is een veelbesproken onderwerp. Dit algoritme zorgt ervoor dat posts niet op chronologische volgorde in je tijdlijn verschijnen, maar dat Instagram op  basis van populariteit bepaalt welke foto’s je te zien krijgt. Zo zie je geregeld foto’s van 2-3 dagen geleden langskomen en mis je soms bepaalde accounts helemaal tijdens het scrollen. Dit tot ergernis van velen.

Ook je eigen posts worden niet meer aan al je volgers getoond. Sinds de update van januari dit jaar werd het algoritme zelfs nog lastiger te verslaan en zagen nog maar 10% van je volgers initieel je post. Bij een goede engagement, laat Instagram je foto vervolgens aan de rest van je volgers zien. Dit is ook de reden dat veel mensen in groepjes, zogenaamde pods, zoveel mogelijk engagement op elkaars posts proberen te bewerkstelligen. Eén van de manieren om toch gezien te worden.

 

Een nieuw social platform: Vero

Toen was daar opeens Vero, dat hét nieuwe Instagram zou worden. Hier heb je geen vervelend algoritme dat bepaalt wie jouw foto’s te zien krijgen. Gewoon een ouderwetse chronologische volgorde, zoals het eerder ook bij Instagram was. Ook kun je er gemakkelijk links delen en bevat Vero geen advertenties. Ook ik probeerde dit uit, maar al gauw liet ik m’n account doodbloeden. Inmiddels doe ik er niks meer mee en ik denk dat ik daarin lang niet de enige ben. Zou het dan toch een eendagsvlieg zijn?

 

Chronologische tijdlijn terug?

Afgelopen week echter kwam Instagram met het nieuws dat de chronologische volgorde deels terug is. Deels inderdaad, dus het is nog steeds niet zo dat nieuwere berichten per definitie bovenaan staan. Instagram zelf zegt: “Op basis van jullie feedback zorgen we ervoor dat de kans groter is dat nieuwere berichten eerder in je tijdlijn verschijnen”. Dit klinkt beter dan het algoritme, maar het blijft toch allemaal wat vaag. Wel prettig is dat je tijdlijn zich niet automatisch meer ververst. Er komt namelijk een “nieuwe berichten” functie, waarmee je zelf kiest wanneer je je tijdlijn wil verversen.

 

En, werkt het?

Hoe benieuwd ik ook ben naar alle aanpassingen, ik moet zeggen dat ik er vooralsnog niets van terugzie. Mijn tijdlijn ziet er naar mijn idee niet chronologischer uit dan eerst en de knop “nieuwe berichten” houdt zich tot heden nog goed verborgen. De appstore heb ik ondertussen enige keren gecheckt op een beschikbare update, maar die lijkt toch nog niet beschikbaar. Zou Instagram dit nieuwe algoritme dan toch eerst weer bij een aantal gebruikers aan het testen zijn, zoals ze met veel nieuwe functies doen? Laat het me vooral weten als jij wel een verandering hebt bemerkt!

 

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!