Tijdens een intake voor een interieuradvies vertelde een klant mij recent een fantastische kast te hebben gezien. Dit ging om een open stellingkast in de kleur goud die zij in de Loods5 had gespot. Met een flink prijskaartje van meer dan 600 euro had zij deze niet direct aangeschaft. Ik meende ooit een goudgespoten versie van een Ikea stellingkast te hebben gezien en zo was het idee geboren om dit project aan te pakken. Vandaag laat ik je zien hoe je supermakkelijk je saaie Ikea Vittsjö kast omtovert in een chique goud exemplaar.

 

een tripje naar ikea

Uiteraard begint deze DIY allemaal met een tripje naar Ikea. De Vittsjö serie is een vrij basic serie met open kasten, bureau’s en tafeltjes. Allemaal uitgevoerd in metaal (eventueel met glas gecombineerd) en verkrijgbaar in de kleuren zwart (volgens Ikea zwart-bruin) en wit. Wij kozen voor een combinatie van twee stellingkasten van € 39,95 per stuk in de witte kleur. Wit leek ons namelijk de handigste kleur om later over te spuiten. Je kunt in plaats van twee losse kasten ook voor de dubbele versie van deze kast gaan. Die is slechts € 69,95.

 

hoe pak je het aan?

Kies voor een goede kwaliteit spuitverf. Wij hebben gekozen voor de Liquitex Iridescent Antique Gold Professional Spray Paint. Houd er rekening mee dat je meerdere lagen zult moeten aanbrengen om een goed effect te krijgen. Om die reden hebben we uiteindelijk vier bussen nodig gehad van deze spuitverf.

Zorg eerst dat je de kast goed ontvet en laat drogen.  Schud daarna de spuitbus zeer langdurig en stevig volgens de handleiding. Het sprayen zelf doe je van zo’n 30 cm afstand, waarbij je vloeiende bewegingen maakt over het oppervlak. Zo zorg je dat er geen dikke plakkaten op de kast komen. Het beste is om 3-4 dunne lagen verf aan te brengen (dit geeft een veel mooier effect dan 1 dikke laag en voorkomt druipers). Houd een droogtijd aan van tenminste 15 minuten tussen het aanbrengen van de lagen door.  Als je tevreden bent met de kleur en de verdeling van de verf kun je de kast laten drogen en ben je klaar.

 

het eindresultaat

Zowel klant als ik zijn zeer tevreden over het eindresultaat. De kast is een mooie matte gouden kleur geworden, wat een prachtig effect geeft! Van een echte basic toverden we deze kast dus om in een eyecatcher in de woonkamer. Ik hielp daarna om de kast verder in te richten om deze mooi bij de rest te laten passen. Volgens mij is dit gelukt! Kijk mee naar het resultaat:

Ikea Vittsjö goud

Ikea Vittsjö goud

Ikea Vittsjö goud

Ikea Vittsjö goud

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!