De zin uit deze titel krijg ik zeer regelmatig in mijn inbox wanneer ik mijn kringloopvondsten op Instagram deel. Ik heb soms het idee dat mensen denken dat ik bij een hele uitzonderlijke kringloopwinkel shop waar het vol ligt met de mooiste schatten. Niks van waar natuurlijk en ik kom ook vaak genoeg met lege handen thuis. Daarom deze blog vandaag, voor alle mensen die mij zeggen “ik vind nooit iets bij de kringloop” en hier verandering in willen aanbrengen.

Neem de tijd

Dit is denk ik de belangrijkste tip. Neem je tijd om de winkel door te spitten. Op het eerste oog zie je vaak niks bijzonders. Een hoop rommel bij elkaar, rekken vol saaie kledingstukken en lelijke deco-items. Laat je hier niet door afschrikken. Kies een route en loop langzaam de winkel systematisch door (tenzij je natuurlijk in je ooghoek al een enorme parel spot, dan altijd eerst die in je mandje laden). Als ik echt ruim de tijd heb, doe ik zelfs rustig twee rondjes door één winkel. Zo kom ik echt opeens nog de mooiste items tegen die ik eerder over het hoofd heb gezien.

Ga vaak

Dit is iets dat ik veel mensen al geadviseerd heb die zeggen nooit iets bij de kringloop te vinden. Zoals gezegd, kom ik ook geregeld met lege handen thuis. Maar dat weerhoudt mij er niet van om regelmatig terug te gaan. Een kringloopwinkel krijgt wekelijks nieuwe aanvoer en je kunt dus elke keer weer mazzel hebben. Dat is naar mijn idee nou juist het leuke ervan. Je weet nooit wat je aantreft en het kan elk moment prijs zijn (of niet). Het liefst ga ik wekelijks even langs één van mijn favoriete kringloopwinkels.

Probeer nieuwe locaties uit

Natuurlijk is de ene kringloopwinkel de andere niet. Vind je dus inderdaad nooit wat bij de plaatselijke kringloopwinkel? Check er dan eens eentje een stukje verderop. Ik gebruik de Kringloop app om nieuwe winkels te ontdekken. Ik vermijd daarbij wel het liefst een beetje de grote steden. We wonen vlakbij Amsterdam, maar daar kom ik eigenlijk zelden in een kringloopwinkel. De meeste goede vondsten doe ik namelijk in kringloopwinkels buiten de grote stad. Soms ligt de prijs daar ook wat lager, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Ook buiten de stad zie ik geregeld enorm hoge prijzen, dus het is niet altijd zo dat het in de dorpen een stuk goedkoper shoppen is.

Snuffelen

Dan een heel belangrijk onderdeel van het kringloop shoppen: het snuffelen. Als ik ergens binnenkom en snel de winkel scan, zie ik over het algemeen ook niet meteen toffe items. Dat komt pas bij het echte speuren. Dan loop ik dus alle paden door en kijk elk schap van boven naar beneden na. Je zult je verbazen hoeveel items je op het eerste gezicht gewoon straal over het hoofd ziet. Bij nadere inspectie kunnen dat juist de pareltjes zijn. Check ook de vloer goed, kijk wat er achteraan op de planken staat en vergeet niet goed de wanden te checken. Soms zie ik zomaar een heel gaaf schilderij over het hoofd omdat ik gefocust was op iets anders. Juist doordat er vaak zoveel spullen staan, moet je dus echt met aandacht alles bekijken. Hier moet ik wel echt zin in hebben merk ik. Soms ben ik niet in de “mood” en dan ben ik ook snel weer weg. Je moet echt zin hebben om te snuffelen.

Mijn aanwijzingen voor de beste vondsten

Nog een paar kleine aanwijzingen aan de hand van een aantal van mijn beste vondsten:

  • Ooit vond ik echt een waanzinnige spiegel die omgekeerd ergens tegenaan stond op de grond. Ik was nieuwsgierig wat het was vanwege de vorm, draaide het om en zag toen pas dat het echt een prachtige spiegel was.
  • Kleine doosjes maak ik altijd even open om te zien wat erin zit. Zo kocht ik laatst een hele leuke set onderzetters in een heel mooi doosje.
  • Bij lampen ga ik nooit op de kappen af, maar check altijd even de voet. Een kap is zo gewisseld en soms hebben de mooiste lampvoeten de lelijkste kappen.
  • De meest prachtige schilderijtjes vind ik tussen bakken vol met lelijke schilderijen. Dus: altijd even alle lijsten door je handen laten gaan, want alleen zo vind je die pareltjes.
  • Opgerolde kleden rol ik altijd even een stukje uit om te zien wat het is. Je weet maar nooit!
  • Denk in mogelijkheden. Een kastje in een lelijke kleur is zo voorzien van een nieuwe kleur en een chromen tijdschriftenrek spuit je binnen een paar minuten in een toffe gouden tint. Aan een wandlamp fix je binnen no-time een snoer met stekker en een lelijk nep-bloemstuk aan een kandelaar sloop ik er af. Beetje creatief denken dus 😉

En als laatste…

Ga zonder al te hoge verwachtingen en zonder boodschappenlijstje naar een kringloopwinkel. Ik vind zelden waar ik naar op zoek bent. Klinkt een beetje raar, maar blijkbaar werkt het zo. Ik ben nu al een tijdje specifiek op zoek naar een bepaald soort wandlampen. Die kom ik dus sindsdien gewoon consequent NIET tegen….. Ga dus met een open blik en die pareltjes komen dan vanzelf op je pad.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!