Wellicht is de Iittala Alvar Aalto vaas je bekend. De Aalto vaas van Iittala is een klassieker, maar roept ook vragen op. Want hoe schik je een boeket bloemen in deze bijzondere vaas? Bloemenleverancier Bloomon en Iittala sloegen de handen ineen en tijdens de workshop “CREATE” mocht ik gisteren aan de slag.

De vaas

De Aalto vaas van Iittala is een prachtig ontwerp uit 1936 en is inmiddels een echte klassieker. De vazen worden nog altijd met de mond geblazen in de fabriek in Finland en er zit dus vele uren werk in elke vaas. Leuk om te weten is dan ook dat alle glasblazers hun eigen werk herkennen, vanwege hele subtiele unieke eigenschappen van hun werk. Het schikken van bloemen in deze vaas kan wel een uitdaging zijn. Door de bijzondere vormen is het echt belangrijk om de bloemen met zorg in de vaas te schikken om een mooi effect te creëeren.

Bloemschikken

Styledirector Anton van Bloomon weet precies hoe je deze Iittala vaas het beste tot zijn recht laat komen met een boeket bloemen erin. De bloemen van Bloomon lenen zich hier ook uitstekend voor. Anton liet ons zien dat het handig is om te starten met twee wat stevigere bloemen met wat vertakkingen. Deze kun je dan in de vaas zetten als steunpilaar. Wees niet bang om veel groen te verwijderen. Je houdt zo echt de pure bloem over en dat is precies wat bij de vazen van Iittala past. Hierna kun je de overige bloemen ertussen steken. Ook hier geldt weer dat het prima is om veel blad te verwijderen en de aandacht aan de bloem te geven. Hoogteverschillen doen het erg goed in deze vaas.

Het resultaat

Bloomon is weer met een fantastische collectie gekomen. Veel roze en geel, wat een heel fris effect geeft (en natuurlijk direct een lentegevoel!). In de Iittala vaas ziet het er al gauw onwijs tof uit en het is leuk om te zien hoe we na de uitleg van Anton zelf ook al een heel eind komen. Met wat hulp hier en daar heb ik de bloemen uiteindelijk naar m’n zin in de vaas gekregen. Erg leuk om te doen en echt weer eens wat anders dan de standaard vazen waar ik thuis m’n bloemen inzet. De bloemen kregen we mee naar huis, evenals een mooie Iittala vaas om thuis nog eens aan de slag te gaan. Deze vaas komt uit de Kastehelmi collectie en past echt prachtig in ons interieur. De vrolijke bloemen van Bloomon staan gezellig in de woonkamer en je krijgt nu echt een lentegevoel bij ons thuis.

Iittala en Bloomon, hartelijk dank voor de uitnodiging! Het was een onwijs leuke ochtend!

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!