Zelf ben ik niet het type met “boorangst”, maar ik weet dat er veel mensen zijn die hun muren liever zonder gaten houden en de boormachine dus het liefst vermijden. Hoewel ik met veel liefde overal in huis gaten in de muur boor, heb ik ook zo m’n momenten dat ik er toch liever voor kies om een schilderij op een andere manier op te hangen. Vandaag mijn 3 opties wanneer je niet wilt of kunt boren. Uiteraard zelf uitgetest, dus met mijn ongezouten mening over deze manier van ophangen zonder boren.

Waarom niet boren?

Allereerst natuurlijk de vraag waarom je iets op zou hangen zonder boren? Is het alleen omdat je geen gaten in je strakke muren wilt maken? Of misschien woon je wel in een gehuurde woning waar je niet mag boren? Dan kan het natuurlijk ook nog dat je gewoon niet kunt boren in de muur waar je iets op wilt hangen. Bijvoorbeeld omdat er een leiding door de wand loopt (tip: ik gebruik zelf altijd een leidingdetector voordat ik ga boren!). Ik houd zelf enorm van afwisselen met wanddecoratie, dus voor mij is dat soms een reden om liever geen gaten te boren. Zodat ik makkelijk kan wisselen als ik mijn gallery wall weer eens anders wil ophangen.

Wanddecoratie is wel echt een hele belangrijke toevoeging aan je interieur, dus ik vind het persoonlijk wel zonde als je dingen niet ophangt alleen maar uit angst om een gaatje in de muur te maken. Daarnaast kan wanddecoratie ook veel goeds doen voor de akoestiek in huis, dus een extra reden om toch die boormachine maar te pakken. Wil je liever echt niet boren of kan dat niet in je beoogde muur? Dan heb ik onderstaande alternatieven voor je uitgeprobeerd.

iets ophangen zonder boren

1. Tesa klevende spijker

Deze kent iedereen inmiddels wel denk ik en ik schreef er jaren geleden al een uitgebreid artikel over. Waar ik in eerste instantie superenthousiast was over de Tesa plakspijkers, is dat enthousiasme de afgelopen jaren wat bekoeld. Wij hebben overal in huis strak gestucte wanden, de temperatuur en andere omstandigheden zijn overal gelijk (want warmtepomp) en toch merk ik dat de Tesa plakkers op de ene wand waanzinnig werken en op een andere plek juist tot grote frustratie zorgen.

Ik hoor ook enorm wisselende verhalen hierover. Bij ons hangen de Tesa klevende spijkers in de woonkamer al jaren als een huis. Ik kan er hier echt alles aan hangen en er is nog nooit wat naar beneden gekomen. Toen ik een gallery wall in ons trapgat wilde creëeren, ging ik dus weer vrolijk aan de slag met een hele berg aan Tesa spijkers. Dit mondde uit in een totale teleurstelling, want de één na de andere lijst kwam naar beneden. Exact dezelfde lijsten hangen dus in de woonkamer al jaren zonder problemen aan de wand. In het trapgat kwamen ze echter allemaal naar beneden, met een enorm kabaal, kapotte lijsten en een beschadigde trap als resultaat….

Overigens heb ik sinds kort ook zo’n Tesa plafondhaak hangen en die lijkt tot nu toe stevig te hangen.

Een aantal tips als je met de Tesa klevende spijkers aan de slag gaat:

  • Doe dit echt alleen met “goedkope” wanddecoratie. Ik heb gezien wat er gebeurt als de spijkers wel loslaten (en bij een deel brak gewoon het haakje af…. hoe dan???). De kans dat je schilderijtje kapot valt is gewoon aanwezig. Hang dus nooit een dierbaar erfstuk met een Tesa plakspijker op, maar doe dit lekker met goedkope lijsten en posters.
  • Check de belastbaarheid. Je hebt de Tesa plakspijkers in verschillende “sterktes”. Dus voor lijstjes van 0.5 kg, maar dit loopt op tot zelfs 4 kg. Ik kies liever een wat duurdere en dus sterkere plakker dan dat het net aan zou moeten kunnen. Niet dat dit een garantie was dat de lijsten in ons trapgat bleven hangen, maar toch…
  • Druk het goed aan! En dan bedoel ik ook idioot goed. Er staat 5 seconden aandrukken, maar ik neem hier echt uitgebreid de tijd voor. Zowel de plakker als daarna de plastic spijker erop. Gewoon heel hard duwen over het hele oppervlak tot je een ons weegt.
iets ophangen zonder boren

2. Betonhaakjes

Betonhaakjes zijn, zoals het woord al doet vermoeden, met name geschikt om iets op te hangen aan betonnen muren. Je hoeft niet te boren, maar wees je er wel van bewust dat je alsnog gaatjes in de muur maakt. Ik gebruik ze bijvoorbeeld op plekken waar het lastig is om een plug + schroef in de muur te boren, maar waar ik wel snel iets op wil hangen. Heb je geen boormachine in huis en wil je toch iets ophangen? Dan kunnen de betonhaakjes ook een handige uitkomst zijn. Je koopt ze gewoon bij de bouwmarkt en ze hebben meestal verschillende versies. Je zet het witte plastic haakje op de muur en slaat vervolgens de stalen nageltjes de wand in met een hamer. Een paar dingen waar je bij gebruik van betonhaakjes rekening mee moet houden:

  • Check even of het schilderij, de lijst of poster die je wilt ophangen ook goed blijft hangen op het betonhaakje. In mijn ervaring zijn de haakjes zelf niet zo heel praktisch vormgegeven, waardoor niet alle lijsten er even handig op blijven hangen. Er zijn meestal meerdere varianten verkrijgbaar in de bouwmarkt, dus neem voor de zekerheid anders meerdere opties mee.
  • Je kunt de betonhaakjes in principe vrij eenvoudig weer verwijderen. Dit doe je door hem omhoog te wippen met een mesje of platte schroevendraaier. Meestal zul je merken dat je hem dan makkelijk uit de muur kunt trekken, hoewel dit in mijn ervaring soms toch net niet helemaal goed gaat. Ik heb bijvoorbeeld een keer gehad dat het plastic haakje van de nageltjes afbrak. Dan krijg je die nagels natuurlijk niet makkelijk meer uit de wand. Ik heb er toen voor gekozen om de nageltjes maar helemaal de wand in te slaan. Een ander euvel dat ik ben tegengekomen, is dat het haakje heel makkelijk uit de wand komt, maar dat de vier nageltjes samen een stuk stucwerk meetrekken…. Dan heb je dus alsnog een beschadiging aan de muur en had je net zo goed gewoon een net gaatje kunnen boren.

Ik vind de betonhaakjes dus op zich handig om in huis te hebben voor specifieke gevallen, maar ik ben er niet razend enthousiast over. Daarbij is het zo dat maar een heel beperkt aantal soorten wanddecoratie zich leent om handig op die haakjes te blijven hangen.

3. Spijkers

De “good old” spijker is misschien iets waar je niet meteen aan denkt bij ophangen zonder boren. Toch vind ik de spijker in specifieke gevallen een prima alternatief voor het boren van een gaatje. Een spijker maakt natuurlijk wel ook een gaatje in de wand, maar deze is toch meestal een stuk subtieler dan een gat van een plug + schroef. Ik gebruik spijkers met name voor lichte wanddecoratie op plekken waar ik veel dingen bij elkaar wil kunnen hangen en waar ik makkelijk wil kunnen wisselen. Verder vind ik een spijker er “mooier” uitzien dan een schroef bij wanddecoratie waarbij het ophangsysteem zichtbaar is.

Als je spijkers gaat kopen in de bouwmarkt, zorg dan wel even dat je geschikte spijkers koopt om iets op te hangen aan de wand. Dus niet de basic spijkers die geschikt zijn voor hout, maar een stalen spijker waarmee je ook in beton kunt. Er zijn verschillende termen voor dit type spijker, namelijk o.a.. staalnagel, staalspijker of betonspijker.

iets ophangen zonder boren
De zwaantjes hangen met een spijkertje in de muur.

Andere opties?

Natuurlijk zijn er nog tal van andere opties om je schilderijtje op te hangen zonder te boren. Er bestaan rails voor langs het plafond om meerdere schilderijen bijna onzichtbaar aan op te hangen. Uiteraard zal je dan wel eerst die rails moeten ophangen (dus moet je alsnog boren…). Een andere optie waarbij je slechts eenmalig hoeft te boren en alsnog steeds kunt afwisselen, is bijvoorbeeld met een schilderijplankje. Deze koop je o.a. bij Ikea.

In principe raad ik je aan om voor de wanddecoratie met wat meer gewicht toch gewoon te gaan boren. Je kunt met een plug en een schroef dingen echt stevig ophangen, zonder dat je het risico loopt dat iets weer naar beneden valt.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!