fbpx

Kerst: kan het iets minder hysterisch?

 • Hysterische Kerst

Hysterisch. Dat is het woord wat af en toe in mij opkomt de laatste tijd als ik door mijn Instagram feed scroll. Sinds ergens begin november werden de eerste tekenen waarneembaar; Kerst nadert. Ook ik postte in november al een artikel over het creëren van een subtiele kerstsfeer. Subtiel is echter niet waar ik aan denk als ik op Instagram kijk de afgelopen dagen. En ik kan het dan ook niet laten om een klein tegengeluid te produceren hier op mijn blog.

 

Instagram overdaad

Begrijp me goed, ook ik geniet ervan om het huis te versieren en vind de kerstboom hartstikke gezellig. Toch bekruipt mij, met name op Instagram, steeds meer het gevoel dat het allemaal een beetje “over the top” is momenteel. Al ruim voor Sinterklaas hield de vraag “heb jij hem al staan?” iedereen in zijn greep. Inmiddels vliegen de eucalyptus kransen, porseleinen boompjes en de kamerdennen me om de oren. Natuurlijk ontbreken inmiddels ook de echte versierde kerstbomen niet. De één nog groter dan de andere. Op Insta stories kunnen we meegenieten van bezoekjes aan tuincentra en kerstmarkten, waar nog meer decoratie gekocht wordt. Zo zag ik net iemand een plaatje van een prachtig versierd huis inclusief enorme kerstboom posten met de tekst: “zo even naar het tuincentrum om nog wat kerstversiering te halen”. Dat bedoel ik dus met een beetje hysterisch.

 

De kersttafel blog

Ook op mijn blog krijg ik soms het gevoel dat ik er niet bijhoor als ik geen uitgebreide artikelen wijd aan onze kerstboom (die we niet hebben…) of een fantastische DIY om de meest originele kerstversiering te maken. Het ene na het andere artikel over de tafelschikking met Kerst komt me onder de ogen en ook daar heb ik m’n bedenkingen bij. Waarom zou ik op klaarlichte dag midden in november een tafel gaan aankleden met bergen servies (liefst speciaal voor Kerst gekocht), goudkleurig bestek, dennentakken, kaarsen, servetten, etc.? Ik vraag me bij dit soort tafels namelijk altijd af of mensen er met Kerst ook echt zo bij zitten? Of zouden ze ook gaan voor praktisch: ruimte op tafel overlaten voor het alom gewaardeerde gourmetstel, voedsel op tafel in plaats van een overdaad aan kaarsen en dennentakken en een kindvriendelijk servies + bestek.

 

De echte Kerst

Dus als ik weer eens de neiging krijg om ook aan de slag te gaan met kerstversiering om daar een artikel over te schrijven, dan denk ik weer even terug aan de realiteit. Kerst gaat om gezellig samen zijn en wat mij betreft op een zo relaxed mogelijke manier. Lekker suf gourmetten blijft hier favoriet en op mijn blog dus geen Pinterestproof gedecoreerde tafel. Uiteraard ben ik wel lekker bezig geweest met wat versiering in huis en dat is ook hartstikke leuk. Maar… I like to keep it real! En hoop dat de hysterie mij voorbij gaat.

Overigens is dit artikel absoluut niet als aanval bedoeld op iedereen die wel lekker los wil gaan met de kerstversiering. Wel ben ik natuurlijk benieuwd hoe jullie hierover denken.

Wil je meer inspiratie voor het toevoegen van subtiele kerstdecoratie? Lees dan even dit fijne artikel van medeblogger Hedwig.

2017-12-15T15:38:26+02:0015-12-2017|Persoonlijk|4 Comments

4 Comments

 1. Hedwig 15 december 2017 at 16:04 - Reply

  Fijn dat ik niet de enige ben die in de Kerstgekte voor meer subtiel gaat😄. Al is dit natuurlijk wel dé periode om flink los te gaan. Maar ik hou het liever een beetje simpel.

 2. Stella 15 december 2017 at 21:57 - Reply

  ik ben dol op kerst! Maar, ook op mijn blog geen kersttafel want ik zit gewoon straks met een gebloemd bord van de kringloop -waar ik elke dag vanaf eet- naast het gourmetstel. Dus wat dat betreft snap ik je helemaal. Sowieso moet jouw blog ‘jou’ uitstralen, niet de hypes van een ander uitstralen toch? Maar zoals ik al schreef, ik ben wel fan van kerst. Daarom organiseerde ik een kerstwinweek op mijn blog, vandaag afgesloten. Voor mij is kerst een feest van geven 🙂 Dus geef, deel uit wat je delen wilt en straal uit wat je stralen wilt!

  • styledbysabine 15 december 2017 at 22:15 - Reply

   Mooi gezegd Stella! Helemaal eens! Geniet lekker van alle Kerst voorbereidingen

 3. Karen 18 december 2017 at 10:54 - Reply

  Wij hebben alleen een boom en ik pas mijn bloemen er op aan. Maar ik ga ook niet mijn halve huis versieren. Kost ook gewoon te veel tijd om het weer op te ruimen 😉

Leave A Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees vorig bericht:
Schuine wanden de Graaf
Schuine wanden, wat kun je ermee?

In veel woningen vind je ze: schuine wanden. Het kan best lastig zijn om te bedenken wat je hiermee aan...

Sluiten