Geregeld krijg ik de vraag van klanten of “hout op hout” wel een goede keuze is in een interieur. Natuurlijk kun je verschillende houtsoorten met elkaar combineren in één ontwerp! Maar hoe doe je dit nou op een goede manier? En hoe weet je welke houtsoorten een goede combinatie vormen? Dit zijn mijn tips.

Hout op hout; kan dat wel?

Allereerst is de combinatie van hout op hout wat mij betreft helemaal prima. Ik spreek ook nog geregeld klanten die absoluut gruwelen van het combineren van meerdere houtsoorten in een interieur. Dat is natuurlijk heel persoonlijk. In mijn beleving is er niks mis mee om meerdere houtsoorten en – tinten met elkaar te combineren binnen een interieur. Een mooie houten parket vloer is dus absoluut geen reden om verder hout helemaal te vermijden in je woonkamer. Ook hoef je echt niet elk meubel van hetzelfde type hout te kiezen.

Valkuilen

Toch zijn er een aantal valkuilen welke je kunt vermijden wanneer je combinaties met hout gaat samenstellen in je interieur. Zeker wanneer je kiest voor meerdere grote oppervlakten met hout is het een beetje oppassen geblazen. Een combinatie van een click laminaat vloer met houten wandpanelen én een houten keuken kan bijvoorbeeld al gauw het gevoel van een Finse sauna geven. Dat is natuurlijk niet je bedoeling! Ook kan een houten vloer gecombineerd met alleen maar flinke houten meubelen een zelfde soort blokhut-look geven. Een beetje afwisseling en mix&match kan dus enorm veel schelen!

hout op hout combineren interieur
Lichte houten vloer met donker houten meubels.

Licht & donker

Als basisregel bij het combineren van hout kun je aanhouden dat je lichte tinten goed met donker kunt combineren. Dus heb je een lichte eikenhouten vloer? Dan kun je daar prima een donkere houten eettafel opzetten. Andersom werkt een donkere houten vloer heel goed met lichte houten meubels. Als je zorgt dat er voldoende contrast tussen de verschillende hout op hout soorten zit, creëer je een mooi geheel.

Liever niet hetzelfde

Om te voorkomen dat de combinaties net niet goed matchen, zou ik je altijd aanraden om te kiezen voor duidelijk verschillende houtsoorten. Dus niet een eikenhouten vloer met een eiken keuken. Het lijkt misschien in eerste instantie of het handig is om juist twee exact dezelfde houtsoorten en -kleuren te kiezen, maar houd er rekening mee dat dit nooit helemaal hetzelfde gaat worden. Zeker ook omdat een vloer horizontaal ligt en een keukenkastje verticaal staat. Lichtinval geeft dan al een verschillende look aan beide oppervlakten en daarnaast krijg je de uitstraling van het hout nooit helemaal gelijk. Ga liever voor een duidelijk verschil dan een “net-niet match”.

hout op hout combineren interieur

Doorbreek het hout

Vind je het alsnog lastig om verschillende type hout met elkaar te combineren binnen één ruimte? Kies er dan voor om het hout te doorbreken. Hiermee bedoel ik dus dat je bij een houten eettafel op een houten vloer kiest voor poten van een ander materiaal. Dan zitten de twee houtsoorten niet direct bovenop elkaar. Dit effect kun je ook creëeren door bijvoorbeeld een vloerkleed toe te voegen. Door een vloerkleed onder je houten salontafel te leggen, vermijdt je het hout op hout effect met een houten vloer. Toch die houten keukenkastjes combineren met een houten vloer? Kies dan voor een hoge plint in een afwijkende kleur.

Stalen kunnen je helpen

Tenslotte nog een laatste tip als je hout met hout gaat combineren in je interieur. Zorg dat je van de verschillende materialen stalen bemachtigt. Deze kun je in je huis bij elkaar neerleggen, bekijken met de lichtinval, rest van de kleuren, etc. Zo krijg je een goed beeld of verschillende type hout goed bij elkaar passen.

styled by sabine signature

Vind je mijn blog leuk en wil je me op eenvoudige wijze steunen? Mijn blogs bevatten geregeld affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij merkt hier zelf verder niks van). Ook kun je mijn partnerlink gebruiken als je iets bij Bol.com wilt bestellen (deze vind je bovenaan in het menu). Alvast heel erg dank hiervoor!